Thursday 2 January
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag nevel en eerst (dichte) mist, later regen.

24 november 2012 door Jannes Wiersema

In het grootste deel van het land komt dichte mist voor. In het uiterste zuidoosten valt (mot)regen, Maastricht noteerde gisteravond overigens 10 mm, een ruime dagopbrengst. In mistgebieden is de temperatuur lokaal onder nul gedaald. Berkhout in Noord- Holland was met -0,7 graden de koudste KNMI post.Roodeschool (Gr) had -0,8 graden.

De aanwezige mist gaat later in de ochtend over in nevel, maar kan in het noorden van het land hardnekkig zijn. Vanmiddag gaat het van het zuiden uit regenen. Pas tegen de avond bereikt deze (mot)regen het noorden van het land. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9 graden, maar blijft in de mist enkele graden lager. De wind draait in de ochtend naar oost en neemt toe tot matig en aan de kust en op het IJsselmeer tot (vrij) krachtig.

Komende nacht blijft de bewolking overheersen en valt er vooral in het westen en noorden regen. De temperatuur loopt tijdens de nacht alleen maar op en komt in de ochtend uit op 10-12 graden. De wind draait naar zuidelijke richtingen en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Het weer de komende dagen
Later kouder
Weerpraatje langere termijn 24 november

Zondag overdag is het half tot zwaar bewolkt en vooral in het noordwesten kan er eerst nog regen vallen. De temperatuur ligt ook overdag tussen 10 en 12 graden. De wind draait ’s ochtends naar het zuidwesten en neemt toe naar (vrij) krachtig, in de kustprovincies en rond het IJsselmeer naar hard tot stormachtig, 7-8 Bft. Daarbij komen ook zware windstoten voor. Pas in de loop van de middag neemt de wind in kracht af

Aan de vooravond van de meteorologische winter 2012-2013 ontvouwt zich ten noorden van de 60ste breedtegraad een serieuze winterse luchtdrukverdeling. Een ijskoud hogedrukgebied boven Spitsbergen en de Barentsz Zee breidt zich naar Noord- Scandinavië en Noord- Rusland uit: de barometers kunnen tegen het einde van de maand op circa 1040 hPa uitkomen. Het gevolg is daar een sterke daling van de temperatuur. De verwachting is dat de temperatuur daar wegzakt naar waarden tussen -20 en -30º. Ook de atmosferische bovenkamer verkeert in ijzige sferen (500 hPa -40).

Ondertussen loopt een omvangrijk Europees hoogtelaag te hoop tegen de kou. In het grondpatroon trekt een depressie vanuit Midden- Europa (sneeuwval in de Alpen) naar het noorden. Boven Midden- Zweden kan deze situatie omstreeks 29-30 november (vanwege grote luchtdrukverschillen) resulteren in een heuse sneeuwstorm.

Onze omgeving bevindt zich eveneens binnen de invloedssfeer van het Europese hoogtelaag. Dat betekent overwegend wisselvallig weer en met winden uit richtingen tussen west en noord gaat de temperatuur na woensdag gestaag zakken. Het is aannemelijk dat het vervolgens tijdens de eerste week van december (niet eerder!!) tot winterweer gaat komen. Spannende ontwikkelingen dus!!

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn