Onze omgeving bevindt zich tussen lagedruk boven de Britse Eilanden enerzijds en een laag boven Noord-Duitsland anderzijds. Een W-O georienteerde trog ligt actueel (04 UTC) boven boven het noorden en neemt verder in activiteit af. Tevens heeft zich vannacht een laag boven Zuid-Engeland ontwikkeld. Dit laag trekt over de Belgisch-Franse grens naar Zuid-Duitsland. Het bijbehorende frontale systeem blijft vervolgens minimaal t/m donderdag boven het land slepen, met name boven de zuidelijke helft van het land. Doordat in het front opnieuw een lagedrukgebied uitdiept boven Engeland dat vervolgens zuidoostwaarts trekt, verplaatst het front geleidelijk zuidwaarts.
Voor de komende termijn is het vooral de vraag hoelang het front boven Nederland blijft slepen en hoe noordelijk. Een en ander hangt samen met de ontwikkeling van kleinschalige lagedrukgebieden. Ook in Hirlam blijft het front nu boven Nederland liggen. Dat was in de vorige run nog heel anders maakt voor het weerbeeld behoorlijk uit. Dit maakt de kans op bewolkt weer een stuk groter en conform het ECEPS, met name in de zuidelijke helft van het land.
In het oosten zijn er nog enkele opklaringen, maar van het zuidwesten uit wordt de bewolking steeds dikker. In het zuiden valt af en toe (mot)regen. Vanmiddag breidt de regen zich verder noordwaarts uit. In de zuidelijke helft gaat het dan harder regenen. Vooral in de Limburgse heuvels zou in de loop van de middag en avond natte sneeuw kunnen voorkomen. In het noorden blijft het grotendeels droog. De maximumtemperatuur blijft steken op 4°C. Er staat een matige zuidoostenwind.
In de nacht naar donderdag blijft er in de zuidelijke helft kans op wat regen, in Zuid-Limburg mogelijk (natte) sneeuw. In de noordelijke helft blijft het droog met enkele opklaringen waarin mistbanken kunnen ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van -4°C in het noordoosten tot +3°C in het zuiden. De wind is zwak en komt overwegend uit een noordelijke tot oostelijke richting.
Donderdag overdag is het bewolkt. Met name in de zuidelijke helft valt af en toe regen. Het noorden houdt het overwegend droog en daar komt de zon mogelijk nog af en toe tevoorschijn. De maximumtemperatuur komt uit tussen 3°C in het noordoosten tot 7°C in het zuidwesten. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen.
Een hoog ten westen van Portugal maakt tijdelijk verbinding met een hoog boven Scandinavie. In de loop van zaterdag verdwijnt deze connectie als een frontaal systeem van het westen uit nadert en zondag verzwakt passeert. Na het weekeind ontstaat er een gordel van hogedruk boven een groot deel van het vaste land van Europa, met aan de noordflank storingen die Scandinavie in trekken. Deze gordel komt geleidelijk zuidelijker te liggen, waardoor frontale systemen ook op ons weerbeeld invloed gaan hebben.
Eerst droog, vrij zonnig en maxima rond 5 graden. Vanaf het weekeinde af en toe kans op neerslag, meer bewolking en geleidelijk oplopende temperaturen.
woensdag 16 november tot en met woensdag 23 november
Licht wisselvallig, maxima geleidelijk rond normaal, minima boven normaal.
De eerste paar dagen is er nog enige onzekerheid over het aanwezig blijven van de relatief koude lucht. Dit heeft te maken met het doorkomen van het frontale systeem in het weekeinde. Hierin diepen een of meerdere lagedrukgebieden uit waarvan de koers bepaalt hoe snel warmere lucht over ons land zal uitstromen. Na het weekeinde is de spreiding weliswaar vrij groot, wel is duidelijk dat tot het einde van de operationele run er sprake is van hogere temperaturen. In de EPS-periode trekt het zwaartepunt van de pluim iets meer richting de klimatologie, het gros van de oplossingen laat zuidwestelijke aanvoer zien.