Een in kracht toenemende zuidelijke stroming voert vochtige stabiele lucht aan. Boven de Noordzee bevindt zich een zwak warmtefront dat schampend langs het noorden oostwaarts beweegt. Een laag boven de oceaan trekt zuid van IJsland oostwaarts en bijbehorend koufront bereikt vanavond de noordwestkust. Voor dit koufront uit bevindt zich nog een aantal oude frontale restanten. Het koufront verlaat in de nacht naar dinsdag het oosten.
Het is zwaar bewolkt met in de ochtend nog plaatselijk mist in het westen. Verder valt er soms lokaal lichte (mot)regen, in de avond trekt een actiever regengebied van het westen uit ons land binnen. De middagtemperatuur ligt rond 5°C. De zuidelijke wind neemt toe tot matig boven land en tot krachtig of hard langs de kust.
In de nacht naar dinsdag regent het van tijd tot tijd. Later wordt het in het westen droog en klaart het op. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in de regen tot dicht bij het vriespunt in opklaringen. De wind draait van zuid naar west en is matig, langs de kust meest (vrij) krachtig.
Dinsdagochtend verlaat de regen spoedig het oosten van het land. We krijgen dan soms wat zon en er is kans op een enkele bui. De middagtemperatuur wordt ongeveer 5°C. De wind is meest matig en overwegend zuidwest.
Een omvangrijk lagedrukgebied nestelt zich boven Scandinavie. Aan de zuidwestflank bewegen randstoringen richting ons land. De sturende kern trekt aan het einde van de week zuidwaarts naar de Duitse Bocht en vervolgens oostwaarts. Hierdoor ontstaat er een langgerekte zuidwaartse stroming vanaf de Noordpool naar de zuidelijke Noordzee. Het laag vult daarna op. Vervolgens beweegt een hogedrukgebied ten westen van de Golf van Biskaje langzaam naar het noordoosten. Aan het einde van de operationele run ligt het centrum boven Oost-Europa, met een uitloper naar onze omgeving. De as ligt net ten zuiden van ons land.
Wisselvallig, vrij veel wind en aanvankelijk zacht, maar geleidelijk temperaturen die dalen naar waardes net onder normaal. De buien krijgen een winters karakter.
maandag 16 januari tot en met maandag 23 januari
Grote kans (80%) op een overgang naar rustig en droog weer, met temperaturen die dalen naar waardes ruim onder het langjarig gemiddelde. In de nachten lichte tot matige, lokaal mogelijk strenge vorst.
De overgang naar een door hoge druk gedomineerd weertype zit in vrijwel het gehele ensemble. De EC-clusterscenario’s laten vrijwel alleen maar geblokkeerde regimes zien na +168. Wel is nog onzeker waar het hoog precies komt te liggen. Gisteren en eergisteren werd het hoog door de operationele runs nog boven Scandinavie gepositioneerd, vandaag dus boven Oost-Europa. Afhankelijk van de positie is er sprake van inversiekoude, aanvoer van koudere lucht uit het oosten of juist zachtere maritieme lucht. De eerste variant is nu in de meerderheid, wat weliswaar niet de meest winterse situatie oplevert vanwege een te zuidelijke ligging van het hoog, maar wel temperaturen die ruim beneden normaal uitkomen.
Bron: KNMI