Wednesday 15 January
Weerman Jannes Wiersema

Koel en wisselvallig

24 mei 2013 door Jannes Wiersema

Het laag boven voor de engelse oostkust beweegt in zuid tot zuidwestelijke richting over East-Anglia naar Frankrijk, alwaar het in de nacht naar zaterdag opvult. De ingedraaide occlusie van het systeem schampt vanochtend het westen van ons land. Doordat het laag ten westen van ons land zuidwaarts trekt, draait de stroming bij ons van zuidwest, via zuidoost naar noordoost. De aangevoerde lucht is polair van oorsprong en in onstabiel tot ca. FL200, grootste onstabiliteitsdiepte in het zuidwesten van het land. Van het noordoosten uit wordt de bovenlucht warmer en treedt er geleidelijk stabilisatie op. Een over Duitsland indraaiende occlusie trekt in de ochtend in WNW-lijke richting ten noordoosten van ons land langs de Noordzee. In een noordelijke stroming passeert in de nacht naar zaterdag een rug ons land. In de loop van zaterdagmiddag en -avond beweegt een warmtefront zuidoostwaarts over ons land onder invloed van een retrograad bewegend laag dat van Wit-Rusland naar de Oostzee trekt.

Vanochtend is het in het westen van het land bewolkt en valt er af en toe een bui. In de oostelijke helft van het land schijnt vanochtend de zon. Geleidelijk ontwikkelen er zich overal weer stapelwolken die vooral in de middag weer kunnen uitgroeien tot enkele buien, mogelijk met korrelhagel en ook onweer is niet uitgesloten. Van het noorden uit neemt de buiigheid later in de middag en avond af. Met een maximumtemperatuur rond 12 graden is het weliswaar iets warmer dan gisteren, maar blijft het koel. De zuidenwind is zwak tot matig en draait in de loop van de dag naar oostelijke richtingen en neemt daarbij iets in kracht toe. In de avond wordt de wind noordoost.

NEERSLAG:

Vannacht met name in het westen een enkele bui, deels ook kustconvergentie. Alle modellen geven een signaal. In de nanacht en komende ochtend vooral in het uiterste westen en zuidwesten buiige regen van de occlusie. Onzeker hoever die het land op komt, maar het lijkt erop dat het beperkt blijft tot de kustprovincies. Verder landinwaarts moet het van de dagelijkse gang komen en dan kunnen er met name in de middag en vooral boven het zuiden en westen nog enkele pittige buien ontstaan. Kans op onweer is in het midden en zuiden van het land nog zeker aanwezig. INDECS komt kansen van 40-70%. In de avond al vrij snel overal droog. De eerstvolgende neerslag volgt zaterdag in de eerste helft van de middag wanneer het warmtefront in de loop van zaterdag van het noordoosten uit het land binnentrekt, Hirlam is hiermee ca. 3 uur eerder dan Harmonie en EC.

Komende nacht is er weinig bewolking, al neem van het noordoosten uit wel de sluierbewolking toe. Het blijft overal droog. Het wordt wederom minima tussen de 1 en 4 graden. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind.

Morgen overdag is het eerst overwegend droog en komt de zon nog geregeld door de bewolking heen. In de loop van de ochtend wordt de bewolking van het noorden uit dikker en in de middag gaat het regenen. De temperatuur loopt aanvankelijk op naar een graad of 14, maar in de middag zakt de temperatuur in de neerslag terug naar een graad of 10. De wind is noordwest en matig tot vrij krachtig, langs de kust mogelijk krachtig. (Bron: KNMI)

Een hoogtelaag ligt zondag boven Duitsland met aan de grond een lagedrukgebied boven Noord-Duitsland. Zondag wordt met een stevige noordwestelijke stroming koele polaire lucht aangevoerd. Maandag vult het (hoogte)laag boven Noord-Duitsland op en profiteert ons tijdelijk van een rug. Op dinsdag volgt er een frontaal systeem onder invloed van een laag tussen IJsland en Schotland. Vervolgens ligt het (hoogte)laag in de omgeving van de Britse Eilanden. In een westelijke stroming zullen er dan van tijd tot tijd frontale systemen ons land passeren. Later in de periode (ongeveer vanaf het weekeinde van 1 en 2 juni) zien we een aantal scenario’s. Mogelijkheid één is dat het sturende laag in de omgeving van de Britse Eilanden blijft liggen, in dat geval aanhoudend wisselvallig en koel. Een andere mogelijkheid is dat er vanaf de Oceaan een rug opbouw richting de Britse Eilanden of mogelijk zelfs tot over Scandinavië. Bij deze laatste optie wordt de stroming noordoostelijk en worden de temperaturen op 850 hPa beduidend hoger, afhankelijk van de exacte grondstroming kan de temperatuur dan flink omhoog.

Vooruitzichten

Aanhoudend wisselvallig en vrij koel, maandag tijdelijk droger en iets warmer

het weer

Vrij grote kans (ca. 60%) op aanhoudend wisselvallig en vrij koel weer. Daarnaast is er een kleine, maar geleidelijk groter wordende, kans op droger weer met temperaturen van rond of boven het langjarig gemiddelde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn