Een frontale depressie bij Schotland (995 hPa) trekt nog iets uitdiepend verder noordoostwaarts, om vervolgens vanmiddag opvullend naar Zuid-Zweden te trekken. Ons aandachtsgebied bevindt zich in een brede warme sector met een vanuit het westen naderend koufront. Het kantelpunt van het front nadert vanochtend het noorden van ons land en wordt achter een trekrug weer opgetild als warmtefront. Het is nog steeds de vraag hoever dit front het het land zal binnentrekken. Vanavond trekt de neerslag en de grenslaag bewolking ervan noordwaarts weg. Het duurt dan het langst in het noordoosten van het land, mogelijk tot maandagnacht, voordat de invloed (lage wolken en een spat motregen) van het warmtefront is verdwenen. Maandag komen we dan opnieuw in de warme sector met een wat aflandige zuidzuidoosten wind.
De dag begint met veel hoge bewolking en nog een beetje zon. Snel wordt de bewolking vanuit het westen dikker en in de loop van de ochtend kan er lokaal wat lichte regen vallen. Vanmiddag en vanavond is het meest bewolkt, en valt er vooral in het noorden af en toe wat regen of motregen. In het zuidoosten schijnt waarschijnlijk de zon nu en dan. De middagtemperatuur ligt rond 13 graden, in het zuidoosten kan de temperatuur nog naar 15 graden oplopen. De wind is zuidwestelijk en matig, aan zee en boven het IJsselmeer staat eerst nog een krachtige tot harde zuidwestenwind. Vanmiddag en vanavond draait de wind naar west en neemt af naar zwak tot matig.
Komende nacht klaart het van het zuiden uit geleidelijk weer op. In het noorden blijft het meest bewolkt, het is er wel overwegend droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 9 graden in het uiterste noorden tot 4 graden landinwaarts tijdens opklaringen. De zwakke tot matige wind komt uit een zuidelijke richting.
Maandag overdag is er geregeld zon en blijft het overal droog. De temperatuur loopt op naar een graad of 13. De wind draait naar het zuidoosten en is matig van kracht, aan zee vrij krachtig.
De eerstkomende dagen ligt ons land nog in een brede warme sector met een opbouwende bovenlucht rug ten oosten van ons land. Dinsdag na passage van een zwak koufront opnieuw de opbouw van een volgende krachtige bovenluchtrug. Deze rug houdt het tot het einde van de nieuwe week vol. Erna begint de meanderende westcirculatie weer op gang te komen. In het grondpatroon zien we vanaf de jaarwisseling al een verscherpende gradient ontstaan tussen de koude lucht die vanuit het oosten probeert op te dringen rond een krachtig hogedrukgebied boven het westen van Rusland en de zachte oceaanlucht die wordt aangevoerd tot over onze omgeving.
Aanvankelijk meest droog met nu en dan zon, in de loop van de week een toenemende kans op regen. Middagtemperatuur geleidelijk dalend richting meer normale waarden.
zondag 03 januari tot en met zondag 10 januari
Waarschijnlijk houdt het ietwat wisselvallige weer aan. De temperatuur ligt dichtbij of iets boven de normale waarde voor deze tijd van het jaar.
Deze run is minder uitgesproken met de opdringende koude lucht. Het hoog ten oosten van ons heeft ook een wat zuidelijker positie waardoor deze lucht meer boven Duitsland stagneert. Er zijn ook minder members, 2 clusters met nu zo’n 15 leden tegen 20 leden gisteren, die de koude lucht in onze richting voeren en de lucht komt dus ook minder dichtbij. Ook de oper en control doen niet meer mee met de koude oplossingen. De kans op (natte) sneeuw in ons land is ook iets kleiner geworden, nu 10-20% vs 20% gisteren