Een lagedrukzone met diverse kleine kernen net ten noorden van de Wadden trekt vandaag maar heel langzaam oostwaarts. Rondom dit laag is een aantal oude occlusies en troggen aanwezig, deze beïnvloeden vanmorgen vooral het noorden en de Noordzee ten noorden van de Wadden. Vanaf dinsdagavond tot en met halverwege de nacht naar woensdag trekt aan de westflank van dit laag een trog van noordwest naar zuidoost over Nederland. Na passage hiervan wordt de stroming noordwestelijk. In deze stroming trekt woensdag overdag een NNW-ZZO georiënteerde occlusie van west naar oost over het land. Deze wordt in de loop van woensdagavond gevolgd door een zwakke trekrug. Na passage van deze rug nadert begin van woensdag op donderdagnacht een volgende occlusie het westen van het land.
Vandaag is er tamelijk veel bewolking met af en toe (mot)regen en in de kustprovincies enkele buien. In de loop van de dag krijgt de neerslag ook verder landinwaarts steeds meer een buiig karakter. De middagtemperatuur ligt rond 7 graden en de west- tot zuidwestenwind is matig, aan zee (vrij) krachtig. In de middag en avond wordt de wind aan de zuidwestkust mogelijk enige tijd hard.
Komende nacht is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd buiige regen. Later in de nacht wordt het van het noordwesten uit op steeds meer plaatsen droog. De minima liggen rond 4 graden. De wind draait naar west tot noordwest en is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig.
Woensdag overdag blijft het overwegend bewolkt en een volgend gebied met regen trekt van west naar oost over het land. De middagtemperatuur ligt rond 7 graden. De west- tot noordwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In de avond volgen er enkele opklaringen en draait de wind naar zuidwest tot zuid.
Aan de noordwestflank van een sturend hoogtelaag boven Scandinavie trekt donderdag een secundair hoogtelaag over ons land. Vrijdag en zaterdag blijft de stroming zowel aan de grond als op hoogte noordwestelijk en zwak cyclonaal. In de loop van het weekeinde nadert van het westen uit een noord-zuid georiënteerde hoogterug. De hoogtestroming ruimt hierdoor naar het noorden. In het gronddrukpatroon zien we dan een kleinschalig laagje van noord naar zuid over of net langs ons land zuidwaarts trekken. Na het weekeinde krijgt het hoog meer invloed. Het trekt maandag over ons aandachtsgebied oostwaarts en komt halverwege volgende week boven centraal Europa terecht. Vanaf dinsdag laat de deterministische uitvoer dan een zuidwestelijke stroming zien met aanvoer van zachtere lucht
Vooruitzichten
Geleidelijke overgang naar een (vrij) koud weertype met kans op wat winterse neerslag. Na zaterdag kleinere neerslagkans.
Het bovenstaande grootschalig stromingspatroon wordt voor de eerste dagen door het overgrote deel van de EPS-leden ondersteund. De kans op winterse neerslag neemt langzaam toe. Donderdag en vrijdag liggen de temperaturen echter waarschijnlijk nog net te hoog voor droge sneeuw. Vanaf zaterdag kunnen er wel belangrijke detailverschillen gaan optreden als het gaat om het gedrag van het (lij)laagje dat bij Zuid-Noorwegen ontstaat. In veel EPS-leden zien we ook een laagje of een trog zuidwaarts zakken met nog grote onzekerheid over koers of activiteit. Iets om in de gaten te houden. Voorwaardelijke kans op sneeuw neemt dan wel sterk toe, maar de neerslagkansen nemen na zaterdag wel sterk af. Begin van de volgende week komen we dan meer onder invloed van het hoog. De vraag is echter hoe lang dit stand houdt. In de periode van dinsdag 19 tot vrijdag 22 januari zien we in een toenemend aantal leden het hele drukpatroon oostwaarts opschuiven, met dus een toenemend aantal leden met een zachte oplossing.
Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 19 januari tot en met dinsdag 26 januari
Eerst nog grote kans op een koud weertype, maar in de loop van de periode toenemende kans op overgang naar een zachter weertype.