Een krachtig hogedrukgebied ligt stationair boven Scandinavië. Ons aandachtsgebied heeft voortdurend te maken met continentaal polaire lucht die met een oostelijke stroming wordt aangevoerd. Een lagedrukgebied nabij de Spaanse noordkust dringt langzaam op in de richting van Frankrijk waar het in de loop van vrijdag wordt verwacht. Ten gevolge hiervan wordt de stroming meer zuidoost tot oost. Op de noordoostflank van het laag vindt er in de loop van vrijdag warmteadvectie plaats boven onze omgeving (toenemende diktewaarden), een opdringend warmtefront passeert vrijdagmiddag.
Modellen komen op synoptische schaal in grote lijnen goed overeen. Neerslagsignalen verschillen enigszins (met name de laagste neerslagcategorie).
Overwegend bewolkt, maar in het zuiden vanmiddag ook hier en daar zon. Het blijft droog en de oostelijke wind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 12°C, maar de wind maakt het voor het gevoel kouder.
Vannacht is er tamelijk veel bewolking, er is lokaal kans op lichte regen of motregen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 6°C. De oostelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig of krachtig.
Hoewel de zon ook af en toe te zien zou kunnen zijn heeft ook vrijdag overdag de bewolking de overhand. Plaatselijk kan er wat lichte regen vallen. Met een middagtemperatuur van ongeveer 12°C blijft het te koud voor de tijd van het jaar. De oost- tot zuidoostenwind is boven land matig, aan zee en boven het IJsselmeer is de wind af en toe vrij krachtig, in het Waddengebied in de ochtend nog krachtig.
De blokkade boven Scandinavië boet de eerste dagen aan invloed in en trekt de komende week als hoogterug naar Rusland. Een opvullend hoogtelaag ten zuidwesten van Ierland trekt eveneens oostwaarts en passeert ons land als hoogtetrog rond woensdag 19 oktober. Op donderdag 20 en vrijdag 21 oktober trekt een actief lagedrukgebied oostwaarts over het noorden van Europa, waarna een hoogterug opbouwt boven de Britse Eilanden. Aan de grond bevindt zich aanvankelijk een frontale golf boven onze omgeving en het koufront ervan passeert ons land in de loop van zaterdag. Toch is de aangevoerde lucht op zondag vrij zacht in een zuidelijke stroming. Op maandag volgt een occlusie, waarachter de dagen daarna in de polaire lucht een grondhoog opbouwt ten zuid(westen) van Ierland. Dit hoog trekt oostwaarts maar het zwaartepunt ervan blijft in de tweede helft van de volgende week net ten zuiden van ons land terwijl fronten op ruime afstand noord van het aandachtsgebied oostwaarts over Noord-Europa trekken.
Vrij veel bewolking en op zaterdag en maandag enige tijd regen, op de andere dagen overwegend droog. Op zondag perioden met zon en vrij zacht.
Tot en met woensdag 19 oktober (T+168) zien we louter geblokkeerde scenario’s en ook daarna blijven deze domineren. In de tweede helft van de volgende week zijn er 2 clusters met in totaal 17 leden waarin zich tijdelijk een meanderende westcirculatie instelt. In het weekend van 22/23 oktober wordt het stromingspatroon in het ensemble echter weer overtuigender geblokkeerd. In de laatste oktoberweek lijkt een krachtige blokkade waarschijnlijk. Vrijwel alle leden hebben onze omgeving daarbij onder toenemende hogedrukinvloed.
donderdag 20 oktober tot en met donderdag 27 oktober
Grote kans op tamelijk rustig en overwegend droog herfstweer. Temperaturen eerst rond, later waarschijnlijk iets beneden de normale waarde voor de tijd van het jaar.