Friday 27 December
Weerman Jannes Wiersema

Overdag perioden met zon, eerst lokaal een bui. Zaterdag warm.

23 september 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een weinig actief golvend koufront, 03 UTC boven de westkust, trekt overdag van west naar zuidoost over het land; boven het uiterste zuidoosten stagneert het front al snel vanwege de opbouw van een rug van hoge druk. Hier vooruit is nog een restant van een oude occlusie aanwezig en op hoogte loopt het koufront iets sneller door. Boven de Golf van Biskaje ontstaat een centrum van hoge druk dat richting Duitsland koerst. Bijbehorende rug trekt vrijdagavond van west naar oost over het land. Na passage wordt de stroming zaterdag zuidelijk. In de loop van zaterdag neemt de stroming langzaam in kracht toe. Het front trekt dan als zwak warmtefront van zuid naar noord weer over het land.

Er zijn niet veel timingsverschillen tussen de verschillende modellen. We zien nu vooral flinke verschillen in de grenslaag. Hirlam laat de mist de komende uren over een groot deel van het land uitbreiden en dan maar langzaam oplossen, Harmonie heeft minder mist, iets meer bewolking en laat het sneller oplossen. Dat lijkt een iets realistischer scenario, zeker gezien de beperkte dikte van de mistlaag.

Vanochtend komen er wolkenvelden voor en lokaal valt er nog een bui, vooral in het westen en noorden. Verder is het aanvankelijk op veel plaatsen nevelig met plaatselijk nog mist. In de middag blijft het op de meeste plaatsen droog en wisselen zon en stapelwolken elkaar af. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C. De wind is zwak tot matig, westelijk aan de kust en zuidwestelijk boven land. In de loop van de ochtend wordt de wind ook boven land westelijk. In de avond neemt de wind sterk af.

In de nacht naar zaterdag is het half tot zwaar bewolkt en op de meeste plaatsen blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 9°C in het noordoosten tot ca. 13°C in het zuidwesten. Landinwaarts is er maar weinig wind uit uiteenlopende richtingen, aan zee is de wind matig uit zuid tot zuidwest.

Zaterdag overdag trekt de dikkere bewolking naar het noordoosten weg, waarna de zon de overhand krijgt. Wel blijft er enige sluierbewolking aanwezig. Het wordt een warme dag met middagtemperaturen die variëren van 21°C op de Wadden tot 24°C in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidwest.

Een hoogterug boven West-Europa beweegt oostwaarts. Storingen komen in eerste instantie nog verzwakt door, maar vanaf dinsdag ligt de straalstroom boven ons land. De straalstroom heeft aanvankelijk met een zonale orientatie, maar richting het einde van de maand begint de stroming te golven en ontstaat er een hoogterug boven de Atlantische Oceaan. Hierdoor wordt met een noordwestelijke stroming koudere lucht aangevoerd. Tropische depressie Karl ontwikkelt zich intussen tot een orkaan bij Bermuda en wordt dan opgenomen door de straalstroom. Karl zwakt dan weer af en bereikt ons land halverwege volgende week als randstoring.

Vooruitzichten

Zondag warm. Vanaf dinsdag een overgang naar een weertype met meer wind en vooral later in de week sterk toenemende kans op regen. De temperaturen dalen naar waarden rond normaal.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 30 september tot en met vrijdag 07 oktober

Grote kans (rond 70%) op een wisselvallig weertype met maxima die rond of iets onder normaal.

De eerstkomende dagen zijn de onzekerheden op de synoptische schaal klein. Met de overgang naar een duidelijk ander weertype vanaf dinsdag en de aankomst van de restanten van Karl zien we de spreiding van het ensemble groter worden. Dit heeft ook te maken met het feit dat een tropisch systeem wordt ingevangen door de straalstroom, ondanks dat de modellen tegenwoordig veel minder moeite hebben hiermee dan in het verleden. De tendens is evenwel dat er vaker en meer regen valt, het harder waait en kouder wordt. De deterministisch uitvoer is nu overigens wat ‘rustiger’ dan de voorgaande run. De Extreme Forecast Index voor de windsnelheid van het ECMWF komt voor de periode van volgende week dinsdag t/m donderdag met waardes van 0,6-0,7, vooral boven het midden en noorden van de Noordzee. De ervaring leert dat waardes tussen 0,5 en 0,8 beschouwd kunnen worden als een signaal dat zogenaamd “ongebruikelijk” weer waarschijnlijk is. Met “ongebruikelijk” wordt bedoeld dat het ensemble behoorlijk afwijkt van het modelklimaat. Kans op zware windstoten voor de kuststations ligt nu op 30-40%, kans op zeer zware windstoten niet hoger dan 10%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn