Op hoogte is er sprake van een zuidwestelijke stroming tussen een hoogterug boven Centraal-Europa en een hoogtetrog ten noordwesten van Ierland. Aan de grond zien we om 00 UTC een hogedrukgebied met het twee centra, één nabij Bristol en de andere boven de zuidelijke Noordzee. Een zwak golvend koufront ligt om 00 UTC boven het zuidoosten van ons land. De centra van het hoog verplaatsen zich naar de Duitse Bocht en Denemarken. Als gevolg van deze drukontwikkeling komt het koufront tot stilstand om vervolgens vanaf vanochtend als warmtefront weer naar het noorden te bewegen. Vanavond bevindt het hele land zich weer in continentaal tropische lucht. Boven het westen van Frankrijk ontstaat vanmiddag een thermisch laag dat noordwaarts beweegt en aan het begin van de avond het zuidwesten van ons land bereikt. Op hoogte zien we in de loop van de middag en vroege avond een zwakke rug passeren waarna PVA een trigger zou kunnen zijn voor buienactiviteit. Later vanavond en komende nacht zien we dat een laagje boven de zuidelijke Noordzee dominant wordt. Op zondagmiddag ligt het laag boven de Duitse Bocht en komen we aan de zuidflank van dit laag te liggen en met als gevolg dat het bijbehorende noord-zuid georiënteerde koufront van west naar oost over het land trekt.
Belangrijkste aandachtspunt is de kans op zware onweersbuien vanmiddag/vanavond. De modellen vertonen een springerig beeld, zowel qua locatie en timing als tussen de modellen onderling. Harmonie laat de eerste buien ’s middags al ontstaan terwijl Hirlam en Harmonie38 pas ’s avonds de buien berekenen. De potentie voor zwaar onweer met alle bijbehorende randverschijnselen is zeker aanwezig, maar zoals gewoonlijk met convectie zal het een kwestie van nowcasten worden. De belangrijkste forceringen zullen zijn een zwakke hoogtetrog, convergentie op nadering van de thermische vore en in een later stadium ook de outflow van de reeds ontstane buien. Kijkende naar Hirlam dan zou in het zuidoosten de convectietemperatuur gehaald kunnen worden en dan zouden de buien van af de grond kunnen worden geforceerd.
Vandaag zijn er flinke perioden met zon. Wel komen er de eerste uren vooral in het midden en noorden enkele wolkenvelden voor. Eind van de middag, maar vooral in de avond kunnen er enkele stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen. Bij de buien is er kans op hagel, zware windstoten en veel neerslag in korte tijd. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 23 graden op de Waddeneilanden tot 32 in het zuidoosten van het land. De noordoost- tot oostenwind is overwegend matig.
Vanmiddag onweersbuien, gezien CAPE lokaal boven de 2500 J/kg. Op basis van SBCIN lijkt alleen het zuidoosten volgens Hirlam kans te maken op convectie vanaf de grond, dan effectieve schering orde 35 kn. Evt. supercell niet ondenkbaar, maar trekt dan waasrchijnlijk snel naar Duitsland. Elders zou convectie vanaf hoogte moeten gebeuren, dan shear meer orde 25-30 kn (multicell clusters), maar nog wel icm veel CAPE. INDECS heeft de kansen op onweer een stuk naar beneden gebracht (was> 90 %) en is nu tussen 54en 87 % voor 15-21 UTC. HARMONIE heeft wel een grote onweerskans in het zuidoosten en het westen/noorden, Harmonie38 laat een wat meer verdeeld beeld zien, dus ook zware buien op andere plaatsen. De graupelplaatjes (NESO) in Harmonie36 en Harmonie38 geven een duidelijk signaal op grote hagel.
Komende nacht nemen de buien af en klaart het hier en daar op. Plaatselijk kan nevel ontstaan. Het wordt een zwoele nacht met minima rond 19°C. De zwakke tot matige wind draait naar richtingen tussen oost en zuid.
Zondag overdag schijnt de zon van tijd tot tijd en is er een regen- of onweersbui mogelijk, vooral in het oosten in de middag. De temperatuur loopt op naar 22 graden in de kustgebieden tot ca. 28 in het oosten en zuidoosten. De zwakke tot matige wind draait in de loop van de dag via zuidwest naar west en neemt in de middag toe naar matig, langs de kust en boven het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft.
Een hoogterug strekt zich uit vanaf het Middellandse Zeegebied naar Oost-Europa. Aan de westflank hiervan bevindt zich de scheidingslijn tussen de warme en de koelere lucht in de vorm van een golvend koufront. De hoogterug neemt in betekenis af, waardoor de tweede helft van de zondag en in de nacht naar maandag het koufront kan passeren. Hierna krijgen we tijdelijkte maken met een zonale stroming. vanaf halverwege komende week zien we weer en golvende straalstroom. De amplitudes van de lopende golven zijn niet al te groot en de lopende golven zorgen van tijd tot tijd dat frontale systemen ons land passeren.
Perioden met zon en meest droog. Middagtemperaturen oplopend naar iets boven normaal.
zaterdag 03 september tot en met zaterdag 10 september
Grote kans (ca. 60%) op aanhoudend rustig en droog weertype met maxima rond en minima boven de langjaargemiddelde waarden.
De spreiding in de diverse parameters is tot en met komende vrijdag klein, wat een tamelijk goed voorspelbare atmosfeer betekent. Hierna wordt de spreiding groot hetgeen te maken heeft met de timing van de fases van de lopende golven. Kijkende naar de pluim met de windrichtingparameter dan zien we een lichte voorkeursrichting voor west tot zuidwest, wat tevens verklaart dat de maximumtemperatuurspreiding rond het langjaargemiddelde blijft schommelen. Afwijkend van de vorig run is het feit dat de tropische verstoring “Gaston” nu niet in de westcirculatie wordt opgenomen en derhalve geen bijzondere downstream development op te merken valt.