Een hoogtetrog op 500 hPa ligt gekromd vanaf Noord-Denemarken via de Wadden naar Zuid-Engeland. De trogas trekt vanochtend zuidoostwaarts over ons land. De koudste bovenlucht van T500 = -26 C trekt Normandiƫ in. In het zuiden van ons land blijft het bij -22 C. Een zwakke occlusie ten noorden van de FIR bereikt vanmiddag het noorden van het land en trekt zuidoostwaarts. Van het westen uit komt een trekrug dichterbij. De rugas bereikt vrijdagmiddag het zuidwesten en passeert vrijdagavond de oostgrens. Een warmtefront bereikt aan het einde van vrijdagavond de westkust.
Het is wisselend bewolkt en buien trekken van noordwest naar zuidoost over het land. In Zeeland is daarbij kans op onweer. Vanmiddag neemt van het noorden uit de bewolking toe. Vooral in het noorden en oosten valt er dan af en toe regen. De maxima lopen uiteen van 16 graden op de Wadden tot 19 graden in het zuidoosten. De wind wordt overal noordwestelijk en neemt landinwaarts toe van zwak naar matig, aan zee en boven het IJsselmeer van matig naar vrij krachtig, 5 Bft, in het Waddengebied later mogelijk krachtig, 6 Bft.
Bij de trogas enkele buien. De actiefste in het zuidwesten. Daar lokaal onweer. INDECS geeft net als Harmonie enkele ontladingen in het zuiden van het land, maar dat lijkt gezien de progtemps niet waarschijnlijk. Bij de occlusie regen, met name in het noordoosten en oosten. Ook elders blijft er kans op lichte coalescentieneerslag zolang de rugas niet gepasseerd is. Bij het warmtefront lichte regen.
In de nacht naar vrijdag zijn er uitgestrekte wolkenvelden en af en toe valt er wat lichte regen of motregen. Het kwik daalt naar circa 12 graden bij een zwakke tot matige, aan zee vrij krachtige (noord)westelijke wind.
Ook vrijdag overdag zijn er uitgestrekte wolkenvelden en valt er van tijd tot tijd regen of motregen. Vooral in het zuidwesten breekt de zon door. De maxima komen uit tussen 17 graden aan zee en 21 graden in het zuiden en zuidwesten. De noordwestelijke wind is zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig.
Een hoogterug trekt spoedig richting Oost-Europa. Hierna wordt de amplitude van de Rossbygolf een stuk kleiner en krijgen we te maken met een licht meanderende bovenstroming waarin van tijd tot tijd storingen over ons land trekken. Aan de grond zien we een uitloper van het Azorenhoog tot boven West- en Centraal Europa reiken, maar in de tweede helft van volgende week verdwijnt die invloed weer in de operationele run.
Af en toe een kleine hoeveelheid regen, maar geregeld ook droge momenten. Middagtemperaturen lopen geleidelijk op naar waardes (iets) boven normaal.
donderdag 21 juli tot en met donderdag 28 juli
Een afwisseling van zon en wolken, met af en toe een kleine hoeveelheid regen. Middagtemperaturen liggen meestal tussen 20 en 24 graden.
De spreiding in het temperatuurensemble wordt al snel steeds groter. Iets wat al enkele runs zichtbaar is. Deze onduidelijkheid zien we wel vaker bij een mogelijke overgang naar een stromingsregime met een blokkade of Atlantische rug. Kijkende naar de EC-clusterscenario’s zitten deze opties er voortdurend in. Daarbij is het steeds de vraag hoe een uitloper van het Azorenhoog in onze omgeving komt te liggen. Een relatief kleine verschuiving maakt dan het verschil tussen een koude en een warme oplossing. Standvastig warm zomerweer zit nauwelijks in het ensemble, met neerslagkansen die van dag tot dag uitkomen rond 60%. Dit neemt niet weg dat de neerslaghoeveelheden meestal klein zijn (doordat we ons net ten noorden van de uitloper van het Azorenhoog bevinden) en er geregeld droge momenten zullen zijn met maxima tussen 20 en 25 graden. Vooral als we de negatieve bias in acht nemen van het ECEPS in omstandigheden met zon en relatief weinig wind zal de temperatuur hoger uitkomen dan in het model.