Een hoogtelaag boven het Zwarte Woud trekt vanochtend retrograad naar Noordoost-Frankrijk. Aan de noordflank hiervan is de hoogtestroming boven het aandachtsgebied zuidoostelijk tot oostelijk. De komende 18 uur trekt de hoogtestroming aan en wordt meer en meer cyclonaal. Actueel zien we boven West-Duitsland en het uiterste zuidoosten van ons land een MCS, dat in de oostelijke hoogtestroming vanochtend en vanmiddag westwaarts over het midden en zuiden van het land trekt. Een kortgolvige trog trekt komende avond en begin van de nacht naar dinsdag (zuid)westwaarts over het land, waarachter de cyclonaliteit en de gradiënt op hoogte afneemt boven onze omgeving. In de onderste niveaus bevindt zich een grondlaag boven Zuidoost-Duitsland, dat de komende 48 uur langzaam oostwaarts beweegt. In de loop van komende avond bereikt de kern het zuidoosten van het land, waarna het in de nacht naar dinsdag westzuidwestwaarts België in trekt. Het laag is gevuld met warme en vochtige lucht en door de cyclonale kromming is er sprake van grootschalige (vochtflux)convergentie.
Diepe convectie en de grenslaag zijn de belangrijkste aandachtspunten. Het MCS boven Duitsland is niet duidelijk te koppelen aan een lijnvormige synoptische forcering. Wel zien we een algemene combinatie van warmteadvectie en enige PVA op de toenemende cyclonaliteit. Hirlam en vooral Harm36 hebben het Duitse complex goed te pakken, Harm38 heeft zit een fractie te noordelijk. Verder blijft het nowcasten met de buien. Achter de advectieve buien, zien we in de loop van de middag een indicatie voor opklaringen en convectie vanaf de grond in het oosten en noordoosten. In Hirlam ontstaat vanaf ca. 11 UTC een gebied boven de oostelijke provincies met SBCAPE 1500-2500 J/kg en SBCIN waarden > -20 J/kg. Dit gebied met SBCAPE komt niet verder westwaarts, maar in de loop van de middag en avond zien we het gebied met soortgelijke MUCAPE/MUCIN waarden wel westwaarts richting de Noordzee bewegen. De buien zullen verder naar het (zuid)westen toe dus waarschijnlijk wel iets in activiteit afnemen, ook vanwege afnemende effectieve windschering. Op de trog van vanavond komen de 3 Harmonie-versies met een actief onweerscomplex vanuit Duitsland boven het noordoosten, met daarbij ook windstoten. In de grenslaag zien we op uitgebreide schaal St in de vochtige lucht. Dit kan ook deels worden aangemaakt door kustconvergentie. Cyclonale kromming betekent sowieso (vochtflux)convergentie en dat zien we in de modellen ook goed terug. In grote lijnen komen ze overeen qua bewolking. Boven zee zien we ook mist.
Er is veel bewolking en het is aanvankelijk overwegend droog. Een gebied met regen- en onweersbuien heeft het zuidoosten van het land bereikt en trekt vanochtend westwaarts over het midden en zuiden van het land. Vanmiddag breekt de zon in het noordoosten en oosten af en toe door en dan kunnen overal weer regen- en onweersbuien ontstaan. Vooral in het noorden en oosten kunnen deze zwaarder uitpakken met kans op hagel en windstoten. De middagtemperaturen liggen tussen 15 graden aan de Zeeuwse kust en 24 graden plaatselijk in het noordoosten en oosten. Er staat een matige tot vrij krachtige noordenwind. Langs de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig, langs de zuidwestkust in de loop van de dag hard, 7 Bft.
In de nacht naar dinsdag wordt het van het oosten uit droog en klaart het in de noordelijke helft van het land op. De minima komen uit rond 15 graden. De wind komt uit richtingen tussen oost en noordoost en neemt af naar zwak tot matig, in het zuidwestelijk kustgebied naar vrij krachtig, 5 Bft.
Dinsdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en vrijwel overal droog. In de middag klaart het van het oosten uit weer op. De middagtemperaturen lopen uiteen van 14 graden op de Wadden tot 23 graden in het noordoosten. Er staat een matige oost- tot zuidoostelijke wind. In de middag steekt er aan de kust een wind van zee op. In de avond draait de wind overal naar het noordoosten en neemt af naar zwak.
Af en toe zon en vooral de eerste dagen landinwaarts enkele regen- of onweersbuien. In de loop van het weekend meer zon en afnemende buienkans. Middagtemperaturen rond de normale waarde voor de tijd van het jaar.
maandag 06 juni tot en met maandag 13 juni
Eerst waarschijnlijk veel zon en vrij warm, daarna grote kans op een licht wisselvallig weertype met af en toe een bui en temperaturen rond normaal.