Een laag behorend bij een frontale golf ligt om 00 UTC boven Noordzee en trekt langzaam noordnoordwestwaarts. Het bijbehorende NW-ZO georiënteerde koufront verlaat vanochtend het noorden van de FIR. Erachter krijgt ons aandachtsgebied te maken met getransformeerde maritiem polaire lucht die op dagelijkse gang overdag vanaf de grond onstabiel wordt. Het bovenlucht patroon is cyclonaal door de aanwezigheid van een hoogtelaag boven de UK. In deze stroming trekt vandaag een volgend grondlaag met bijbehorende occluderend frontaal systeem noordoostwaarts. Het koufront/occlusie bereikt rond 15 UTC het zuidwesten en verlaat rond dinsdag 00 UTC het noorden van de FIR. Het genoemde bijbehorende laag trekt via Z-Engeland naar East-Anglia en bereikt op dinsdagochtend het noordwestelijk deel van de Noordzee. Dit laag zorgt vanaf maandagavond voor een flinke gradiënt toename.
Het is aanvankelijk op de meeste plaatsen droog met af en toe zon. In de loop van de ochtend neemt de kans op buien van het zuiden uit echter sterk toe en hierbij is ook onweer mogelijk. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 19. Er staat een matige, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtige wind uit een zuidelijke richting. Later in de middag en in de avond draait de wind naar zuidwest en neemt langs de kust toe naar krachtig tot hard. Langs de (noord)westkust wordt de wind later in de avond mogelijk stormachtig met daarbij vlak aan zee kans op zware windstoten tot 75 km/uur.
Neerslag:
Toenemende kans op buien, vooral in de middag ook met onweer. Eff. schering/MU Cape ca. 35 kn/1000-2000 J/Kg, multicells mogelijk, uiteraard ook gerede kans op onweer/hagel (code geel). In de nacht naar dinsdag boven land stabilisatie, aan zee gaat het boven relatief warme zeewater gewoon door. Dit heeft dan ook zijn uitwerking op de windstoten. Dinsdag overdag met name in de noordwesteljke helft buien.
Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en komen er met name in de kustgebieden enkele buien voor. Landinwaarts blijft het zo goed als droog en daar klaart het wat meer op. Minima komen uit op een graad of 11. De matige wind blijft flink doorstaan en is zuidwestelijk, aan de kust is de wind krachtig tot hard, af en toe stormachtig, 8 Bft. Bovendien kunnen er aan de kust nog steeds zware windstoten voorkomen.
Dinsdag overdag is het wisselend bewolkt en ook dan komen er enkele buien tot ontwikkeling met kans op onweer, de kans hierop lijkt het grootst in de noordwestelijke helft van het land. De maxima blijven steken op een graad of 16. De vlagerige zuidwestenwind is boven land matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, soms stormachtig, 8 Bft. In de kustgebieden zijn tot in de middag zware windstoten mogelijk. In de avond neemt de wind geleidelijk in kracht af.
Tot komend weekeinde bepaalt een vrijwel stationaire en complexe hoogtetrog boven de Britse Eilanden het weer in ons aandachtsgebied. De hoogtetrog heeft diverse afgesnoerde kernen met als gevolg dat frontale zones behorende bij (rand)storingen van tijd tot tijd over ons aandachtsgebied trekken. Als resultaat hiervan zien we een meestentijds zuidwestelijke aanvoer van getransformeerde maritiem polaire lucht. In het weekeinde trekt de hoogtetrog naar het oosten en krijgt ons land tijdelijk te maken met een mobiel hoogterug. Na het weekeinde zien we dat de meerderheid van oplossingen een meanderende stroming vertoont met een opeenvolging van ruggen en troggen (lopende golf).
Vooruitzichten
Vrij koel en wisselvallig weer met iedere dag kans op regen of buien en af en toe veel wind
Vooruitzichten lange termijn
maandag 21 september tot en met maandag 28 september Grote kans (ca. 80 %) op een vrij koel weertype met maxima iets onder de langjaargemiddelde waarden en zo’n 50 % kans op regen.