Thursday 26 December
Weerman Jannes Wiersema

Vrij veel bewolking, vooral vanochtend wat (mot)regen.

16 juli 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Aan de noordzijde van een hoog boven Bretagne trekt met een westelijke stroming een zwak warmtefront behorende bij een laag ten zuiden van IJsland oostwaarts over ons land. Het front wordt gekenmerkt door een dauwpuntsprong (van circa 11 naar 15 ­C), een Theta-w850 van 15 C en een band met lage bewolking. Vanochtend verlaat het warmtefront het oosten van ons land en na passage komt heel het land in de warme sector. Vanavond bereikt het bijbehorende golvende NO-ZW georiënteerde koufront het noorden van het land. Pas op zondag komt het koufront op hoogte langzaam boven het land en ligt het front aan de grond om 12 UTC boven Flevoland, terwijl op 850 hPa kan het front boven Noord-Brabant (onstabiele opbouw voor het grondfront uit) gesitueerd worden.

In Hirlam wordt het warmtefront heel duidelijk gekenmerkt door een band met stratus, Harmonie doet hier nauwelijks iets mee. Actueel zien we dat Hirlam de stratus enigszins overdrijft en dat Harmonie de stratus op het front onderschat. Ook qua neerslag zien we dat Hirlam iets actiever is dan de overige modellen. De ervaring is dat Hirlam bij zwakke fronten met coalescentie de beste indicatie geeft, hoewel de voorste band met zwakke neerslag uit middelbare bewolking valt en mogelijk voor een deel nog verdampt.

Er is vrij veel bewolking en vooral vanochtend valt er plaatselijk lichte regen of motregen. In de middag kan vooral in het zuiden en westen de zon af en toe doorbereken. De maxima lopen uiteen van 18 graden op de Wadden tot lokaal 23 in het zuidwesten van het land. De westelijke wind is zwak tot matig van kracht, in het noordelijk kustgebied is de wind in de ochtend nog vrij krachtig.

Neerslag:

Vooral in het noorden kans op wat (mot)regen, maar op het warmtefront kan ook elders wat lichte regen of motregen vallen. Het golvende, min of meer west-oost georiënteerde koufront ligt op de Noordzee. Daar wel af en toe (mot)regen, in de avond ook voor het uiterste noorden van het land als het koufront nadert. Zondag overdag op het koufront wat lichte regen en er kan met name in het zuidoosten een enkele bui tot ontwikkeling komen voor het koufront uit als gevolg van de lagere Theta-w’s op hoogte en dientengevolge onstabiele opbouw.

Komende nacht valt er vooral in het noorden van tijd tot tijd regen. Elders blijft het meest droog en in het zuiden komen enkele opklaringen voor. De minima liggen rond 17 graden. De wind draait naar zuidwest en is zwak tot matig.

Zondag overdag is er op de meeste plaatsen veel bewolking en plaatselijk valt er wat lichte regen of motregen. Het zuiden maakt de meeste kans op zon. Dieper landinwaarts kan zich in de middag een enkele bui ontwikkelen. De maxima lopen uiteen van 19 graden op de Wadden tot ca. 24 graden in het zuidoosten. De wind draait naar het westen en is meest matig.

De amplitude van een hoogterug boven onze omgeving vlakt steeds meer af waardoor er op hoogte tijdelijke een zonale stroming boven ons land aanwezig zal zijn. Als gevolg van deze stroming zien we dat dit weekeinde de weg vrijgemaakt is voor het overtrekken van frontale zones behorende bij een laag ten zuiden van IJsland. Na het weekeinde bouwt een hoogterug zich op ten westen van Ierland en die rug verplaatst zich langzaam oostwaarts en zorgt halverwege deze week voor een hoog aan de grond boven ons land. Het levert een tijdelijke stabilisatie van de atmosfeer op. Donderdag heeft de hoogterug zich verplaatst naar Duitsland en krijgt ons land te maken met cyclonale invloeden. Het is het begin van een periode met licht wisselvallig en rustig zomer weer.

Vooruitzichten

Rustig zomerweer met flinke zonnige perioden en middagtemperatuur tijdelijk oplopend naar zomerse waarde. Vanaf donderdag iets minder warm en toenemende kans op een bui.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 23 juli tot en met zaterdag 30 juli

Grote kans (70 %) op het aanhouden van het licht wisselvallig weertype met maximumtemperaturen overdag rond normaal en minimumtemperaturen boven normaal.

De spreiding in het temperatuurensemble is tot volgend weekeinde niet groot hetgeen duidt op een tamelijk goed voorspelbare atmosfeer. De onzekerheid in timing van de overgang van warm zomer weer naar gemiddeld zomerweer op donderdag wordt nu door een meerderheid van EPS-members onderbouwt. De spreiding tussen zuidwestelijke tot noordwestelijke aanvoerrichting zien we in vrijwel alle EPS-leden terug. De spreiding in de neerslagberekeningen is vanaf donderdag tamelijk groot waarbij de berekende neerslaghoeveelheden het laagst in de “Oper” en de “Control” z

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn