Een opvullend laag boven de Fladengronden trek langzaam opvullend noordwaarts. Rond het laag wordt met een westelijke stroming vochtige lucht aangevoerd. De vochtige lucht wordt aan de westzijde begrensd door een diffuus golvend koufront, 06 UTC boven het zuidwesten. Ten oosten van het koufront liggen nog restanten van oude occlusie-banden die niet of nauwelijks meer analyseerbaar zijn. Het koufront trekt heel langzaam oostwaarts, maar er ontstaat wel een kleine golf op, met op de ‘kop’ daarvan een zwakke trog. 09 UTC ligt de trog NO-ZW georiënteerd net ten noordwesten van ons land. Langzaam trekt deze trog langs onze kust zuidwaarts om zaterdag rond 00 UTC boven Zeeland terecht te komen. Na passage van de trog wordt de stroming noordelijk en bouwt zich een rug op boven de Noordzee. Vrijdagochtend ligt het centrum van hogedruk boven Zuid-Engeland, waarmee een frontenkerkhof boven de Duitse Bocht tussen dit hoog en een krachtig Scandinavisch hoog een feit is. Uiteindelijk smelt het hoog vanuit het zuidwesten samen met dit hoog en krijgt ons land met een oostelijke stroming te maken.
Het is bewolkt met verspreid over het land wat regen of motregen. In de loop van de dag wordt het in het zuid(west)en op steeds meer plaatsen droog met mogelijk een enkele opklaring. De maxima liggen rond 15 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit een westelijke richting. In het noorden wordt de wind vanmiddag noordwestelijk.
Komende nacht blijft er veel bewolking aanwezig met plaatselijk nog lichte (mot)regen. In een opklaring kan mogelijk mist ontstaan, vooral in het oosten en zuiden. De temperatuur daalt naar een graad of 10, in opklaringen enkele graden lager. De wind wordt boven land veranderlijk en zwak, aan zee noord tot noordoost en matig.
Vrijdag overdag blijft de bewolking overheersen, al kan met name in het westen de zon hier en daar doorbreken. Het blijft meest droog. De middagtemperatuur ligt rond de 15 graden bij een zwakke tot matige wind uit noord tot noordoost.
Een noordwest-zuidoost georiënteerde vore ligt vandaag boven de Noordzee en vult langzaam op. In de vore liggen nog restanten van frontale systemen. Vrijdag en zaterdag krijgt een hoog boven Scandinavie een verbinding met de uitloper van het Azorenhoog. Het zwaartepunt komt boven Scandinavie te liggen, waardoor in ons aandachtsgebied de stroming vanaf zaterdag oostelijk wordt. Boven het continent ontstaat zo een geblokkeerde situatie, boven de oceaan blijft er sprake van een diffluente westelijke stroming. Hierin trekken de restanten van de TC Joaquin mee. Het zuidelijk deel van de trog die hiermee gepaard gaat, trekt begin komende week het Middellandse Zeegebied in en lijkt daar weer te activeren. In het tweede deel van de volgende week lijkt het hoog zuidoostwaarts te schuiven en dringen storingen weer wat op.
Droog met flink wat zon. De temperatuur daalt naar waarden ruim onder het langjarig gemiddelde.
donderdag 15 oktober tot en met donderdag 22 oktober Aanvankelijk grote kans (60-70%) op het aanhouden van het droge weertype met temperaturen beneden normaal. Later in de periode neemt de kans op een wisselvalliger weertype toe.