Een hoogtelaag ter hoogte van Platform Hoorn-A heeft een trog tot boven Aberdeen. Terwijl het hoogtelaag naar Vikingbank koerst zwaait de bijbehorende verscherpende hoogtetrog tegen de klok in over het aandachtsgebied. De as van de hoogtetrog bereikt vanmiddag de westkust en passeert vanavond laat de oostgrens. Maandagmiddag passeert een geoccludeerd frontaal systeem, nu gelegen ten westen van de Britse Eilanden, van west naar oost.
Aan de noordflank van het hoogtelaag zien we boven de Noordzee nog enkele onweersbuien. Het aantal ontladingen is de afgelopen uren afgenomen. Alle modellen hebben deze buien, maar het onweerssignaal in Harmonie is afwezig. In de waarnemingen en satellietbeelden is een aantal kleine stratusvelden zichtbaar, die door Harmonie36 veel te zwaar aangezet worden. Harmonie38 lijkt het beste te zijn qua uitgangspositie en vervolg. De buien bij de hoogtetrog activeren in Hirlam een stuk eerder dan in Harmonie, omdat de convectietemperatuur sneller bereikt wordt. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de stratus die in Harmonie over het hele land uitbreidt. Voor de occlusie uit zit van origine nog een oude occlusie. In Harmonie is dit niet zichtbaar als neerslag, in Hirlam en EC valt er wel lichte regen uit.
Het is licht tot half bewolkt. In de loop van de ochtend bereiken buien het westen, die vervolgens oostwaarts over het land trekken. Landinwaarts gaan de buien in de middag met onweer gepaard. In de avond wordt het van het westen uit droog. De maxima liggen tussen 16 graden op de Wadden en lokaal 20 graden in het zuidoosten. De meest matige wind komt uit het zuidwesten, maar draait in de loop van de middag naar het westen.
Net noord van het hoogtelaag onweersbuien. Ten noordoosten hiervan een gebied met regen. Boven land een enkele geïsoleerde bui. Overdag opleving van de buien. Vooral in de oostelijke helft met onweer en kleine hagel. Convectieve modus in combinatie met de hoogtetrog levert geclusterde opgelijnde buien. Nabij de occlusie(s) regen. Maandagmiddag mogelijk met een buiig karakter.
In de nacht naar maandag zijn er eerst opklaringen, maar in de loop van de nacht neemt van het westen uit de bewolking toe. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 11 graden in het noordoosten tot 15 graden langs de westkust. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is zwak tot matig, aan zee en boven het IJsselmeer neemt de wind toe naar vrij krachtig.
Maandagochtend vroeg gaat het in het westen (mot)regenen en deze neerslag breidt zich in de loop van de ochtend uit over het hele land. In de loop van de middag en avond wordt het van het westen uit weer droog. De maximumtemperatuur komt uit op 18 of 19 graden. De zuidwestelijke wind is matig, in de kustgebieden vrij krachtig. Later op de dag draait de wind naar west en neemt daarbij af naar zwak tot matig.
De komende periode zwiert een hoogtelaag in de nabijheid van IJsland. Aan de zuidflank voert een licht meanderende straalstroom van tijd tot tijd storingen richting West-Europa. Rond het midden van komende week zakt een trog behorende bij het laag iets uit en zwaait over ons land. Met de overgang naar de nieuwe maand lijkt het golven van de straalstroom opnieuw toe te nemen.
Middagtemperaturen onder normaal en wisselvallig.
zondag 03 juli tot en met zondag 10 juli
Weinig verandering, geleidelijk iets hogere maxima.
De onzekerheden zijn relatief klein. Het zijn vooral de normale onzekerheden die horen bij het doorkomen van storingen die de spreiding in de pluim veroorzaken. De ECMWF-clusterscenario’s zijn dan ook volledig eensluidend: er is t/m het einde sprake sprake van een voorgedefinieerd klimatologisch regime dat overeenkomt met een postief NAO patroon.