Een occluderend frontaal systeem ligt om 06 UTC noord-zuid georiënteerd over het midden van ons land en verlaat bij het eindigen van vrijdag het zuidoosten. Deze passage duurt lang door golfvorming en doordat het frontale systeem van oorsprong uit meerdere fronten bestaat. In de middag passeert er nog een tweede zwakke trog/occlusie, welke aan het begin van de avond het oosten verlaat. Het aandachtsgebied bevindt zich vervolgens maar tijdelijk in de polaire lucht, want een warmtefront trekt morgenochtend van zuidwest naar noordoost over ons land. Door de verdere noordwaartse propagatie komt het hele land zaterdag in de warme lucht terecht.
Actueel berekenen Harmonie 36 en 38 veel te veel mist en stratus boven de Noordzee. Het zit er wel, maar niet op uitgebreide schaal. Omdat er bij de twee frontale systemen van de komende 48 uur voornamelijk sprake is van stratiforme neerslag zien we dat Harmonie versie 36 deze onderschat door de aanwezigheid van te weinig wolkenwater tussen 0 en -20 C (komt momenteel overeen met de laag tussen 750 en 500 hPa). Harmonie heeft in het noorden nog steeds een groot gebied met te weinig verdamping (aangezien er al te veel verdampt is) waardoor de maxima van zaterdag in dat model te laag zijn.
Het is vanochtend bewolkt en af en toe valt er wat lichte regen of motregen. In de middag breekt de bewolking hier en daar, met name in het westen. In het midden en oosten van het land kunnen er enkele buien tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur ligt tussen 16 en 19 graden. De zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig.
In de nacht naar zaterdag is er veel hoge bewolking en blijft het droog. Het koelt af naar ongeveer 10 graden. De wind is zuid tot zuidwest en zwak, in de kustgebieden matig.
Zaterdag is er aanvankelijk veel bewolking en kan er wat lichte regen vallen. In de middag komt op veel plaatsen de zon tevoorschijn, maar een enkele losse bui blijft mogelijk. Met maxima die uitkomen tussen 19 graden in het noordwesten en lokaal 25 graden in het zuiden is het (vrij) warm. In de avond neemt in het zuidwesten de kans op een enkele regen- of onweersbui toe. Er staat een matige wind uit zuid tot zuidwest, langs de kust is de wind soms vrij krachtig.
Een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland beweegt langzaam noordoostwaarts en vult zondag op. Een storing zuid van het laag beweegt via Ierland en Schotland naar de Noorse kust, alwaar het maandag opvult. Zondagochtend passeert een koufront en stroomt er polaire lucht over het land uit. Een hoogtelaag dat zich maandag ten zuiden van ons land uit een hoogtetrog ontwikkelt beweegt richting de Balkan. In de loop van de week ontwikkelt zich boven het zuiden van Scandinavie een rug/blokkade welke later naar de Noorse Zee beweegt. Aan de grond ontwikkelt zich een hogedrukgebied boven de Noorse Zee. Tegelijkertijd installeert er zich een lagedrukgebied ten westen van de Golf van Biskaje. Met een zuid- tot zuidwestelijke bovenstroming wordt geleidelijk zachtere lucht aangevoerd, hiermee passeren er af en toe ook enkele frontale systemen.
Zondag enkele buien en van het westen uit afkoeling. Maandag vrij koel en enkele buien, vervolgens geleidelijk meer zon en weer oplopende temperaturen.
vrijdag 27 mei tot en met vrijdag 03 juni
Vrij grote kans (ca. 60%) op een vrij warm weertype met geregeld zon, maar ook een enkele (onweers)bui. Daarnaast is er een ca. 40% kans op een wisselvallig weertype met temperaturen rond of beneden het langjarig gemiddelde.
Tot en met maandag is er veel consistentie tussen de EPS-leden. De passage van het koufront op zondagochtend zit er in de meeste leden strak in. Een enkel lid laat het front later op de dag doorkomen waardoor de maxima nog boven de 20 graden kunnen uitkomen, vooral in het oost van het land. De neerslagkans voor deze dag is dan ook nagenoeg 100%, met het verdrijven van de warme lucht zal het ook deels een convectief karakter hebben. Op maandag komen er in de polaire lucht nog enkele buien tot ontwikkeling. De maxima bevinden zich op maandag tijdelijk even iets onder normaal. In de loop van volgende week zien we het aantal warmere leden geleidelijk weer toenemen met tegen het volgende weekeinde mogelijk weer zomerse temperaturen. Tegelijkertijd zien we neerslagkans geleidelijk toenemen naar ca. 50%, gezien de instroom van warmere lucht kunnen dit ook buien zijn met onweer. De spreiding in temperatuur wordt later in de week behoorlijk groot. Deze spreiding wordt dan bepaalt door hoe dichtbij het laag en de frontale systemen bij ons land komen te liggen. Een handvol leden handhaaft een koeler weertype, maar deze zijn duidelijk in de minderheid. Op de langere termijn is er geen duidelijk stromingspatroon aan te wijzen. Wel is duidelijk dat de kans op warmer weer groter is dan de kans op een koeler weertype, de neerslagkans ligt dan rond 50%. Qua wind zien we geen bijzonderheden