De luchtdrukverdeling blijft de beschouwde periode gehandhaafd en wordt gekenmerkt door lage druk in de omgeving van IJsland en hoge druk boven de westelijk Noord-Atlantische Oceaan (in de buurt van 40st breedtegraad) en zuidelijk Europa . Een complex frontaal systeem (koufront met daarvoor een occlusie), behorend bij het “IJsland”-laag ligt om 00 UTC boven Ierland en trekt heel langzaam naar het oosten. Het polaire front wordt zaterdagochtend van het zuiden van Noorwegen tot over Schotland verwacht en zondag 15 UTC over het noordwesten van ons land, om vervolgens boven het zuidoosten of iets zuidelijker tot stil stand te komen. Voor het koufront uit bevindt zich een occlusie met op hoogte enige warmteadvectie, hetgeen zondag voor lichte neerslag zal zorgen.
Er is veel middelbare of hoge bewolking, maar vooral in het zuidoosten en oosten is deze dun genoeg om de zon door te laten. Het blijft tot de avond droog. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden. De vlagerige zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In het noordwestelijk en noordelijk kustgebied blijft de wind stormachtig en komen er zware windstoten voor van ongeveer 85 km/uur.
Er is een tamelijk sterke drukgradiënt boven de Noordzee en onze omgeving wat resulteert in een 8-9 Bft boven vrijwel de gehele Noordzee en mogelijk voor de noordwestelijke kustdistricten. De modellen zijn hier ook behoorlijk consistent mee, zowel onderling als in de opeenvolgende runs, hoewel de huidige runs het iets hebben laten afnemen. Daarom nog steeds lijken de windstoten onder de waarschuwingscriteria te blijven: Harmonie komt zelf met een 9 Bft tot dicht bij ons noordwestelijk kustgebied. Dat levert windstoten op van ca. 85 km/uur. Vooralsnog geen waarschuwing omdat het allemaal nog net niet voldoende lijkt te zijn. Iets verder landinwaarts blijven de windstoten al snel beperkt te blijven tot 30-40 kn.
Vanavond en vannacht is er veel bewolking en is er met name in het noordwesten kans op wat motregen, elders blijft het droog. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, lang de kust is de wind hard, in het noordelijk kustgebied nog stormachtig. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 5 graden in het zuidoosten tot 9 graden in het noordwesten.
Zondag overdag is het bewolkt en lokaal kan er af en toe motregen vallen. Tegen de avond neemt van het noordwesten uit de kans op neerslag toe. De middagtemperaturen liggen rond 11 graden. In de loop van de middag ruimt de wind naar westelijke richtingen en neemt in de avond sterk af naar zwak tot matig.
Tot halverwege komende week verandert de luchtdrukverdeling nauwelijks en hebben we nog te maken met een west- tot zuidwestelijke hoogtestroming. De komende 72 uur zien we dat het polaire front ons land een paar keer gaat passeren, hetgeen betekent dat we na passage in de polaire lucht komen om vervolgens weer in de warme lucht te komen door meandering in de bovenstroming. Uiteindelijk zien we dat we te maken krijgen met een Rossby-golf die steeds meer een karakter van een lopende golf krijgt. Hierbij zien we dat 552dm-isohypse tijdens trogpassages ten zuiden van ons land komt te liggen en noord van ons land blijft ten tijde van een hoogterug.
Vrij veel bewolking en af en toe regen. Maximumtemperaturen eerst rond 11 graden, maar geleidelijk enkele graden dalend.
zaterdag 12 december tot en met zaterdag 19 december Grote kans (50-60%) op overgang naar iets minder zacht weertype met van tijd tot tijd wat regen (geen winterse neerslag).
De bandbreedte in de verschillen elementen voor de periode is tamelijk groot. Met name timingsverschillen van de diverse overtrekken troggen (met polaire front) zorgen voor een grotere onzekerheid van dag tot dag. Grosso modo overheerst de zuidwestelijke aanvoer met licht wisselvallig weer en maxima die naar gemiddelde waarden gaan en minima boven gemiddeld