Thursday 2 January
Weerman Jannes Wiersema

Eerst zon, vanmiddag enkele (onweers)buien.

29 mei 2016 door Jannes Wiersema

37Tussen hoge druk boven Noord-Scandinavië en een thermisch laag boven Noordoost-Frankrijk voert een noordoostelijke stroming in de onderste niveaus vrij warme en vochtige lucht aan. Het thermische laag trekt langzaam noordoostwaarts en wordt maandagochtend boven Sauerland berekend. Deze kern trekt maandag later op de dag langzaam westwaarts over het zuiden van het land. Op 500 hPa is de stroming aanvankelijk nog zuidelijk. Vanochtend trekt een zwakke bovenluchttrog op 500 hPa, nu boven het midden, noordwestwaarts over het land. In deze situatie is het echter ook van belang dat op 300 hPa vandaag vrijwel de hele dag een hoogterug over onze omgeving te zien is. Later vandaag zien we deze langzaam naar de Noordzee bewegen, wat zwakke PVA kan opleveren. In de loop van maandag diept een hoogtelaag boven Noord-Frankrijk uit waardoor de hoogtestroming oostelijk wordt en duidelijk aantrekt. Maandag trekken in deze stroming enkele hoogtetroggen westwaarts over het land en deze zijn op 300 hPa wel eveneens duidelijk te zien.

De meeste modellen houden het tot het einde van vanochtend zo goed als droog. Vanmiddag toenemende neerslagsignalen van het (zuid)oosten uit. Grootste kans op onweer van betekenis is vandaag voor de zuidelijke helft en dan met name het zuidoosten, zie GLAMEPS en ook CAPE en INDECS. De St/mist in het uiterste zuidwesten van de FIR boven de Noordzee zit slecht in de modellen, Harmonie heeft een gebied met mist, maar dan veel te veel. Hirlam 1/8 biedt meer houvast, . Verder vanochtend advectief een gebied met Stratus vanaf de Oostzee, alle modellen geven duidelijk dit signaal. Maandag in de nacht en ochtend sterk toenemende buiigheid op nadering van de bovenluchttrog: veel CAPE, sterke forcering. Het grondlaag dat over het zuiden van het land trekt maandag wordt in de nieuwe runs van Hirlam en EC wat later berekend. Harm36 zit nog wel op de oude snellere timing, maar ook Harm38 en Haratu zijn nu wat later.

Vanochtend schijnt eerst op veel plaatsen de zon, maar van het zuidoosten uit neemt de bewolking geleidelijk toe en in het NO komt laaghangende bewolking Groningen binnendrijven.. Vanmiddag trekken er enkele buien over het land, vooral in het zuiden en oosten is ook onweer mogelijk. De middagtemperaturen lopen uiteen van 16 graden op de Wadden tot 22 graden in het oosten en zuidoosten van het land. De wind is noordoostelijk en overwegend matig, in de kustgebieden later op de dag af en toe vrij krachtig tot krachtig.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Bewolking:

Actueel in het zuidoosten velden Ac met enkele ingebedde Cb’s, geleidelijk noordwestwaarts uitbreidend. In het zuidwesten van de FIR op de Noordzee St/mist en aanhoudende kans op aanmaak hiervan. Verder deze ochtend in het Waddengebied advectieve St en mogelijk zelfs mist vanuit het oosten. Convectie vanaf de grond lijkt vandaag alleen in het zuiden en (zuid)oosten waarschijnlijk, zie SBCAPE/SBCIN. Maandagmiddag in het noordoosten en noorden convectie vanaf de grond. In de loop van de nacht naar maandag en maandagochtend sterk toenemende St-kansen van het oosten uit. Vooral in het zuiden en zuidwesten van het land kan de St maandag overdag, op nadering van de lagedrukkern, hardnekkig zijn.

Neerslag:

Opvallend is dat vandaag overdag de significante CAPE beperkt is tot min of meer de zuidelijke helft van het land. Dit zien we ook terug in INDECS en uiteraard de progtemps. Verder naar het noorden lijkt wat warmte op hoogte voor minder buienactiviteit en sowieso lagere buientoppen te zorgen. Effectieve windschering ca. 25 kn, dus multicells. MUCAPE maximaal 1000-1500 J/kg in het zuidoosten. De toppen van de Cb’s lijken in het zuidoosten wel wat hoger te komen dan op zaterdag, mogelijk tot FL380. In de noord(west)elijke helft van het land komt de MUCAPE niet boven enkele honderden J/kg uit. Extra aandacht gaat uit naar mogelijk zwaarder onweer maandag. Dit kan al in de nanacht en ochtend gebeuren in het noordoosten en oosten. Om 03 UTC zien we CAPE*SHEAR (1-6 km) waarden rond 45, MUCAPE-waarden hierbij van 1500-2000 J/kg. CB-toppen in het noordoosten dan tot ca. FL400. Maandagmiddag komt Hirlam voor het noorden en noordoosten met hogere waarden CAPE*SHEAR (0-6 km): 60-80. Progtemps EHGG aan het einde van de middag tonen ca. 4°C temperatuurverschil tussen stijgstroom en omgeving, i.c.m. ca. 30 kn 0-6 km schering. Grote hagel is dan een aandachtspunt. Treksnelheid van de buien dan rond 30 kn, dus waarschijnlijk geen extreme uursommen.

