Met een krachtige westelijke stroming wordt dit kerstweekend erg zachte lucht naar ons land gevoerd waarbij de temperatuur op 1e kerstdag zal pieken, maar net onder de recordhoge temperatuur van vorig jaar zal blijven. Met de regen zal het allemaal erg meevallen, de zwakke storingen passeren in de nacht.
Een stormdepressie met de kern west van IJsland trekt de komende 24 uur oostwaarts naar de Noorse kust, terwijl deze in de loop van zaterdag wat opvult. Het bijbehorende front boven het zuidoosten van het land en trekt snel naar het oosten weg, hoewel een golfje nu voor wat vertraging zorgt. Achter het front wordt de polaire lucht aangevoerd. Een trog (met bijbehorende hoogtetrog), actueel boven Schotland, trekt overdag over het noorden van de Noordzee oostwaarts. Mogelijk dat het noorden van het land hier nog mee te maken krijgt. Een volgend laag, nu boven de Atlantische Oceaan trekt naar IJsland en trekt daarop zondag zuidoost van langs. Het bijbehorende warmtefront bereikt zondag in de vroege ochtend het westen van ons land, waarna het aandachtsgebied in een brede warme sector en een stevige westelijke stroming terechtkomt.
Vandaag zijn er, naast wolkenvelden, vooral in de ochtend zonnige perioden. Het blijft op veel plaatsen droog, maar in het zuidoosten kan er in de vroege ochtend nog wel wat regen vallen. In het noorden is er in de middag kans op een bui. Vanavond, kerstavond, neemt de bewolking verder toe en kan er ook elders af en toe wat regen of een bui vallen. Bij buien kunnen windstoten voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond 9°C. De vlagerige wind is west tot zuidwest en matig, aan de kust (vrij) krachtig. In de loop van de dag neemt deze weer toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust naar krachtig tot hard, 6 à 7 Bft. In de loop van de middag en avond neemt de wind in het noordelijk kustgebied verder toe naar stormachtig en zijn er daar zware windstoten mogelijk tot rond 80 km/uur.
In de kerstnacht is het bewolkt met af en toe regen en motregen. Het wordt niet veel kouder dan een graad of 8 en in de tweede helft van de nacht loopt de temperatuur zelfs nog iets op. De west- tot zuidwestenwind is boven land matig tot vrij krachtig. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, 6 à 7 Bft.
Op eerste kerstdag is het bewolkt, nevelig en vooral landinwaarts is af en toe lichte motregen mogelijk. Ondanks de bewolking is het zacht voor de tijd van het jaar met maximumtemperaturen rond 12°C. Er staat een stevige west- tot zuidwestenwind, boven land matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer van krachtig, 6 Bft, af en toe hard, 7 Bft.
Aan het begin van de periode ligt er een strakke zonale stroming over onze omgeving, veroorzaakt door een sturend hoogtelaag boven de Noorse Zee. Dit laag trekt oostwaarts, waarna de hoogterug boven het zuiden vaan Europa de greep op ons weer overneemt. Aan het einde van week neemt deze in betekenis af en komen we opnieuw in een zonale stroming terecht. Aan het begin van de nieuwe week (en het nieuwe jaar) lijk zich dan een hoogterug boven de Atlantische Oceaan op te bouwen. In het grondpatroon zien we op maandag 26 december, 2e kerstdag een diep laag boven de Noorse Zee liggen en een hoog zuid van Ierland, Engeland richting Frankrijk. Dit zorgt voor boven onze omgeving voor veel wind, na de passage van een koufront maandagnacht. Op dinsdag breidt het hoogt zich over onze omgeving uit, waardoor stabilisatie optreedt en we te maken krijgen met grensslaagweer. Het centrum van het hoog verplaatst zich aan het einde van de periode naar Midden-Europa, maar houdt oceaanstoring voorlopig wel op afstand. Pas in het nieuwe jaar verplaatst het hoog zich verder oostwaarts en zakt onder invloed van een stevige Atlantische rug een trog vanaf IJsland af naar onze omgeving.
Tweede kerstdag vrij zacht en veel wind. Daarna geleidelijk frisser, meest droog met af en toe zon en in de nacht en ochtend kans lichte vorst, maar ook kans op mist.
zaterdag 31 december tot en met zaterdag 07 januari
Aan het begin van de periode grote kans (70%) op een overgang naar een licht wisselvallig weertype. Temperaturen eerst rond normaal, later toenemende kans op temperaturen iets beneden het langjarige gemiddelde.
In het EC cluster scenario zien we de beschreven evolutie van een zonale stroming naar een geblokkeerd stromingspatroon duidelijk terug. Aandachtspunt is de wind tijdens 2e kerstdag. De kans op het halen van een oranje criterium is op basis van de EPS op dit moment nihil, de kans op een code geel voor het noorden van het land ligt rond de 30% in deze run, duidelijk lager dan de voorgaande. Na het kerstweekeinde is de kans op een blokkade dus groot. De spreiding in temperatuur is volgende week vrij groot, afhankelijk van de ontwikkeling van bewolking en mist. Richting het weekend neemt de spreiding verder toe, een deel van de leden (50%) heeft nog de invloed van het hoog, het andere deel toont al de overgang naar een west tot noordweststroming met passerende storingen.