Tussen een hoog boven Scandinavië en een laag boven Oost-Europa staat een noordoostelijke stroming en wordt er polaire lucht aangevoerd. Rond een hoogtelaag, eveneens boven Oost-Europa, trekt vandaag op de noordwestflank een kleine koude put over het noorden van Denemarken de Noordzee op en dan vanaf het einde van de middag over ons land naar België, waar het zondagochtend verwacht wordt. Een omvangrijkere koude put boven Wit-Rusland trekt geleidelijk naar het noordoosten van de FIR, waar het aan het einde van de avond arriveert. Hierbij loopt ook een (restant van een) frontaal systeem mee.
Het neerslagsignaal wordt morgen iets serieuzer wanneer de kleine koude put langs onze kust zuidwaarts trekt. De onstabiliteitsdiepte neemt dan toe en de neerslag wordt wat buiig van karakter, vooral goed zichtbaar in de Harmonie
In het zuiden is het aanvankelijk nog bewolkt en valt er lokaal (mot)regen. De eerste uren kan er in het zuidoosten mist ontstaan, die dan later vanochtend weer oplost. In het uiterste noorden en noordwesten kan een enkele lichte regenbui voorkomen. Van het noordoosten uit klaart het steeds verder op, maar er blijven ook wolkenvelden aanwezig. De maximumtemperatuur ligt rond de 14°C. De wind blijft noordoostelijk en is zwak tot matig.
In de nacht naar zondag zijn er vooral landinwaarts brede opklaringen en in de kustgebieden komen enkele buien voor. Plaatselijk ontstaat een mistbank. De minima lopen uiteen van 7 graden vlak aan zee tot plaatselijk 2°C landinwaarts. De noordoostenwind is zwak, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer matig.
Zondag overdag zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon. Vooral in het noorden komen enkele buien voor. De middagtemperatuur wordt ongeveer 13°C. De wind is landinwaarts zwak en komt uit richtingen tussen noord en west. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige noord- tot noordoostenwind.
Europa heeft te maken met een blokkade. In de bovenlucht ligt boven Scandinavië een hoog, met aan de zuidflank een omvangrijk hoogtelaag met meerdere kernen. Aanvankelijk ligt één zo’n kern boven ons land. Deze kern beweegt richting Zuid-Europa, waardoor de cyclonale invloeden op ons weerbeeld afnemen. Halverwege komende week verplaatst het hoog eerst westwaarts, om daarna boven de Noordzee terecht te komen.
Rustig najaarsweer, met af en toe kans op een kleine hoeveelheid regen. Temperaturen onder normaal. Aan het einde van de periode iets meer wind.
zaterdag 15 oktober tot en met zaterdag 22 oktober
Temperaturen onder normaal en neerslagkansen circa 30%.
Het geblokkeerde regime zit tot en met +168 zeer duidelijk in het ensemble. De EC-clusterscenario’s geven tot en met dat tijdstip ook geen enkele andere mogelijkheid. In de pluim wordt dat weerspiegeld door oostenwinden. Pas na +168 neemt de onzekerheid geleidelijk toe en laat een deel van het ensemble de blokkade afbrokkelen.