Boven Groot-Brittannië ligt een uitloper van het Azorenhoog. Aan de oostflank hiervan trekken van tijd tot tijd frontale systemen zuidwaarts over het aandachtsgebied. Vannacht en vanochtend is dat een occlusie, waarachter vooral op hoogte in de noordoostelijke helft van het land koudere bovenlucht meekomt. Vanavond en in de nacht naar woensdag trekt een volgende occlusie zuidwaarts over het land. De uitloper beweegt woensdag langzaam oostwaarts en bereikt woensdagavond het westen van het land. Een koufront ligt aan het einde van woensdagavond boven het westen van de FIR.
Vandaag zijn er wolkenvelden, maar ook enkele opklaringen. Vooral in het noordoostelijke helft van het land valt er soms lichte regen of motregen. In het zuiden komen lokaal mistbanken voor, waarin het zicht kan teruglopen naar minder dan 200 meter. De mistbanken lossen vanochtend weer op. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8 graden op de Wadden tot 11 graden lokaal in het zuiden. De wind is noordwestelijk en overwegend matig.
In de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag overdag blijft het bewolkt, mogelijk klaart het hier en daar even op of valt er lokaal af en toe motregen. De middagtemperaturen liggen rond de 9 graden en er staat een zwakke tot matige noord- tot noordwesten wind.
Een uitloper van het Azorenhoog verliest zijn invloed op ons weerbeeld. Meerdere lagedrukkernen beginnen vervolgens om elkaar heen te zwaaien in een uitgestrekt gebied van de Britse Eilanden naar IJsland. Aan de zuidflank passeren van tijd tot tijd frontale systemen ons land. Op hoogte zien we hetzelfde patroon in de kaarten: voornamelijk lage druk ten westen van ons land, waarbij de straalstroom zich vrij zuidelijk bevindt.
Vooruitzichten
Aanvankelijk vrijwel droog, rustig en te koud voor de tijd van het jaar. Vanaf het einde van de week overgang naar wisselvallig weer en maxima die oplopen naar waardes rond het langjarig gemiddelde.
Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 29 maart tot en met dinsdag 05 april
Aanhoudend wisselvallig, maar geleidelijk wel iets kleinere neerslagkansen. De kans op bovengemiddelde maximumtemperaturen neemt toe naar 50%.
De overgang van een situatie met een rug zit in het gehele ensemble. Het ECMWF is eind 2010 begonnen met het vrijgeven van hun nieuwe clustermethode, waarbij uitgegaan wordt van zogenaamde clusterscenario’s. Deze methode is met name beter om overgangen van het ene stromingsregime naar het andere te kunnen ontdekken. Wel is die signaleringsfunctie in principe minder boven het Europese vaste land. In de huidige scenario’s zien we de komende tijd vooral een doorstroomde circulatie. Pas op de lange termijn neemt het aantal geblokkeerde oplossingen toe. Wel moet daarbij aangetekend worden dat een blokkade (met name de overgang ernaartoe of het einde ervan) de slechtste verwachtingsscore heeft.