Thursday 26 December
Weerman Jannes Wiersema

Vooral in het zuid(west)en en midden veel regen.

13 oktober 2013 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Boven het zuidoosten ligt een hoogtelaag gevuld met koude lucht. Dit laag trekt overdag via ons land en de zuidelijke Noordzee richting East Anglia. Aan de grond is er  een kleinschalig laag aanwezig ten noordwesten van Hoek van Holland Dit laagje diept nog iets uittrekt heel langzaam westwaarts en komt maandag boven East Anglia terecht. Maandag overdag trekt het laagje waarschijnlijk nog iets verder richting het midden van Engeland. Rondom het laagje staat een kleinschalig maar stevig windveld, dat overdag nog in kracht toeneemt.

Vandaag is het bewolkt en er zijn flinke perioden met regen. Vooral in het zuid(west)en en midden kan veel regen vallen, totaal daar vandaag tussen de 40 en 70 mm. Dit kan lokaal wateroverlast geven. In het uiterste noorden en noordoosten is het eerst grotendeels droog met mogelijk een enkele opklaring en daar gaat het pas in de middag en avond harder regenen. De temperatuur komt in de middag uit op ongeveer 12 graden, in gebieden met langdurige regen ligt de temperatuur onder de 10 graden. De wind waait uit richtingen tussen zuidoost en zuid en is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig of hard. In het zuidwestelijk kustgebied is de wind aanvankelijk zuidwestelijk en krachtig tot hard. Bovendien kunnen daar nabij de kust ook zware windstoten voorkomen tot 80 km/u.

NEERSLAG:

Vandaag komt het zwaartepunt van de neerslag uiteindelijk in een strook van het zuidwesten richting het midden van het land te liggen. In het (noord)oosten lijken de neerslagkansen en hoeveelheden het kleinst. Verder zien we dat de opbouw in het zuidwesten en vooral boven zee potentieel onstabiel wordt (zie progtemp EHFS). Onweer lijkt daar niet helemaal uitgesloten. INDECS is sterk afgebouwd naar 20-30% kans. De neerslaghoeveelheden zijn een belangrijk aandachtspunt. Harmonie komt in delen van Zuid-Holland en Zeeland en het westen van Noord-Brabant in de klasse 40-70 mm, EC met 30-40 mm en Hirlam met 40-50 in Zeeland, met ook in het midden lokaal 25-40 mm. In de kustgebieden zorgt de convectieve component nog voor de grootste onzekerheid in de hoeveelheden.

Ook in de nacht van zondag op maandag regent het vooral nog van tijd tot tijd in het zuidwesten en westen van het land. Elders is het meest droog. De zuid tot zuidoostenwind neemt geleidelijk af naar matig en langs de Wadden tot vrij krachtig. De minimumtemperatuur ligt tussen de 5 en 10 graden.

Maandag overdag is het, op een enkele bui na, vrijwel overal droog. Maandagavond gaat het vanuit het westen opnieuw regenen. De middagtemperatuur ligt rond de 12 graden. Er staat een matige zuidelijke wind. (Bron: KNMI)

Bij aanvang is er sprake van een dipool-blokkade met de as maandag 00 UTC min of meer N-Z net ten oosten van de nulmeridiaan. Het laag ligt dan boven de zuidelijke Noordzee. Dinsdag kantelt de as naar een NW-ZO oriëntatie. Het hoogtelaag vult op door warmte-advectie vanuit het westen en trekt dinsdag over ons land oostwaarts. Vanaf woensdag is de blokkade opgeheven en stelt zich een sterke zonale stroming in, waarin van tijd tot tijd storingen passeren. Pas in het volgende weekeinde gaat de stroming sterker golven met de vorming van een rug op de oostelijke Atlantische Oceaan. Aan de grond vormt zich dan een hoog boven west Europa.

Vooruitzichten

Van tijd tot tijd regen of buien, maar woensdag op de meeste plaatsen droog. De temperatuur loopt langzaam iets op.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 20 oktober tot en met zondag 27 oktober

Grote kans op een weertype met geregeld regen of buien. De maxima liggen vooral in het eerste deel van de periode waarschijnlijk enkele graden boven normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn