Lagedrukgebied om 00 UTC net west van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Eilanden. Overdag trekt het laag opvullend zuidwaarts naar Midden-Frankrijk om vandaar oostwaarts af te buigen richting de Vogezen waar het rond middernacht arriveert en opgaat in een langgerekte vore richting Wit-Rusland. Vanuit het laag loopt vandaag een noordoostwaarts gerichte vore (met daarin occlusierestanten) over ons land en de noordelijke helft van Duitsland. Met het wegtrekken van het laag wordt de stroming in ons hele aandachtsgebied noord- tot noordoostelijk. Op dinsdag vormt zich boven Midden-Duitsland een nieuwe ondiepe lagedrukkern die een zwakke vore over onze omgeving heeft. Hierin ontwikkelt zich dinsdag in de loop van de dag mogelijk een apart laagje boven het noordoosten van het land.Tevens zakt op dinsdag langs de Engelse oostkust een vore uit die aan het eind van de Hirlam-run tegen de Zeeuwse kust eveneens een afgesnoerd laagje kan opleveren.
De modellen zijn over de synoptische ontwikkelingen het goed met elkaar eens, pas dinsdag lopen de ontwikkelingen enigszins uit elkaar met in de vlakke drukverdeling het ondiepe laagje boven het noordoosten en het tweede laagje in het zuidwesten (EC heeft slechts één laagje over het noordwesten) Verder aandachtspunten zijn voor vandaag de zicht- en wolkencondities met name in de (frontale) vore. Alle modellen geven een sterk St-signaal midden in de vore en waar de wind vrijwel wegvalt, is zelfs mist(St aan dek) niet uit te sluiten. Harmonie38 is erg negatief, want die laat de stratus vandaag niet verdwijnen ten zuiden van de lijn Enschede, Utrecht, Woensdrecht. De ander modellen laten de stratus wel verdwijnen. Van dit laatste scenario wordt uitgegaan. Komende nacht wordt door beide Harmonies mist berekend in de noordwestelijke helft van het land, terwijl Hirlam juist in het zuidoosten mist berekend. Verder wordt met de noord- tot noordoostelijke stroming die zich achter het wegtrekkende laag instelt, de aangevoerde lucht geleidelijk kouder. De buien die in de nacht naar dinsdag de noordelijke provincies bereiken kunnen dan soms winters (korrelhagel/natte sneeuw) van karakter zijn. Zowel Hirlam als de Harmonie-runs geven hiervoor een signaal. Thetaw850 daalt in het noordelijk kustgebied naar waardes rond 0°C, het FZL ligt daar dan iets boven de 1000 voet. Veder zien
Vanochtend is het op veel plaatsen grijs en regent het hier en daar. In de loop van de dag komt de zon van het noorden uit af en toe tevoorschijn en in het noordelijk kustgebied drijven enkele buien vanaf zee binnen. In het zuidoosten blijft het tot de avond bewolkt met af en toe lichte regen. Het wordt een vrij koude dag met een middagtemperatuur rond 6°C. De noordoostenwind is overwegend matig, aan zee nog enige tijd vrij krachtig tot krachtig.
Komende nacht zijn er opklaringen en kan er plaatselijk mist ontstaan. Verder kan met name in het uiterste noordoosten een enkele winterse bui, afkomstig van de Noordzee, het land binnen drijven. In het Zeeland is er kans op een enkele regenbui. Het koelt landinwaarts af naar een graad of – 2°C, vlak aan zee blijft het enige graden boven nul. De noordelijke wind is zwak. Overdag zijn er perioden met zon en blijft het vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 5°C. De variabele wind is zwak tot matig kracht 3 of minder.
Een hoogtetrog strekt zich uit van Scandinavië richting Zuid-Europa. In deze trog bevindt zich een afgesnoerd laag dat boven het zuiden van Zweden de komende 96 uur blijft rondtollen en deels versterkt wordt door het samensmelten met een oostwaarts verplaatsend hoogtelaag afkomstig vanaf Groenland. Dit patroon wordt komend weekeinde doorbroken. Dit lijkt op twee manieren te kunnen gebeuren; 1) het afgesnoerde laag verplaatst zich richting Rusland of 2) de uitgezakte trog krijgt een afgesnoerd laag boven Zuid-Europa. Beide oplossingen zorgen ervoor dat West-Europa met een meer zonale weststroming te maken krijgt.
Veel bewolking met van tijd tot tijd regen of buien. De eerste dagen vrij koud met middagtemperaturen rond 6 graden en in de nacht en vroege ochtend soms kans op lichte vorst. Tegen het weekeinde oplopende maxima en minima.
maandag 14 november tot en met maandag 21 november
Grote kans (70%) op het aanhouden van het licht wisselvallige weertype met temperaturen rond de normale waarden,
De spreiding in de diverse pluimen is alleen de eerste twee dagen klein. Vanaf woensdag 9 november zien we de onzekerheid toenemen. In het begin heeft dit te maken met de timingsverschillen van de doorkomende frontale zones. Vanaf het weekeinde zijn er verschillen in de synoptische stromingspatronen waarbij de overheersende zonale stroming vrij vlakke lopende mesoschaal golven laat zien die timingsverschillen vertonen.