Een hoogtetrog van IJsland richting Ierland zakt verder zuidwaarts. Boven het Noord-Frankrijk is in deze trog een apart hoogtelaag afgesnoerd. Dit laag trekt in de loop van zondag via Noordoost-Frankrijk richting Zuid-Duitsland. Voor de hoogtetrog uit bevindt zich een occlusie, die door het eerder genoemde afsnoeren als het ware in twee delen uiteen valt. Een deel geeft vooral over de Belgische Ardennen en Noordoost-Frankrijk de meeste neerslag en het andere deel boven het oostelijk deel van de UK. De frontale activiteit (warmtefront op hoogte) lijkt tot boven het zuiden en midden van ons land beperkt te blijven. Ook aan de grond is een laag aanwezig, dat vandaag het zuiden van het land schampt en dan vervolgens vrijwel stationair boven het België blijft liggen. In ons land zijn het daarmee vooral de convergentie aan de grond en de warmteadvectie die de komende periode van invloed zijn.
Vooral in de zuidelijke helft van het land vrij veel bewolking, in de middag gaat het er regenen. De regen kan een buiig karakter krijgen en er kan onweer voorkomen. In het noorden is de bewolking dunner en schijnt de zon nu en dan. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20 graden in de soms aanhoudende regen, tot lokaal 25 graden in het midden en oosten. De oostelijke wind is matig, in het Waddengebied mogelijk nog vrij krachtig.
Komende nacht klaart het in het noorden op, de zuidelijke helft van het land houdt bewolking en mogelijk dat er nog wat regen valt. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 14 graden. De wind is noordoost en zwak tot matig, rond kracht 3.
Zondag overdag op veel plaatsen geregeld de zon. In het zuiden van het land is er meer bewolking, waarschijnlijk komt de zon er wel zo nu en dan doorheen. De kans op een enkele bui, met name in het zuiden van het land blijft bestaan. De middagtemperatuur wordt ongeveer 23 graden. De wind is noordoost en zwak tot matig, rond kracht 3, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig, 5. (Bron KNMI)
Een hoogtetrog van IJsland naar Ierland zakt verder uit en in het zuidelijke deel snoert een kern af, die op vandaag boven het noordwesten van Frankrijk ligt. Deze kern trekt door naar Midden-Europa. Een hoogterug boven West-Europa met de as N-Z georiënteerd boven Noorwegen vormt in het weekend een aparte kern boven Scandinavië en krijgt na het wegtrekken van het laag . een verbinding met het Azorenhoog. Aan de grond zorgt een grondlaag ervoor dat een frontaal systeem net ten zuiden van ons land activeert. Hierdoor krijgt vooral het zuidelijk deel van het land in het weekend met een (ingedraaid) frontaal systeem te maken. Een volgende hoogtetrog zakt via Scandinavië naar Midden-Europa op woensdag uit, waarna op donderdag een opnieuw een kern afsnoert boven Midden-Europa. Het gevolg van dit alles is, dat er aan de noordflank van het Azorenhoog een zonale stroming boven ons land tot ontwikkeling komt, waarbij de polaire jet zich ten noorden van ons land bevindt.
Na het weekeinde rustig en droog zomerweer met perioden met zon en middagtemperaturen rond normaal van ongeveer 21 graden.
Rond 60% kans op het aanhouden van het rustig en droge weertype en temperaturen rond normaal, maar ook 30% kans op een wisselvalliger weertype met maxima iets beneden normaal