Een hoogtelaag boven de Noordzee trekt geleidelijk naar Scandinavie. Een NO-ZW georiënteerde hoogtetrog vanuit dit laag ligt over het zuiden van Engeland en beweegt langzaam oostwaarts. Een eerste kortgolvige trog hierin passeert vanmiddag ons land, waarna de trogas boven onze omgeving stagneert. In het grondpatroon zien we een laag boven de Noordzee. Een ingedraaide occlusie beweegt vannacht over het noorden van de FIR. De koudste bovenlucht ligt komt overdag voor de kortgolvige hoogtetrog uit boven ons land te liggen, met T500 rond -34 graden. Na passage van de trog warmt de bovenlucht langzaam op. Een occlusie restant, wat nu boven Schotland ligt, bereikt morgen rond 15 UTC het westen en trekt vervolgens over het land. Daarachter bevinden we ons in een vore, waarna later op vrijdag een rug vanuit het westen nadert.
Vandaag is het wisselend bewolkt en ontstaan er enkele buien. Hierbij kan onweer voorkomen. In de avond trekt er een gebied met wat (buiige) regen van west naar oost over het land. De middagtemperatuur wordt ongeveer 10 graden. De wind komt uit zuidwest en is matig tot vrij krachtig. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig. In de avond neemt de zuidwestelijke wind overal af naar matig.
In de nacht naar vrijdag wordt het vrijwel overal droog en is het licht tot half bewolkt. De minima liggen rond 4 graden, maar in een langduriger opklaring kan het afkoelen naar ongeveer 2 graden en kan er een mistbank ontstaan. De wind is zuidwest en zwak, aan zee is de wind west en matig.
Vrijdag is het wisselend bewolkt. Er ontstaan opnieuw enkele buien, die in de avond weer uitdoven. De middagtemperaturen liggen rond 11 graden. De wind komt uit het westen tot zuidwesten en is zwak tot matig en wordt in de avond zwak en variabel.
Een hoogtelaag ligt op zaterdagnacht boven Scandinavie, met de een NNO-ZZW georiënteerde trogas over ons land. In de nacht naar zaterdag verdwijnt deze as en passeert een hoogterug, terwijl een volgend hoogtelaag richting het zuidwesten van Ierland trekt. Dit laag blijft hier vervolgens tot aan het einde van de volgende week rondtollen en zorgt bij ons voor een zuidelijke bovenstroming. In het grondpatroon ligt op vrijdag een laag boven Scandinavie. Dit laag neemt op vrijdag in betekenis af, terwijl een volgend laag boven Ierland ontstaat en vervolgens in die omgeving blijft rondtollen. De aangevoerde lucht is wel hoofdzakelijk polair, hoewel we zo nu en dan, bij passage van een frontaal systeem, tijdelijk in een warme sector terecht komen.
Wisselvallig met van tijd tot tijd regen of buien, maar ook af en toe zon. Middagtemperaturen oplopend naar ongeveer 15 graden.
donderdag 14 april tot en met donderdag 21 april
Vrij grote kans (70-80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype met temperaturen rond of boven het langjarig gemiddelde. Later in de periode een wat toenemende kans op een droog weertype.
De clusters van het EPS zijn tot in de volgende week behoorlijk consistent. Alle clusters positioneren het volgende hoogtelaag zuidwest van Ierland. Pas aan het einde van de volgende week ontstaan er verschillen, maar de overgrote meerderheid van alle clusters tonen tot in het volgende weekeinde een hoogtelaag/trog die ons weer bepaalt. Met een zuidelijke stroming geleidelijk minder koud. Wel houdt de cyclonaliteit aan: Van tijd tot tijd passeren er storingen en gedurende de EPS periode is er elke dag een grote kans op neerslag, pas aan het einde van de periode neemt de kans op droog, onder invloed van een hoogterug, weer wat toe