Tussen een uitloper van het Azorenhoog en een lagedrukgebied boven Centraal-Europa wordt er via een noordelijke stroming nog steeds polaire lucht aangevoerd. Morgen verplaatst de hogedrukwig zich naar het oosten waardoor er een sterke westelijke stroming op gang komt met passage van meerdere storingen. Morgenmiddag passeert een occlusie. In de nacht van zondag op maandag passeert een warmfront, snel gevolgd door een koufront. Vanaf woensdag wordt koudere polaire lucht in een noordwestelijke stroming aangevoerd.
Het is wisselend bewolkt en plaatselijk komen buien voor, die soms een winters karakter kunnen hebben. In Soest werd melding gemaakt van matige sneeuwval even na de klok van half acht. De middagtemperatuur ligt rond 5 graden en er staat een matige tot vrij krachtige noord- tot noordwestelijke wind. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind krachtig.
Ook in de nacht van zaterdag op zondag is het wisselend bewolkt en komen er lokaal nog een enkele buien voor. Deze kunnen met name verder landinwaarts met (natte) sneeuw gepaard gaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3 graden langs de kust tot rond het vriespunt in het zuidoosten van het land. De noordwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.
Zondagochtend wordt de bewolking van het noordwesten uit dikker en in de middag gaat het enige tijd regenen. De temperatuur ligt in de middag rond 5 graden. De wind draait in de ochtend van west naar zuidwest en neemt daarbij flink in kracht toe. In de middag staat er boven land een matige tot vrij krachtige wind, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard.
De nieuwe werkweek begint met regen, maar ’s middags wordt het droog en breekt de zon nu en dan door. Het wordt 7/8 graden bij een matige tot vrij krachtige wind uit het westen.
Dinsdag stroomt er, vooral in de hoger in de atmosfeer koude lucht ons land binnen. Op 1.5 km vriest het ’s middags 6/7, op 5 km 37/38 graden. Het is een actieve depressie boven het zuiden van Noorwegen die verantwoordelijk is voor de aanvoer van deze polaire luchtsoort. De buien die er gaan vallen kunnen gepaard gaan met hagel en onweer. Het is onstuimig, de westen- tot zuidwestenwind is (vrij) krachtig bij een temperatuur van 5 graden. In de nacht zou het kwik bij een afnemende wind wel eens tot dichtbij nul terecht kunnen komen.
De verdere ontwikkelingen zijn vooral afhankelijk van de gedragingen van het Scandinavische lagedrukgebied. Volgens het model van de Europese lidstaten, het ECMWF zal ze, al opvullend afzakken richting het vaste land en zien we tegelijk drukstijgingen boven de noordelijke IJszee tot over Nova Zembla. Deze ontwikkelingen zouden de deur naar een terugkeer van de winter meer dan op een kier zetten. Maar of dit, door schaatsers gedroomde scenario werkelijkheid zal worden blijft vooralsnog in nevelen gehuld. Andere berekeningen zien vooral IJslands geweld op ons af.