Een krachtig en omvangrijk hogedrukgebied, met een centrum west van Ierland en een tweede kern boven de Noordzee, heeft een rug net ten noorden van ons land. Het hogedrukgebied neemt langzaam in betekenis af. Een deel trekt westwaarts verder de Atlantische Oceaan op, het andere deel boven de westelijke Noordzee beweegt geleidelijk oostwaarts en komt vanavond boven de Duitse Bocht terecht komt. Op de noordflank van dit hoog trekken frontale systemen oostwaarts en bereiken de noordelijke Noordzee. Restanten ervan trekken in de loop van dag langzaam zuidwaarts over het oostelijke deel van de Noordzee, maar zullen ons land niet bereiken omdat het hogedrukcentrum boven de Duitse Bocht terecht komt. Een lagedrukgebied boven Spanje en Biskaje trekt langzaam over het westen van Frankrijk noordwaarts in onze richting. Op de oostflank van het laag dringt warmere en vochtigere lucht op naar het noorden. Het warmtefront, dat de voorste begrenzing vormt van deze lucht, bereikt vrijdagochtend het zuiden van het land. In de warme lucht neemt op nadering en passage van een thermische vore vrijdagavond de kans op enkele regen- en onweersbuien in het zuiden van het land flink toe.
Vandaag is er veel zon, het blijft droog. De middagtemperatuur ligt tussen de 18 graden op de Waddeneilanden en lokaal 26 in het zuidoosten van het land. De wind komt uit oost tot noordoost en is matig, langs de kust soms vrij krachtig.
Komende nacht is het helder en droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 9 graden in het noordoosten tot 15 graden in het zuiden. De oost- tot noordoostenwind is matig.
Vrijdag overdag is het zonnig en droog. In de avond neemt in het zuiden de kans op een enkele regen- of onweersbui toe, er is daarbij ook kans op hagel, windstoten en lokaal veel neerslag. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 23 graden op de Wadden tot 30 graden in het zuiden van het land. De oostenwind is meest matig, aan het einde van de middag draait de wind in het zuiden naar zuid.
Na een aantal dagen waarin een blokkerend Atlantisch hogedrukgebied ons weer bepaalde is het gedurende deze periode een hoogtelaag bij Biskaje dat bepalend wordt. In de bovenlucht zorgt dit laag voor een zuidelijke stroming, het bijbehorende vlakke grondlaag, nu nog boven Spanje en Biskaje, verplaatst zich dit weekeinde noordwaarts over zuidoost Engeland naar de zuidelijke Noordzee en Finland. Erachter ontstaat vanaf maandag weer opbouw van Atlantische hogedruk in de richting van de Britse Eilanden en de zuidelijke Noordzee, in feite resulterend in een stromingspatroon dat er gelijkend is met het huidige. In de opmaat naar het passerende laag op zaterdag stroomt er vrijdagnacht na passage van een inactief warmtefront eerst warme lucht over ons land. Een thermische vore in de warme sector passeert vrijdagavond met enkele stevige buien, het koufront op de vroege zaterdag maakt alweer een einde aan een zeer korte periode met warm weer. Gedurende de tweede helft van deze verwachtingsperiode is het opnieuw de hogedrukuitloper van een hoog west van Ierland die langdurig het weer bepaalt.
Vooral zaterdag kans op enkele buien, vanaf maandag meest droog met nu en dan zon. Met name aan het begin van de week is het veel te koud voor de tijd van het jaar.
Er is een grote kans (70 tot 80%) dat het droge weer aanhoudt. Hoewel enigszins onzeker loopt de temperatuur op richting de normale waarden voor deze tijd van het jaar.