Een rug van hoge druk strekt zich uit vanaf de Azoren, over de Britse Eilanden en de Noordzee richting Noorwegen. In de loop van woensdag verplaatst het zwaartepunt van het hoog zich richting Scandinavie met een zuidwaarts gerichte rugas over ons land. Een occlusierestant boven de westelijke Noordzee ligt vrijwel stil. Een klein hoogtelaag boven België beweegt zuidwaarts. De stroming komt uit richtingen tussen noord en oost.
Er zijn slechts kleine onderlinge verschillen tussen de modellen in het toch al minieme neerslagsignaal en vanwege de geringe drukgradiënt ook in het windpatroon. Thermische en lokale effecten kunnen dan de windrichting sterk beïnvloeden.
Vandaag zijn er wolkenvelden met soms ook wat zon. Aanvankelijk komen er enkele ondiepe mistbanken voor. In het zuidwesten kan vanochtend nog een enkele bui van zee binnendrijven. De middagtemperatuur komt uit rond 19°C. De oostelijke wind is zwak tot matig.
In de nacht naar woensdag blijven er wolkenvelden aanwezig. Het blijft droog en de minimumtemperatuur loopt uiteen van lokaal 6 graden in opklaringen tot 15 graden vlak aan zee. De oostelijke wind is zwak tot matig.
Woensdag overdag zijn er perioden met zon en blijft het droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 20 graden en de oostelijke wind is zwak tot matig.
Een hoogterug van Spanje naar Scandinavie neemt in betekenis af en beweegt oostwaarts. Hierdoor krijgen we kortdurend te maken met een zonale stroming waarin storingen in verzwakte vorm doorkomen. Richting komend weekeinde bouwt er echter opnieuw een hoogterug op boven het continent. In combinatie met een uitzakkende hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan komt er een zuidwestelijke stroming op gang die zeer warme lucht naar ons land aanvoert. De rug loopt echter snel door, waardoor ook dit tijdelijk is. Na het weekend blijft de straalstroom golven en probeert de atmosfeer het voorgaande scenario te herhalen. Doordat de opbouw van hogedruk dit keer minder uitgesproken is, bereikt de warmste lucht ons dit keer niet. Aan het einde van de operationele run komt er wel een strakke zonale stroming op gang, met een wisselvallig weertype tot gevolg. Toch lijkt ook dan hoge druk ten zuiden van ons de doorkomende storingen te verzwakken.
Eerst nog relatief rustig weer, maar van tijd tot tijd ook vrij veel bewolking. Vrijdag een kleine hoeveelheid regen, maar in de loop van zondag overgang naar een wisselvalliger weertype. Maxima boven normaal, zondag ruim boven normaal.
dinsdag 27 september tot en met dinsdag 04 oktober
Waarschijnlijk een wisselvallig weertype, met iedere dag circa 50% kans op regen en maxima die geleidelijk rond normaal uitkomen.
Het meanderen van de straalstroom met daarbij voortdurend een repeterend patroon van opbouwende hoogteruggen zien we in een groot deel van het ensemble terug. De zeer warme zondag wordt door het grootste gedeelte van het ensemble ondersteund in deze run. Na zondag blijft de aanwezigheid van hoge druk een factor in het ensemble, wat ook duidelijk zichtbaar is in de EC-clusterscenario’s. Op de langere termijn neemt het aantal oplossingen die dit regime aanhangen echter wel af. Het is wel aardig om te zien wat member 36 met tropische storm Karl doet. Deze wordt opgenomen door de straalstroom, diept vervolgens uit en bereikt ons land als noordwesterstorm. Twee procent kans, want het is het enige member. Morgen is deze mogelijkheid waarschijnlijk weer verdwenen