Komende nacht is het bewolkt. De buien trekken westwaarts de Noordzee op, maar een volgend gebied met buien dient zich tegen de ochtend al weer aan in het oosten. Het kwik daalt naar circa 15 graden. Er staat een matige, aan zee vrij krachtige noordenwind.

Morgen overdag is het bewolkt en komen er verspreid over het land regen- en onweersbuien voor. In het noordoosten en noorden schijnt de zon ook af en toe en kunnen de buien zwaarder uitpakken met lokaal hagel en in korte tijd veel regen. De middagtemperaturen liggen tussen 15 graden aan de Zeeuwse kust en 24 graden plaatselijk in het noordoosten. De wind komt landinwaarts uit uiteenlopende richtingen en is matig. Aan zee staat een vrij krachtige tot krachtige noordenwind.

Dinsdag 31 mei en woensdag 1 juni ligt een uitgestrekt hoogtelaag boven Frankrijk. Aan de noordflank hiervan beweegt een hoog retrograad over Scandinavië naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland. De dagen daarna verplaatst het hoogtelaag zich naar Midden-Europa. In het weekend van 4/5 juni vormt zich een hoogterug van Spanje via Bretagne en de Ierse Zee richting IJsland. Deze rug versterkt zich en komt begin volgende week boven het aandachtsgebied te liggen. In het grondpatroon zien we op dinsdag een kleinschalig laag ten ten zuidwesten van het aandachtsgebied, gevuld met vochtige en tamelijk warme lucht. Een thetaw-rug ligt dan ten noorden van de Wadden en boven Noord(oost)-Duitsland. Het kleinschalige laag vult op, waarna de stroming van woensdag 1 tot zaterdag 4 juni onderin zwak cyclonaal noordoostelijk wordt tussen hoge druk nabij IJsland en lage druk nabij Polen. Hierdoor trekt de thetaw-rug van het noord(oost)en uit zeer langzaam over ons land. Vanaf zaterdag breidt het IJslandhoog zich uit naar onze omgeving, met begin volgende week een apart centrum van hogedruk boven onze omgeving.

Vooruitzichten

Van tijd tot tijd zon en vooral landinwaarts een enkele regen- of onweersbui. Volgend weekend meer zon en afnemende buienkans. Middagtemperatuur iets boven de 20 graden.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 05 juni tot en met zondag 12 juni

Grote kans op overwegend droog weer met tamelijk veel zon. Waarschijnlijk komt de temperatuur geleidelijk enkele graden boven de normale waarde voor de tijd van het jaar uit. Later in de periode neemt de kans op een licht wisselvallig weertype toe met iets lagere temperaturen en een enkele bui.

Dinsdag 31 mei lijkt het overwegend droog te blijven, maar woensdag t/m vrijdag en mogelijk nog zaterdag zien we vooral in het oosten van het land een convectief neerslagsignaal. Dit vanwege hoge thetaw-waarden en cyclonaliteit onderin (convergentie), die in het oosten het sterkst zijn dichterbij het grondlaag boven Polen. De nabijheid van het hoog begin volgende week geeft onzekerheid over de temperatuur. Waarschijnlijk komt het belangrijkste centrum noord van ons land uit. Bovendien behoort de Oper tot de koelere oplossingen. De meeste berekeningen hebben de hoogterug wat meer doorstroomd en bovendien verder oostelijk. Woensdag 8 juni lijkt de warmste dag te worden, waarna we meer onder invloed komen van een Atlantische hoogtetrog en de stroming zowel boven- als onderin de troposfeer meer zuidwest wordt. Bewolkingsstaafdiagrammen laten in de loop van het weekend en begin volgende week een grote kans op licht tot half bewolkt weer zien. Met weinig drukgradiënt kan dit vooral in de kustgebieden een zeewindcomponent tot gevolg hebben. Windrichtingspluimen variëren voor begin volgende week veelal tussen noord-noordoost in de kustprovincies en oost-noordoost diep landinwaarts. Vanaf woensdag zien we in de meeste oplossingen een zuidwestelijke windcomponent en een toenemend convectief neerslagsignaal, zonder extreme neerslagsommen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn