Wednesday 15 January
Weerman Jannes Wiersema

In het noorden eerst nog regen, verder veel wind, zacht en meest droog.

01 februari 2016 door Jannes Wiersema

40Een warmtefront boven het noordoosten verplaatst zich noordoostwaarts en verlaat spoedig ons land. Dit warmtefront behoort bij een actief laag die vanaf de Atlantische Oceaan richting Schotland trekt om vervolgens via de Noordelijke Noordzee naar Scandinavië te verplaatsen. Het betekent dat ons land zich tot vanavond in een brede warme sector bevindt, waarbij een sterke zuidwestelijke stroming zorgt voor de aanvoer van zachte en tamelijk vochtige lucht in de onderste niveaus. Het bij het laag horende koufront (een dubbelconstructie) bereikt het noordwesten aan het eind van vanavond en verplaatst zich zuidoostwaarts en verlaat dinsdagochtend het zuidoosten van ons land. Het tweede koufront loopt gedurende passage geleidelijk in op het eerste koufront. Achter het tweede koufront komt ons land in de polaire lucht met kans op een enkele bui.

In het noorden valt eerst nog regen. Verder is het overwegend bewolkt. Af en toe kan er in het hele land wat lichte motregen vallen, maar de droge perioden zullen overheersen. In de avond trekt een gebied met regen van noordwest naar zuidoost over het land. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 11 graden. Daarbij staat er een vlagerige (vrij) krachtige zuidwestenwind, aan zee is de wind hard tot stormachtig, windkracht 7 à 8. Hierbij kunnen vanmiddag en vanavond in het westen en noordwesten zware windstoten voorkomen van ongeveer 75 km/uur.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en komen er nog enkele buien voor. Met temperaturen van een graad of 8 is het zacht. De zuidwestenwind blijft flink doorstaan en is (vrij) krachtig, aan de kust krachtig tot hard en in het Waddengebied af en toe stormachtig met zware windstoten.

Ook dinsdag blijft het tamelijk onstuimig. Het is wisselend bewolkt met een enkele bui. De temperatuur blijft met een graad of 9 tamelijk constant. De westen- tot zuidwestenwind is (vrij) krachtig, aan de kust krachtig tot hard en in het Waddengebied af en toe stormachtig met nog steeds kans op zware windstoten.

De eerste twee dagen heeft ons land te maken met een sterke zonale bovenstroming die voor veel wind en wisselvallig weer zorgt. Vanaf donderdag zien we dat de stroming steeds sterker gaat meanderen. Kijkende naar de clusters dan zien we dat zowel de amplitude van de Rossbygolven sterk kunnen variëren. Tevens zien we dat de fases van de golven van cluster tot cluster en dus van dag tot dag kunnen verschillen. In het begin van de periode hebben de troggen de neiging boven de Oceaan uit te zakken waardoor ons land met de opgaande tak van de trog te maken krijgt. In de loop van de 15-daagse periode lijkt er een lichte voorkeur voor het uitzakken van de hoogtetrog meer richting Zuidwest-Europa te gaan en krijgen we met iets minder zachte bovenlucht te maken. Dit richtingverschil komt tot uitdrukking in iets minder zachte oplossingen.

Vooruitzichten
In het algemeen veel bewolking en van tijd tot tijd regen of een bui. Met uitzondering van woensdag aanhoudend vrij zacht met temperaturen ruim boven normaal.

mosimage

Vooruitzichten lange termijn
maandag 08 februari tot en met maandag 15 februari
Grote kans (80 %) op het aanhouden van het wisselvallig weertype met maximumtemperaturen rond of iets beneden de langjaargemiddelde waarden.

De overgang van een zonale naar een meridionale stroming lijkt door alle clusters te worden bevestigd. De onzekerheid ligt in het feit dat de meanderende bovenstroming het karakter van lopende golven heeft, waarbij de groepssnelheid in de clusters afwijken.

chart pluim ma 01 febr 2016

chart neerslag  ma 01 febr 2016

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn