Een diepe depressie boven de Noorse Zee trekt noordoost. Bijbehorende koufront trekt over het land en heeft split-level kenmerken; het front op hoogte ligt inmiddels boven Duitsland, het grondfront ligt over het westen van het land en verlaat begin van de ochtend het oosten van het land. Vervolgens passeert er een zwakke, doorstroomde trekrug, waarna vanuit het westen in de middag opnieuw een warmtefront het land binnen trekt. Rond 12 UTC zien we in dwarsnedes een eerste gradient het land binnentrekken, rond 18 UTC een tweede. Dit kenmerkt zich met name door een een grote hoeveelheid warmte op hoogte. In deze bel met warme lucht bevinden we ons ook op dinsdag de gehele dag. Tussen hoge druk boven Zuid-Europa en lagedruk ten noorden van Schotland staat er de komende periode een stevige zuidwestelijke stroming.
Vanochtend zijn er wolkenvelden, maar er is ook ruimte voor de zon. Het is op de meeste plaatsen droog, hoewel er in het oosten van het land eerst hier en daar nog wat regen valt. In de loop van de dag neemt de bewolking toe Laat in de middag kan het vanuit het westen af en toe gaan (mot)regenen. De maximumtemperaturen liggen rond de 14 graden. De wind is zuidwestelijk en matig, aan de kust vrij krachtig. Deze neemt geleidelijk weer toe naar matig tot (vrij) krachtig boven land, aan de kust naar krachtig, later hard en mogelijk stormachtig. In het Waddengebied is er in de middag en avond kans op windstoten van ongeveer 75 km/uur. In de avond kunnen deze ook langs de westkust voorkomen.
toenemende wind, Noordzee 8, in het noorden 9 Bft, in de kustdistricten 7 tot 8 Bft, In het noordelijk/noordwestelijk kustgebied in de middag en avond windstoten in de orde 40-45 kt, in de avond ook langs de westkust. Niet genoeg voor een waarschuwing. Op dinsdag wat afnemende wind, maar nog steeds 6 Bft.
In de nacht van maandag op dinsdag is er vrij veel bewolking en is het meest droog, maar af en toe wat motregen is mogelijk. De temperatuur verandert nauwelijks of loopt zelfs iets op. De zuidwestenwind blijft stevig doorwaaien en blijft langs de kust hard en boven land matig tot vrij krachtig, maar neemt aan het einde van de nacht iets af.
Dinsdag overdag is het bewolkt en lokaal kan wat motregen vallen. De temperaturen blijven rond de 15 graden liggen. De zuidwestenwind is matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust.
De komende periode hebben we te maken met een persistente zonale stroming boven onze omgeving, aan de noordkant van een hoogterug boven het zuiden van Europa. In deze zonale stroming trekken van tijd tot tijd oceaanstoringen over ons land. In het grondpatroon zien we een persistent beeld met hoge druk ten zuiden van ons land en lagedruk boven het noorden van Europa (IJsland, Noorse Zee). Daartussen staat een stevige zuidwestelijke stroming met aanvoer van zachte lucht en van tijd tot tijd fronten, waardoor we nu eens in de tropische, dan weer polaire lucht terecht komen.
Enigszins wisselvallig met nu en dan regen. Vanaf vrijdag toenemend wisselvallig en ook meer wind. De temperaturen liggen rond de 13 graden
maandag 16 november tot en met maandag 23 november Het licht wisselvallige weer houdt waarschijnlijk aan. De temperaturen liggen rond de normale waarden.
Een in hoge mate consistent beeld in de clusterkaarten. In alle clusters zien we de zonaliteit. Wel zien we soms in het passeren van de hoogte ruggen en troggen wat timingsverschillen tussen de clusters. Tot ver in de volgende week zien we in alle clusters deze zonale stroming. In pluim zien we weinig variatie in windrichting; tot het einde van de EPS periode komt de wind uit een zuidwestelijke richting. Ook valt er van tijd tot tijd neerslag, maar de eerste dagen zijn de hoeveelheden in vrijwel alle EPS leden beperkt. We zien een doorstaande wind, die aan het einde van de week lijkt te pieken, op vrijdag en op zaterdag/zondag, als twee lagedrukgebieden noord van Schotland langs trekken. De temperaturen liggen aanvankelijk rond de 13 graden, de langere termijn neemt de spreiding toe, maar koude oplossingen ontbreken grotendeels.