Saturday 21 December
Weerman Jannes Wiersema

Eerst lokaal mist en gladheid. Verder meest droog en wolkenvelden.

12 februari 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

We zitten in een zuidelijke stroming waarmee maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Een occlusie-restant in de vorm van een buiengebied ligt boven het midden van de Noordzee, en beweegt langzaam in zuidelijke richting en komt tot stilstand boven de Duitse Bocht. Een zwakke rug boven het noordoosten trekt noordoostwaarts en verlaat in de ochtend het noordoosten. Van het zuiden uit trekken ook enkele occlusie-restanten over het land. De stroming wordt na rug-passage zuidoostelijk en een frontale storing trekt vandaag van Ierland naar het midden van Frankrijk. In de loop van zaterdag trekt een volgende randstoring over het noorden van Frankrijk oostwaarts.

In het westen, midden en noorden komt plaatselijk dichte mist voor. In de rest van het land zijn er wolkenvelden en in het noordelijk kustgebied komt nog een enkele bui voor. De minima liggen rond het vriespunt en vooral in het noorden en oosten kunnen bruggen en viaducten eerst plaatselijk glad zijn. In de loop van de ochtend lossen mist of mistbanken op. Verder bepalen wolkenvelden het weerbeeld, met de grootste kans op zon in het zuiden en zuidoosten. Het blijft overdag vrijwel overal droog en de maxima liggen rond 6 graden. De zuid- tot zuidoostenwind is zwak tot matig.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er opklaringen. Het blijft droog en de minima liggen landinwaarts tussen -3 en 0 graden. Er staat een zwakke tot matige oostelijke wind.

Zaterdag overdag zijn er eerst zonnige perioden. In de loop van de dag komt er meer bewolking, maar het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperaturen liggen rond de 6 graden. Er staat een zwakke tot matige oostelijke wind. Later op de dag neemt de wind op de Wadden toe naar vrij krachtig.

Een  lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan koerst de komende dagen via de Britse Eilanden en Frankrijk naar Italië. Bijbehorende fronten trekken veelal net zuid van Nederland langs. Nadat het laag maandag bij Italië aangekomen is, breidt een uitloper van het Azorenhoog zich uit naar IJsland. Deze uitloper kantelt oostwaarts tot over Engeland en Zweden, alvorens ons op dinsdag land te passeren en af te vlakken. Vanaf woensdag komt het zwaartepunt van de hoge druk boven centraal en oost Europa te liggen. Een volgend groot Atlantisch laag beweegt dan naar IJsland, maar het bijbehorende front lijkt ons pas vrijdag te bereiken. Vanaf het volgende weekeinde wordt de stroming dan westelijk.

Vooruitzichten

Zondag en maandag perioden met regen of enkele (winterse) buien. Daarna enkele meest droge dagen met zonnige perioden en in de nachten lichte vorst.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 19 februari tot en met vrijdag 26 februari

Hoogstwaarschijnlijk oplopende temperaturen, maar wel geregeld regen.

Aanvankelijk wordt de onzekerheid vooral bepaald door de exacte koers van het eerste laag en zijn randstoringen. De koers van de storing van zaterdag/zondag is in alle uitvoer nu wat zuidelijker. Neerslagkansen voor zondag zijn groot, kans op droge sneeuw lijkt erg klein. Kans op vaste neerslag is nog het grootst ten noorden van de frontale vore. Nadat het laag Europa ingetrokken is wordt de exacte positie van de as van de uitloper bepalend. Van zondag tot en met dinsdag een overtuigend signaal voor een noordelijke stroming, dat we in vrijwel alle leden terugzien. Passage van de rug zien we in de loop van dinsdag, woensdag zien we in vrijwel alle leden het hoog ten oosten van Nederland. Er is dan nog wel onzekerheid over de passage van een eerste frontale storing, maar vanaf het volgende weekeinde laat de uitvoer toch een overtuigende overgang zien naar een westelijke stroming.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Bron: KNMI / Buienradar.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn