Thursday 2 January
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, vanuit het westen buien, mogelijk met onweer, later droog.

01 augustus 2016 door Jannes Wiersema

37De luchtdruk is laag boven Scandinavie en de Noorse Zee, een uitloper van het Azorenhoog ligt over het westen van de Britse Eilanden. Hiermee wordt met een westelijke stroming polaire lucht aangevoerd. Vanuit het westen nadert een hoogtetrog/grondtrog die vanochtend ons land passeert. Tegelijkertijd ligt de linkeruitgang van een jet boven onze omgeving gedurende de ochtend en middag. In de nacht naar dinsdag nadert een complexe frontale zone die nu nog ten westen van Ierland op de Atlantische Oceaan ligt. Op dinsdag trekken deze fronten over ons land en komen we in de warme lucht terecht. Hier voor uit trekt nog een (zwak) trogje langs de kust.

Op synoptische schaal komen de modellen goed overeen. Echter bij de (hoogte)trog van vandaag houden beide Harmonies het vrij lang (overwegend) droog. Pas wanneer de trog verder landinwaarts komt zien we door dagelijkse gang de buiigheid landinwaarts opleven. Hirlam en EC geven al eerder neerslag te zien als gevolg van forcering in de bovenlucht op de naderende hoogtetrog. Dit is wat er actueel gebeurt. De progtemps van Harmonie zijn een stuk droger dan die van Hirlam/EC, daar zit het probleem waarschijnlijk. De verschillen in de neerslagberekeningen bij het complexe frontale systeem voor dinsdag zijn wat minder.

Vanuit het westen trekken velden hoge bewolking over. Het is op de meeste plaatsen nog droog, hoewel er in het zuidwesten buien voorkomen. Vanuit het westen trekken meer buien het land binnen, die zich in de loop van de ochtend en middag over het land trekken. Bij de buien kan er onweer voorkomen. In de middag wordt het van het westen uit weer droog en komt er meer ruimte voor de zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19 graden langs de kust tot lokaal 22 landinwaarts. De overwegend matige wind draait van zuid tot zuidwest naar west.

In de nacht naar dinsdag zijn er aanvankelijk opklaringen, maar gedurende de nacht neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe. In de loop van de nacht gaat het in het zuidwesten en westen regenen. De regen breidt zich in de loop van de nacht over een groot deel van het land uit. De minimumtemperatuur varieert tussen 9 graden in het noordoosten tot 15 graden langs de kust. De wind is zuidelijk en zwak tot matig van kracht.

Dinsdag overdag is het zwaar bewolkt en regenachtig, vooral in de zuidelijke helft kan het lokaal af en toe behoorlijk doorregenen. De zuidelijke wind draait in de loop van de dag naar het zuidwesten en trekt aan naar matig, langs de kust naar (vrij) krachtig. Het wordt ’s middags niet veel warmer dan een graad of 19.

Neerslag:

Bij de trog buien, zijn nu boven zee al vrij fors met af en toe onweer, Hoogste MUCAPE-waardes in het oosten (500-1000 J/kg), effectieve windschering in de orde van 20 kn. Dat levert enkele (bij de trog opgelijnde) multicells. Kans op onweer blijft reëel. Duidelijke signalen daarvoor in Harmonie en INDECS (circa 60% in het oosten). De linkeruitgang van een jetstreak kan voor wat extra forcering zorgen. Maandagavond en in nacht naar dinsdag aanvankelijk droog, boven zee enkele buien bij het trogje. In de nacht naar dinsdag vanuit het zuidwesten/westen regen. Alle modellen laten dit nu zien. Overdag langdurige perioden met regen. Neerslaghoeveelheden 20-30 mm boven het zuiden van het land.

De komende periode wordt het weer in ons land bepaald door een zonale stroming boven onze omgeving, aangestuurd door een complex hoogtelaag ten noorden van ons. Op dinsdag passeert een hoogterug ons land. Daarna neemt een volgend hoogtelaag vanuit het westen de sturing over. Aan het einde van de week lijkt een hoogtetrog uit te zakken en snoert zich hierin boven zuid Frankrijk een nieuw hoogtelaag. Deze uitzakkende hoogtetrog zorgt tijdelijk voor een wat zuidelijker bovenstroming, waarna de trogas op vrijdag boven onze omgeving komt te liggen. In het weekend komt de zonale stroming ten noorden van ons land te liggen In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een opvullend laag boven Scandinavie en een standvastig Azorenhoog met een uitloper over het zuidwesten van Europa. Vanuit het westen nadert een volgend laag, wat naar Schotland beweegt en vervolgens doortrekt naar Scandinavie. In het begin van de periode bevinden we ons in de polaire lucht, waarna we op dinsdag en woensdag in de warmere lucht terecht komen dankzij het van uit het westen naderende laag. Het koufront komt in de operationele run nu al in de nacht naar donderdag door, waarna we weer in de polaire lucht terecht komen. De dagen daarna hebben we nog te maken met het naar Scandinavie wegtrekkende laag, maar vanaf het weekeinde lijken we geleidelijk onder hogedruk invloed te komen.

Vooruitzichten

Wisselvallig weer met temperaturen rond de 20 graden. In het weekend neemt de neerslagkans af.

untitled vooruitz maandag Unwetter_Europa_Gewitter

Vooruitzichten lange termijn

maandag 08 augustus tot en met maandag 15 augustus

Een vrij grote kans (70%) op rustig zomerweer met temperaturen tussen 20 en 25 graden. Later in de periode neemt de neerslagkans toe.

De nieuwe operationele run laat vanaf vrijdag een behoorlijk ander stromingspatroon zien voor onze omgeving dan de vorige runs. Ook in de clusters is de spreiding toegenomen. De kans dat we na het weekend onde invloed van de hoogterug ten zuiden van ons komen, is groter. Dit wel bij een zuidwestelijke tot westelijke bovenstroming. De eerste dagen is de spreiding in het EPS klein, waarbij de warme voor woensdag/donderdag nagenoeg verdwenen is. Voor donderdag/vrijdag is een aandachtspunt waar het koufront komt te liggen en of we nog met convectie aan de warme kant daarvan te maken krijgen of niet. De kans op droog weer vanaf het weekend is wel behoorlijk toegenomen, maar de westelijk aanvoer blijft voor koel weer zorgen.

Temperatuur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn