Aan de zuidflank van een sturend hoogtelaag boven het noorden van de Noordzee en de Noorse Zee wordt met zuidwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. In het hoogtepatroon trekken een aantal kortgolvige troggen langs. De eerste trekt actueel voorbij; deze zorgt met name voor een opleving van de buiigheid boven zee. Een volgende trekt in de tweede helft van de middag over. De temperaturen op 500 hPa liggen boven de Noordzee op -35/-36 graden. Vanaf vanmiddag, na passage van de tweeede kortgolvige bovenluchttrog, stijgen de bovenluchttemperaturen weer. Een laag wat actueel op de Atlantische Oceaan ligt (52N29W) diept uit en trekt oostwaarts en komt komende nacht boven het zuiden van Engeland aan, om vervolgens naar het midden van de Noordzee te trekken met een kerndruk van 974 hPa. Het bijbehorende warmtefront trekt zondagochtend het zuiden van het land binnen en komt rond 12 UTC boven het noorden aan. In de middag bevindt het hele land zich dan in de warme sector. Aan het begin van de avond trekt het koufront vanuit het westen het land binnen; dit verlaat het land halverwege de avond, maar blijft slepen in de buurt van het zuidoosten van het land. omdat een volgend laag vanaf de Atlantische Oceaan ter hoogte van de golf van Biskaje er voor zorgt dat het front weer opgetild wordt. In de nacht naar maandag beweegt het dan weer als warmtefront over het land.
Het is wisselend bewolkt en er komen vooral in de kustprovincies enkele buien voor, met daarbij een kans op onweer. De middagtemperatuur ligt rond de 7°C. De wind is zuidwestelijk en matig, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.
Vanavond en komende nacht neemt de buiigheid verder af en zijn er opklaringen. In de loop van de nacht neemt de bewolking snel toe en gaat het in het zuidwesten regenen. De temperatuur loopt uiteen van 3°C in het noordoosten tot 7°C in het zuidwesten. De wind draait naar zuidoost en trekt aan naar matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard.
Zondag is er veel bewolking en regent het van tijd tot tijd. De meeste regen wordt in de ochtend en avond verwacht. De temperatuur loopt op naar waarden tussen 9°C in het noorden en 12°C in het zuiden. De wind komt uit zuidoost en draait geleidelijk naar zuid tot zuidwest. Boven land is de wind vrij krachtig tot krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer hard tot stormachtig. De wind is in het hele land erg vlagerig en in de kustprovincies en in de Limburgse heuvels is er kans op zware windstoten.
In het begin van de periode wordt het stromingspatroon in onze omgeving bepaald door een rondtollend hoogtelaag boven de Noorse Zee en de Noordzee met daarbij een uitgezakte hoogtetrog west van het Iberisch Schiereiland. In deze trog snoert zich op maandag een nieuw hoogtelaag af wat van de Golf van Biskaje naar de Britse Eilanden trekt en daar op woensdag opvult. Aan het einde van de week verdwijnt deze trog en bouwt zich een W-O georienteerde hoogterug op boven de Britse Eilanden en ons land. Dit uit zich in een dynamisch weertype waarbij op maandag een laag boven de Noordzee opvult en een volgend laag boven de Golf van Biskaje uitdiept. Dit tweede laag beweegt via het Kanaal noordwaarts naar de Noordzee, waarbij het polaire front boven onze omgeving ligt. Vanaf woensdag bouwt zich dan een rug boven de Britse Eilanden en ons land op.
De eerste dagen wisselvallig herfstweer met temperaturen rond 13 graden. In het midden van de week een overgang naar frisser, maar droog weer.
zaterdag 26 november tot en met zaterdag 03 december
Vrij grote kans (80%) op droog weer met temperaturen rond of onder de normale waarden voor tijd van het jaar. Later in de periode een toenemende kans op neerslag.
Tot en met het volgende weekend zijn de verschillen in het stromingspatroon in de EPS-clusters klein. Pas op de langere termijn nemen de verschillen wat toe. Het laag van maandag/dinsdag zit in alle clusters, evenals de opbouw van de rug van hoge druk aan het einde van de week. De spreiding in de EPs-pluim is dan ook klein, met op maandag en dinsdag nog zacht weer met neerslag. Daarna breekt een periode van droog weer aan, waarbij de temperaturen geleidelijk dalen naar waarden tussen de 5 en 10 graden. Het hoog ten westen/noordwesten van ons zorgt dat het met een noordelijke stroming voor deze koudere aanvoer. Aan het eind van de periode nemen de neerslagkansen weer toe.