Sturend laag ligt boven Spanje. Boven Frankrijk ontstaan steeds kleinschalige thermische laagjes die vervolgens noordwaarts trekken en langzaam opvullen. Op 500 hPa blijven we vandaag te maken houden met een rug van hoge druk. Eventuele laagjes kunnen hierdoor niet makkelijk doorontwikkelen. Overdag zien we verder thermische effecten optreden, waardoor in de kustprovincies de kans op zeewind aanwezig is. In de loop van woensdag lijkt een actiever thermisch laagje ten zuiden van ons te ontstaan en dan wordt ook de forcering van de bovenlucht steeds meer van belang. In combinatie met de hogere temperaturen, hogere luchtvochtigheid en toegenomen convergentie lijkt de situatie voor de vorming van onweersbuien gunstiger dan dinsdag.
Vanochtend lost de aanwezige bewolking meer en meer op en volgen er flinke perioden met zon. Later op de dag komt er mogelijk meer (sluier)bewolking, maar de kans op een bui is klein. De temperatuur loopt snel op en de maxima liggen in het algemeen tussen de 28 en 32 graden, vlak aan zee en nabij grote wateroppervlakten enkele graden lager. De matige wind komt veelal uit oostelijke richtingen, met vanmiddag aan de kust mogelijk zeewind.
Later vanavond en komende nacht is een enkele (onweers)bui niet geheel uitgesloten. Het blijft zwoel met minima tussen de 16 en 20 graden. De wind wordt zwak en veranderlijk.
Morgen overdag is er opnieuw geregeld zon en loopt de temperatuur snel op. In de middag is het op veel plaatsen tropisch warm met zo’n 30 tot 35 graden. Omdat de wind van zee gaat waaien wordt het in de kustgebieden iets minder warm. Naarmate de dag vordert neemt de kans op een onweersbui toe. De wind wordt noordoost, aan de kust noordelijk, zwak tot matig rond kracht 3. (Bron: KNMI)
Donderdag nog drukkend warm met kans op onweersbuien. Daarna overgang naar koel weer met geregeld regen of buien.
Opvullend hoogtelaag boven Noord-Spanje trekt NNO en vult op. Aan de grond is er boven warme lucht aanwezig (thetaw850 18-20 graden), terwijl de overgang met de koelere lucht net ten westen van ons land ligt. De hoogterug trekt in de loop van woensdag en donderdag naar het oosten weg, waarbij ons land in de loop van donderdag in de koelere lucht terecht komt. Het hoogtelaag boven Spanje vult op en trekt als trog noordoostwaarts en trekt vrijdag over ons land. Daarna komen we onder invloed van oceaanstoringen waarbij de temperatuur na donderdag een gevoelige stap terug doet.
Belangrijkste aandachtspunt voor donderdag is de convectieve neerslag. De timing van het koufront op donderdag is nog erg onzeker. Grootste forcering, zowel vanaf de grond als op hoogte, lijkt in de loop van woensdag en donderdag op te treden. De potentie voor zware onweersbuien is zeker aanwezig, omdat er aan de grond ook convergentie plaatsvindt in combinatie met zeer hoge temperaturen en toenemende luchtvochtigheid. Verder zien we nog wat timingsverschillen t.a.v. de doorkomst van de hoogtetrog op vrijdag. Daarna zien we toch een ruime meerderheid (rond 80%) met min of meer cyclonale oplossingen met aanvoer van koele lucht.