Een hogedrukgebied met het centrum boven het zuiden van Duitsland verplaatst zich langzaam oostwaarts en ligt vanmiddag boven Oost-Europa. Lagedrukgebieden boven het midden van de Atlantische Oceaan bewegen noordoostwaarts richting. De stroming is naar zuid tot zuidwest geruimd en neemt geleidelijk in kracht toe. De aangevoerde lucht wordt dan langzaam zachter en vochtiger en fronten(restanten) trekken dan via de Noordzee noordoostwaarts. Donderdag komt het hele land in de warme sector terecht, waarbij het golvende koufront net ten noorden van het land komt te liggen.
Grootste aandachtspunt zijn temperatuur en het vocht in de grenslaag. Met name Harmonie38 overdrijft hier in, ook in de laatste run teveel mist boven Frankrijk/Belgie. Harmonie36 en Hirlam lijken wat realistischer. Een ander aandachtspunt is de lichte neerslag die Hirlam in de ochtend van west naar oost over het noorden van het land laat trekken, samenhangend met schampende frontenrestanten. Beide Harmonie hebben dit signaal niet, maar zijn doorgaans toch erg zwak in het weergeven van lichte frontale neerslag. EC en Hirlam berekenen een zeer zwak signaal boven het noorden. Mogelijk is Hirlam iets te enthousiast vooral ook omdat de progtemps ook geen aanleiding geven tot neerslag. Een deel lijkt ook te verdampen in de droge laag onder de middelbare bewolking. Mogelijk wel lichte coalescentieneerslag uit een dikkere St-laag. De eventuele neerslag valt als de T2m-temperatuur inmiddels (ruim) boven nul is gekomen, maar volgens NESO-Hirlam is er kans op ijzel Tsurf < 0). In de progtemps is inderdaad te zien dat Hirlam nog net een dunne laag nabij het aardoppervlak net onder nul heeft. Ook dit is twijfelachtig omdat Hirlam in dit soort situaties (opwarmen van koude plaklaag) vaak te traag is. Kans is groot dat dit in werkelijkheid sneller gaat. Kortom: Voorlopig is neerslagkans nog niet groot en als er neerslag valt zeer waarschijnlijk bij een temperatuur boven nul.
Er drijven wolkenvelden over en in het noordelijk kustgebied kan de komende uren ook laaghangende bewolking binnendrijven. Daar kan dan ook mogelijk wat motregen vallen. Vooral in het oosten is vanochtend vooral op lokale wegen nog gladheid mogelijk. De temperatuur loopt vanmorgen vroeg uiteen van +5°C in Zeeland tot net boven het vriespunt in het oosten. De zuid- tot zuidoostenwind is zwak tot matig.
Overdag zijn er wolkenvelden, de meeste in het westen en noorden, de minste in het zuidoosten. Het blijft vrijwel overal droog. Alleen in het noorden is er een kans op lokaal wat lichte (mot)regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het noordoosten tot 10°C langs de noordwestkust en in Zuid-Limburg. De wind waait uit zuid tot zuidwest en neemt toe tot matig, langs de kust tot (vrij) krachtig.
In de nacht naar donderdag zijn er opklaringen en blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noordwestelijk kustgebied tot 3°C in het zuidoosten van het land. De zuidwestenwind is matig, aan de kust af en toe krachtig.
Donderdag overdag zijn er wolkenvelden en in de middag kan er in het noorden af en toe lichte regen vallen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8 graden. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust af en toe krachtig.
Er is sprake van een westelijke stroming aan de noordflank van een hoog boven het zuiden van Europa. Zondag lijkt er een koufront te passeren, waarna de hogedruk zich van het westen uit snel weer opbouwt. Maandag 12 december komt het hoog boven centraal en Oost-Europa terecht, met een uitloper richting onze omgeving. Later volgende week komt het zwaartepunt weer iets westelijker te liggen, waardoor er in ons aandachtsgebied weinig stroming staat.
Zacht en overwegend bewolkt met vooral in het weekeinde kans op wat regen. Na het weekeinde waarschijnlijk droog en minder zacht.
woensdag 14 december tot en met woensdag 21 december
Grote kans (70-80%) op meest droog weer met vooral de eerste dagen mogelijk lichte vorst in de nacht. Er is ongeveer 20-30% kans op een zacht en wisselvallig weertype.
Tot en met maandag zijn de oplossingen behoorlijk eenduidig: (vrij) zacht weertype met aanvankelijk enkele schampende storingen, zondag wat grotere neerslagkansen op passage van een koufront. Daarna komen we in minder zachte licht terecht en breekt waarschijnlijk weer een droge periode aan onder invloed van hogedruk. De vraag is hoe de temperatuur gaat uitpakken, die staat of valt bij de positie van ons aandachtsgebied ten opzichte van het hoog. De deterministische uitvoer duidt op een tamelijk gradientloos geheel met stralingsweer, resulterend in lichte en mogelijk weer matige vorst in de nachten. Dit scenario wordt nog steeds door een minderheid van de EPS-leden ondersteund, maar het zijn wel weer meer leden dan in de vorige runs.