Thursday 26 December
Weerman Jannes Wiersema

Veel wind en een enkele bui.

11 juli 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden heeft een golvend koufront boven het zuidoosten van ons land dat snel naar Duitsland weg trekt. Met een zuidwestelijke stroming wordt na passage van het koufront polaire lucht aangevoerd. In de middag trekt een secundair lagedrukgebied net ten noorden van de FIR oostwaarts richting Denemarken en vult langzaam op. Aan de zuidflank krijgen we boven onze omgeving te maken met een behoorlijke luchtdrukgradiënt en daarmee veel wind voor de tijd van het jaar. Een kortgolvige hoogtetrog trekt in de vanmiddag over het noorden van de FIR oostwaarts. Dinsdag neemt de luchtdrukgradiënt sterk af maar ligt het aandachtsgebied stroomafwaarts van een hoogtetrog met de nodige dynamische forcering. Samen met een afkoelende bovenlucht (T500 ~ – 20 C) lijkt dit een recept voor regen- en onweersbuien.

Het veld met lage SC en lokaal ST in het noordwesten van het land en op de Noordzee wordt door de modellen niet goed opgepakt. Allen hebben de positie wel goed, maar zitten minimaal 1 klasse te hoog met de hoogte van de bewolking. Verder zijn er weinig verschillen in de neerslaguitvoer, al valt zoals wel vaker op dat Harm38 bijzonder weinig neerslag berekent tot de buien van dinsdag. Dan is Harm38 juist het meest enthousiast, zeker voor wat betreft de neerslagintensiteiten. Ook qua wind zijn de modellen tamelijk eenduidig, al is EC vaak iets te hoog met zijn uitschieters in de wind. EC komt lokaal met uitschieters 41-48 kn. We houden het in de berichtgeving op windstoten tot 70 km/h (< 40 k

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Vanochtend is het wisselend bewolkt en blijft het vrijwel overal droog. De wind is zuidwestelijk en matig van kracht, langs de kust staat een krachtige wind. In de middag neemt de wind verder toe naar vrij krachtig boven land en krachtig tot hard, 6 à 7 Bft, langs de kust en op het IJsselmeer. De wind is bovendien vlagerig, langs de kust zijn windstoten tot circa 70 km/uur mogelijk. Verder wisselen zon en wolken elkaar af en valt er met name in het noorden een enkele lichte bui. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 17 graden in het noordwesten tot 23 graden in het zuidoosten. In de avond neemt de wind langzaam in kracht af en is het overwegend droog.

Komende nacht kan er vooral in het noorden nog een enkele bui voorkomen, maar zijn er ook opklaringen. De zuidwestenwind neemt verder in kracht af naar zwak tot matig. De minimumtemperaturen liggen rond 14 graden.

Morgenochtend komt er een enkele bui voor, in de middag neemt de buiigheid sterk toe. Verspreid over het land komen dan regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Tussen de buien door komt de zon ook regelmatig tevoorschijn. In de avond wordt het van het westen uit weer grotendeels droog. Bij een zwakke tot matige westelijke wind lopen de middagtemperaturen uiteen van 16 graden in het noordwesten tot 22 graden in het zuidoosten.

Woensdag ligt een diep uitgezakte hoogtetrog boven onze omgeving. Deze loopt donderdag Zuidoost-Europa weg, maar tegelijkertijd zakt een hoogtelaagje boven de Britse Eilanden af naar onze omgeving. Pas in de loop van vrijdag zijn we van het hoogtelaag af en komen we onder invloed van een hoogterug die zich in het weekend van 16/17 juli verder boven onze omgeving opbouwt. Hiermee nemen de neerslagkansen af en stijgt de temperatuur. De hoogterug lijkt na volgend weekend echter af te vlakken en naar het noordoosten weg te trekken waarna we tijdelijk in een soort diffluente bovenstroming terechtkomen. Aan het einde van de periode heeft het Azorenhoog een uitloper tot over onze omgeving. Aan de grond bouwt een hogedrukgebied zich vanaf vrijdag 15 juli zich steeds verder op boven onze omgeving. Dit hogedrukgebied trekt na het weekend naar Scandinavie weg, maar wordt al snel gevolgd door een uitloper van het Azorenhoog.

Vooruitzichten

Woensdag en donderdag koel met enkele (onweers)buien, maar ook af en toe zon. Vanaf vrijdag overwegend droog met regelmatig zon en temperaturen die oplopen naar circa 25 graden op zondag.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 18 juli tot en met maandag 25 juli

Aanvankelijk zonnige perioden met slechts een enkele bui en temperaturen iets boven de normale waarden. In het weekeinde toenemende kans (40-50%) op regen en temperaturen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.

De clusters laten tot en met zaterdag 16 juli een tamelijk eensgezind beeld zien. Het enige dat opvalt is dat het hoogtelaagje dat donderdag naar onze omgeving afzakt het meest prominent in de operationele run te vinden is. De clusters hebben niet veel meer dan een kortgolvige trog. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat de operationele run op een hogere resolutie wordt gedraaid en zodoende kleinschaliger fenomenen beter kan oplossen. In de pluim zien we een uitermate buiig neerslagsignaal met accumulaties in de orde van 10-30 mm in 4 dagen, lokaal zou dat wat meer kunnen zijn wanneer de hoogtestroming afneemt bij de hoogtetrog. Voor vrijdag laat alleen de operationele run nog een neerslagsignaal zien, samenhangend met het hoogtelaagje vanaf Engeland. De temperatuur is volgens de staafdiagrammen en modelklimatologie duidelijk onder normaal. Vanaf vrijdag 15 juli zien we in alle clusters een geblokkeerde situatie boven West-Europa. Hiermee stijgt de temperatuur en neemt de wisselvalligheid af in het weekend van 16/17 juli. Ook na het weekeinde zijn er alleen clusters met een geblokkeerd stromingspatroon. Wel zien we in de MSLP-clusters een grote spreiding in de positie van de rug/hoog aan de grond, waardoor de temperatuurspreiding in het EPS vrij groot is. Pas in het weekeinde van 23/24 juli komen er weer clusters met een westelijke stroming tevoorschijn. Dit gaat in totaal om 20 tot 30 leden. Hiermee neemt de kans op neerslag weer wat toe en daalt de temperatuur wat.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn