Vooral in het westen en midden komt er vanmorgen op veel plaatsen (dichte) mist voor. Op een enkele plaats valt uit de mist lichte motsneeuw. Het vriest vanochtend, met uitzondering van het uiterste noordwesten, licht tot matig en zeer lokaal kan gladheid optreden. Overdag schijnt vooral in het zuidoosten en oosten de zon. De rest van het land houdt veel laaghangende bewolking en nevel of mist. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het noordwestelijk kustgebied en in de zon in het oosten va het land tot rond het vriespunt in gebieden met mist en bewolking. Er staat een zwakke tot matige, in het Waddengebied soms een vrij krachtige wind uit zuid tot zuidwest.
Komende nacht is het bewolkt en nevelig met in het westen en noorden mogelijk mist. Lokaal kan er wat motregen of motsneeuw vallen. In het zuidoosten zijn er eerst nog opklaringen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -4°C in het zuidoosten tot +6°C langs de noordwestkust. Er staat een zwakke tot matige, langs de kust soms vrij krachtige wind uit zuid tot zuidwest.
Zaterdag overdag blijft het bewolkt en nevelig met soms wat lichte motregen, in Limburg kan eerst nog even de zon schijnen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +3°C in het zuidoosten tot +8°C in het noordwesten. De wind blijft overwegend matig uit zuid tot zuidwest.
Een hoog boven centraal Europa verliest langzaam grip op het weer in ons aandachtsgebied. Het trekt langzaam zuidwaarts, waardoor een eerste frontaal systeem in de loop van Nieuwjaarsdag van het noordwesten uit passeert. Daarna komen we in een noordwestelijke stroming tussen een krachtig hoog ten westen van Ierland en lagedruk boven Scandinavie. In de noordwestelijke stroming trekt dinsdag 3 januari een actieve randstoring over het zuiden van Scandinavie, met boven de zee tijdelijk flink wat wind. Daarna blijft er sprak van een west tot noordwestelijke hoogtestroming, die wel steeds meer gaat golven. Op donderdag 5 januari diept aan de voorzijde van een hoogtetrog een storing fors uit . Het laag trekt dan via de noordelijke Noordzee naar Scandinavie, waarna er bij ons in het weekeinde van 7/8 januari een noordelijke stroming vanaf hoge breedten ontstaat.
Tijdens de jaarwisseling overwegend bewolkt en meest droog. Daarna wisselvalliger met soms regen of een bui en in de nachten landinwaarts kans op lichte vorst.
vrijdag 06 januari tot en met vrijdag 13 januari
Aanvankelijk 70-80% kans op een wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets boven het langjarig gemiddelde. In de loop van de periode toenemende kans (rond 60%) op overgang naar een droog en kouder weertype.
Tot en met Nieuwjaarsdag ziet de EPS er erg eenduidig uit. Dan een eerste storing in de loop van Nieuwjaarsdag die in vrijwel alle leden enkele mm regen oplevert. Meeste leden ondersteunen daarna de deterministische run met een hoog ten westen van Ierland, dat daarna via Frankrijk naar Zuid-Europa trekt. Wind dan bij ons overwegend aanlandig. De opmaat naar een meer noordelijke stroming, die we in het weekeinde van 7/8 januari zien, ondersteunen ook vrij veel leden uit de EPS. Waar vervolgens het hoog in de loop van het weekeinde van 7/8 januari en daarna terechtkomt is erg onzeker. Rond 40% van de leden komt met een hoog boven de Noordzee, ongeveer 20% komt met een positie boven Zuid-Europa. Duidelijk lijkt wel dat het aantal cyclonale oplossingen in de EPS-periode afneemt. Kansen op lichte tot matige vorst lijkt in de laatste dagen van de EPS-periode duidelijk toe te nemen.