Wednesday 15 January
Weerman Jannes Wiersema

Koud en wisselvallig

23 mei 2013 door Jannes Wiersema

Aan de westflank van een lagedrukgebied boven de Vissersbank wordt naar onze omgeving een noord tot noordwestelijke stroming in stand gehouden, met daarmee aanvoer van polaire lucht. Tevens bewegen enkele troggen mee over ons land naar het zuiden. Het laag verplaatst zich deze periode via East Anglia naar het noorden van Frankrijk. De stroming wordt dan oostelijk. Het bij het laag horende frontaal systeem schampt later vanavond en komende nacht het westen van het land. Een over Duitsland indraaiende occlusie trekt morgenochtend over het noordoosten naar het noordwesten. Een hoogtelaag op 500 hPa ligt net noordwest van Nederland met een temperatuur van -36 C, Dit laag trekt over het westen van Nederland zuidwaarts en draait over het zuiden weer naar het oosten. Morgen volgt een nieuw hoogtelaag vanuit het noorden met iets minder lage temperaturen.

Veel bewolking en buien, daarbij is ook nog kans op onweer en korrelhagel. Van het noordwesten uit wordt het droger en komen er enkele opklaringen. Met een maximumtemperatuur van 10 graden is het ronduit koud te noemen. De wind komt uit een noordwestelijke richting en is meest matig.

NEERSLAG:

Buien, bij een trog meer georganiseerd, mogelijk met hagel en onweer. De buienactiviteit neemt tijdelijk iets af onder invloed van de rug. Later zowel in het westen als in het noordoosten weer buiige regen nabij de occlusies. En in de loop van morgen kunnen weer op meerdere plaatsen buien ontstaan.

Komende nacht zijn er in het oosten van het land opklaringen en kan het plaatselijk afkoelen tot dichtbij het vriespunt. In het westen van het land zijn er wolkenvelden en wordt het niet kouder dan 4 Ć  5 graden. Langs de westkust is er in de nanacht weer kans op een bui. De wind wordt zwak uit uiteenlopende richtingen, aan de kust is de wind matig uit zuidelijke richting.

Morgen overdag is het wisselend bewolkt en verspreid over het land ontwikkelen zich weer enkele buien, daarbij is een kleine kans op onweer. Met een maximumtemperatuur rond 12 graden is het weliswaar iets warmer dan vandaag, maar het blijft koel. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. (Bron: KNMI)

Een hoogtelaag ligt zaterdag boven Frankrijk en krijgt zondag aan de noordflank een nieuwe kern boven Noord-Duitsland. Zondag heeft ons land dan langdurig te maken met de ingedraaide occlusie en een stevige noordwestelijke stroming. Maandag vult het (hoogte)laag boven Noord-Duitsland op maar wordt in de loop van de nieuwe week gevolgd door een volgend lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan. Het (hoogte)laag ligt aan het einde van de week boven het Noordzeegebied. In een westelijke stroming zullen er van tijd tot tijd frontale systemen ons land passeren.

Vooruitzichten

Aanhoudend koel en wisselvallig

het weer

De operationele run wordt tot ver in de nieuwe week gevolgd door het merendeel van de ensemble-leden. De temperatuurpluim vertoont dan ook opmerkelijk weinig spreiding. De geringe spreiding die er is wordt veroorzaakt door de exacte positie van het sturende (hoogte)laag. Van een opbouwende rug over de Britse Eilanden richting Scandinaviƫ, waarvoor een substantieel aantal leden in de voorgaande runs nog voor opteerden, is nu tot en met het einde van de komende week geen sprake meer van. Pas op de nog langere termijn zien we weer een aantal leden weer met de hiervoor genoemde optie komen. De temperatuur ligt in het weekeinde ver beneden normaal, vooral op zondag. Komende week iets hogere middagtemperaturen, maar nog steeds te koel. Op de nog langere termijn zien we het aandeel leden met temperaturen van rond of boven normaal iets toenemen, maar de koudere oplossingen houden de ruime meerderheid. De neerslagkans is tot en met volgende week erg hoog met gemiddeld 80%, pas op de nog langere termijn lijkt het wat droger te worden.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn