Friday 3 January
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag nog een enkele bui.

16 mei 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen een hoog met rugas nabij Ierland en een laag net ten zuidoosten van Stockholm wordt met noordwestelijke stroming nog steeds maritiem polaire lucht aangevoerd. Een hoogtelaag boven de zuidelijke Oostzee trekt langzaam noordoostwaarts, maar met name in het noordoosten blijft de stroming zwak cyclonaal en in de ochtend passeert daar nog een zwakke hoogtetrog. Vanaf vanmiddag bouwt een zwakke rug van hogedruk zich van het westen uit geleidelijk boven onze omgeving op, hetgeen in een steeds groter deel van ons land zorgt voor een verdere afname van buienactiviteit. Dinsdag overdag trekt de genoemde rug in betekenis afnemend over het land oostwaarts.

Harmonie lijkt de dagelijkse gang in wind, bewolking en temperatuur actueel het beste weer te geven. Hirlam en EC lijken de neerslagpatronen van de relatief ondiepe buien beter weer te geven dan Harmonie, waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat de top-temperaturen niet kouder zijn dan ongeveer -8 graden. Onzekere factor is de verdeling van de bewolking, waarbij vooral voor de nacht naar dinsdag grote verschillen ontstaan: Hirlam houdt er nog redelijk wat Sc in, Harmonie en HA38 laten het van het zuidwesten uit behoorlijk breed opklaren. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de temperatuurverdeling. Omdat het slechts om een subtiel verschil in vochtigheid onder subsidentie-inversie gaat, is dat op dit moment lastig in te schatten.

Kaart verwachtingen vandaag dag

Vandaag is het wisselend bewolkt met verspreid over het land enkele buien. In de loop van de dag beperken de buien zich steeds meer tot de noordoostelijke helft en breekt in het zuidwesten de zon op meer plaatsen door. De maxima liggen rond 13 graden. Er staat eerst een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest. In de loop van de ochtend wordt de wind overal noordwestelijk en meest matig.

Neerslag:

Met uitzondering van het uiterste zuiden en zuidwesten geïsoleerde buien. Door het heel langzaam uitbreiden van een hogedrukuitloper over het zuidwesten neemt de buienkans in het zuidwesten gedurende de dag sterk af (NVA en WA op hoogte). In de nanacht en ochtend kan de buiigheid op passage van de trog echter nog even wet opleven. Dinsdag overdag laten de modellen vooral in het oosten nog zwakke signalen zien, maar als we naar de progtemps kijken, mag dat niet veel meer voorstellen.

Komende nacht zijn er opklaringen en kan er in het noordoosten nog een bui voorkomen. In de rest van het land is het op de meeste plaatsen droog. De minima liggen rond 5 graden, maar in een langdurige opklaring kan het enkele graden kouder worden en is vorst aan de grond mogelijk. De wind draait van noordwest naar west en is zwak tot matig.

Morgen overdag zijn er perioden met zon, vooral in het westen. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden op de Wadden tot plaatselijk 18 graden in het zuiden van het land. De westenwind is zwak tot matig.

Nadat dinsdag een hoogterug is gepasseerd, trekt woensdag een hoogtelaag van Ierland naar het noorden van Frankrijk. Vanaf donderdag stelt zich een west tot zuidwestelijke hoogtestroming in, die steeds sterker gaat meanderen. Ons aandachtsgebied komt zaterdag in een zuidwestelijke stroming aan de oostflank van een hoogtetrog terecht. Deze trog passeert op,zondag, waarna er begin volgende week sprake is van een grootschalige hoogtetrog boven de oceaan, wet boven het Europese vasteland de vorming van een hoogterug.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig met af en toe zon, maar soms ook regen of een enkele bui.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 23 mei tot en met maandag 30 mei

Rond 60% kans op een overwegend droog weertype met temperaturen op of boven het langjarig gemiddelde. Ongeveer 40% kans op aanhoudend wisselvallig weer met temperaturen op of beneden het langjarig gemiddelde.

Vanaf het einde van de week zien we al behoorlijke verschillen ontstaan in de amplitude en treksnelheden van de troggen en ruggen. In een kleine meerderheid van de EPS-leden zien we vanaf het komende weekeinde de overgang naar een overwegend zuidwestelijke stroming, maar in ongeveer 40% van de leden komt ons aandachtsgebied weer in de polaire lucht terecht. Naarmate de volgende week vordert, zien we in een meerderheid van de oplossingen een laag ten westen of noordwesten van de Britse Eilanden, met hogedruk boven centraal Europa. In dit scenario uiteraard temperaturen rond of boven normaal. Het aantal koele oplossingen met een noordwestelijke stroming neemt steeds verder af.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn