Friday 3 January
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag en zaterdag minder warm en alleen in het oosten kans op een bui.

24 juni 2016 door Jannes Wiersema

37Een hoogtetrog ligt van Ierland naar het noorden van Portugal en beweegt langzaam oostwaarts. Overdag ligt de kern boven de Britse Eilanden en in de loop van zaterdag komt deze als trog boven ons land te liggen. Ten oosten van een koufront boven de Britse Eilanden bevindt ons land zich in de warme en vochtige lucht (θw850 18/19 graden, dauwpunt 20-22 graden). Deze configuratie is te omschrijven als een Spaanse Pluim. In de warme sector is een thermische laag/vore ontstaan. Deze ligt net over de oostgrens en trekt in de ochtend / middag maar langzaam oostwaarts. Achter de vore komt een westelijke stroming tot stand die tot doorkomst van het koufront vochtige, maar minder warme lucht aanvoert. Het koufront bereikt waarschijnlijk in de loop van de middag het oosten van ons land. Achter de vore zijn we van de zware buien af en het koufront lijkt geruisloos door te komen. Morgen trekt er een golf in het koufront net ten oosten van ons land noordwaarts.

Met het verplaatsen van de Theta-W rug zijn ook de buien naar Duitsland weggetrokken. De buien boven de Ardennen kunnen de eerste uren nog Limburg bereiken, maar zijn in geen model terug te vinden. De St die Harmonie achter het koufront laat zien blijft en aandachtspunt, maar ook niet meer dan dat. In de grenslaag geven alle modellen een indicatie voor stratus/mist boven zee, actueel zit die er ook. Na passage van het koufront lijken de grenslaagproblemen te verdwijnen. Morgen wel verschillen in hoeverre de buien in Duitsland weer over onze oostgrens komen. In de laatste runs lijkt die kans een stuk kleiner.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Het is half tot zwaar bewolkt en kan er in het uiterste zuidoosten nog een bui voorkomen In het westen is het nevelig aan de kust kan mist van zee binnendrijven. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19 graden vlak aan zee tot 26 graden in het oosten van het land. De wind is westelijk en is zwak tot matig van kracht, maar in het oosten van het land eerst nog zuidelijk.

In de nacht naar zaterdag kan er in het oosten buiige regen vallen, terwijl het in het westen droog blijft en opklaart. De minimumtemperatuur varieert tussen 12 graden in het westen tot 16 in het oosten bij een zwakke west- tot noordwestenwind.

Zaterdag overdag is er veel bewolking met lokaal af en toe buiige regen, in het noordoosten is daarbij later kans op onweer. In de westelijke helft overheersen de droge perioden en komt de zon af en toe tevoorschijn. De wind is overwegend westelijk en zwak tot matig van kracht. De middagtemperaturen komen uit op een graad of 22.

Een 500 hPa trog ter hoogte van de Britse Eilanden en ligt zondagmiddag boven de zuidelijke Noordzee en trekt daarna, al opvullend, noordwaarts. Hierdoor ontstaat een strakke zonale stroming over onze omgeving die zich uitstrekt van Canada tot het westen van Europa en die tot volgende week vrijdag in stand blijft. Aan het einde van de periode lijkt zich tijdelijk opnieuw een trog boven de Britse Eilanden uit te zakken, maar daarna herteld de westelijke stroming zich weer snel. Aan de grond zitten we zondag in de polaire lucht, waarmee licht onstabiel maritieme lucht wordt aangevoerd. In deze stroming trekken van tijd tot tijd al dan niet zwakke storingen mee.

Vooruitzichten

Zonnige perioden en iedere dag wel kans op een bui of wat regen. Middagtemperaturen rond de 20 graden.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 01 juli tot en met vrijdag 08 juli

Rustig weer met regelmatig zon, maar ook een kans op een bui. De middagtemperaturen liggen waarschijnlijk rond het langjarig gemiddelde van ca. 20 graden.

De consistentie in de EPS-pluim is wat betreft het ontstaan van een westelijke stroming over onze omgeving vrij groot. Deze ontwikkeling wordt door 90% van de leden ondersteund. Onzekerheden in de neerslag zijn groter, maar mogelijk toe te schrijven aan kleine verschillen in de positie van de zonale stroming. Ten opzichte van de vorige run ligt nu de sturende bovenstroming iets zuidelijker waardoor de neerslagkansen groter zijn, wat we ook in de neerslag pluim terug vinden. Dit beeld wordt dan ook door de staafdiagrammen ondersteund wordt. Deze neerslag heeft en duidelijke dagelijkse gang en zal deze waarschijnlijk buiig van karakter zijn. In de EPS periode houden de meeste leden, namelijk 90 %, een persistente westelijke stroming aan.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn