Een afgesnoerd hoogtelaag ten noordwesten van Ierland trekt via Schotland (15 UTC), via de Noordzee naar Denemarken (donderdag 06 UTC) en vervolgens naar het zuiden van Zweden. Een dynamische kortgolvige trog hiervan trekt in de vanavond over ons land, de koudste bovenlucht volgt in de nacht naar donderdag en donderdagochtend. Donderdagmiddag passeert een volgende kortgolvige hoogtetrog. In het grondpatroon passeert vannacht een redelijk doorstroomde rug. Een occlusie, die actueel boven Ierland ligt, komt rond 12 UTC boven het westen aan en trekt in de middag over het land. Hierachter volgt een (dynamische hoogte-) trog. Het noorden van het land ligt dan onder de linkeruitgang van een jet. Donderdag 00 UTC ligt een laag, horende bij de occlusie boven de Noordzee. Een hierom gedraaide occlusie schampt dan het noorden van het land. Donderdag onder de koude bovenlucht op dagelijkse gang buien, terwijl laat in de middag een volgend occlusierestant vanuit het westen nadert.
Vanochtend zijn er wolkenvelden, maar de zon is ook hier en daar te zien. Vanmiddag raakt het geheel bewolkt en gaat het van het westen uit enige tijd regenen. In de avond volgen van het westen uit opklaringen, maar er kunnen enkele buien tot ontwikkeling komen, mogelijk met onweer en windstoten. In de kustgebieden kunnen dit zware windstoten zijn van ongeveer 75 km/uur. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10 graden langs de noordwestkust tot plaatselijk 14 graden in het zuidoosten van het land. De vlagerige zuidwestenwind wordt boven land matig of vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig, mogelijk hard.
In de nacht van woensdag naar donderdag zijn er wolkenvelden en is het op de meeste plaatsen droog. Met name in de kustprovincies kan er nog wel een enkele bui van zee binnendrijven. De minima komen uit op 3 tot 5 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard.
Donderdag overdag is het wisselend bewolkt en is er af en toe een bui mogelijk. Hierbij kan onweer voorkomen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 10 graden. De wind komt uit zuidwest tot west en is matig. Aan de kust is de wind vrij krachtig tot krachtig.
Een hoogtelaag ligt op vrijdag boven Scandinavie, met de een NNO-ZZW georiënteerde trogas over ons land. In de nacht naar zaterdag verdwijnt deze as en passeert een hoogterug, terwijl een volgend hoogtelaag richting het zuidwesten van Ierland trekt. Dit laag blijft hier vervolgens tot ver in de volgende week rondtollen en zorgt bij ons voor een zuidwestelijke, later zuidoostelijke bovenstroming met van tijd tot tijd kortgolvige hoogtetroggen die onze omgeving passeren. In het grondpatroon ligt op vrijdag een laag boven Scandinavie. Dit laag neemt op vrijdag in betekenis af, terwijl een volgend laag boven Ierland ontstaat en vervolgens in die omgeving blijft rondtollen. De aangevoerde lucht wordt dan weer iets minder fris (maar wel hoofdzakelijk polair).
Wisselvallig met van tijd tot tijd regen of buien, maar ook af en toe zon. Geleidelijk wat oplopende temperaturen.
woensdag 13 april tot en met woensdag 20 april
Grote kans (70-80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype met temperaturen rond het langjarig gemiddelde.
De clusters van het EPS zijn tot in de volgende week behoorlijk consistent. Alle clusters positioneren het volgende hoogtelaag zuidwest van Ierland. Pas later in de volgende week ontstaan er verschillen, maar de overgrote meerderheid van alle clusters tonen tot het einde van de volgende week een hoogtelaag/trog die ons weer bepaalt. Op vrijdag fris met een temperatuur rond 10 graden, daarna wordt het met een zuidelijke stroming geleidelijk minder koud. Wel houdt de cyclonaliteit aan: Gedurende de EPS periode is er elke dag een grote kans op neerslag, pas aan het einde van de periode neemt de kans op droog weer wat toe.