De bewolking wordt vannacht van het zuiden uit steeds dikker en een regengebied breidt zich geleidelijk noordwaarts uit. De temperatuur ligt rond 11 graden. Er staat een matige zuidoostenwind.
Overdag is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen. In de middag gaat het van het zuiden uit harder regenen. Later in de middag en in de avond trekken er van het zuiden uit een aantal stevige buien over het land. Hierbij kunnen windstoten en onweer voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 19 graden. De wind is matig en draait in de loop van de ochtend van oost naar zuidoost. In het Waddengebied en op het IJsselmeer wordt de wind vrij krachtig. In de avond draait de wind naar zuid tot zuidwest en neemt dan aan zee weer toe naar krachtig, in het Waddengebied mogelijk hard.
Neerslag:
Vanochtend op het warmtefront perioden met regen en motregen. In de tweede helft van de ochtend wordt het tijdelijk iets droger, maar in de middag opnieuw regen wanneer de nog iets warmere en vochtigere lucht ons land binnenstroomt. Later in de middag en in de avond krijgt de neerslag een buiig karakter, vooral bij het koufront. De effectieve schering is met ca. 40 kn fors te noemen en de CAPE bedraagt in het zuidoosten ruim 1000 J/kg, goed georganiseerde multicells zijn zeker mogelijk. Harmonie komt met een sterk onweerssignaal, ook INDECS geeft hoge kansen. Komende nacht ontstaan boven de Noordzee net ten westen van ons land vrij gemakkelijk weer buien, lokaal nog met onweer. Door de hoogtetrog kunnen dan ook elders boven land enkele buien voorkomen, alleen EC komt hiermee. Morgen overdag bij de passage van de occlusie in de trog af en toe buiige regen, zeker boven het oosten van het land worden de buien door dagelijkse gang wat geactiveerd.
In de nacht van woensdag op donderdag blijft het landinwaarts op veel plaatsen droog met enkele opklaringen. Later in de nacht neemt van het westen uit de kans op enkele buien echter weer toe. De minima liggen rond 14 graden. Boven land is de zuidelijke wind matig, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig en in het uiterste noordwesten mogelijk nog hard.
Donderdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en ontstaan er al snel steeds meer buien. In de loop van de middag wordt het van het westen uit echter op steeds meer plaatsen droog en komt er meer ruimte voor de zon. De maxima liggen rond 17 graden. De wind is eerst zuid maar draait in de middag naar zuidwest tot west en blijft overwegend matig, aan zee (vrij) krachtig.
Een actief lagedrukgebied ligt donderdag boven de Noordzee en trekt naar Scandinavie. Een bijbehorende hoogtetrog ligt vrijdag nog in onze omgeving en beweegt in het weekeinde richting de Oostzee, tevens splitst zich hieruit nog een hoogtelaag af dat richting de Middellandse Zee koerst. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een rug over West-Europa met aan de grond een hoog dat zondag en maandag over onze omgeving naar het noordoosten trekt. Dinsdag snoert zich boven Engeland uit een Atlantische trog een hoogtelaag af die zich richting de Golf van Genua beweegt en daarmee het eerste hoogtelaag vervangt. Doordat het hoog zich boven Scandinavie en het Oostzeegebied handhaaft blijven we te maken houden met een oostelijke stroming, waarmee tegen het volgende weekeinde mogelijk weer wat warmere continentale lucht wordt aangevoerd.
Vooruitzichten
Vrijdag nog enkele buien, vanaf het weekeinde overwegend droog met geregeld zon. De middagtemperatuur ligt rond of iets beneden normaal.
Vooruitzichten lange termijn
woensdag 23 september tot en met woensdag 30 september Vrij grote kans (ca. 60%) op een droog weertype, daarnaast is er een vrij kleine kans (ca. 40%) op een wisselvalliger weertype. De temperaturen liggen over het algemeen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde.