Thursday 26 December
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, veel regen en veel wind. Vanmiddag in het noordwesten opklaringen

30 januari 2016 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Harde wind en regen

Lage druk met diverse lagedrukkernen tussen IJsland, Schotland en Noorwegen zorgt in ons aandachtsgebied voor een zuidwestelijke aanvoer van relatief zachte en vochtige lucht. Een golvend koufront (dubbelconstructie) nadert van het westen uit ons land en zal gedurende de ochtend en begin van de middag van west naar oost over ons land trekken. Na koufrontpassage komt het land in polaire lucht die geleidelijk steeds kouder wordt en waarin met name de tweede helft van zaterdag in de noordelijke helft van het land (om 21 UTC T500= -37 C) buien tot ontwikkeling kunnen komen, mede getriggerd door een hoogtetrog (ook aan de grond is een trog te zien). Zondagochtend zien we de grootste kou op hoogte weer verdreven worden doordat van het zuidwesten uit op hoogte warmte wordt aangevoerd op nadering van een warmtefront behorende bij een laag boven de Atlantische Oceaan. Op nadering van dit front zien we aan de grond een trekrug ons land passeren, hetgeen in combinatie met de warmteadvectie voor onderdrukking van de buienactiviteit zorgt. Het grondfront wordt zondag om 18 UTC boven de Frans-Belgische grens verwacht en maandag om 00 UTC tegen Zeeland aan .

De dag begint met veel regen. Halverwege de ochtend wordt het in het noordwesten droog, in het zuidoosten regent het tot laat in de middag. Wel kan er dan nog een enkele bui voorkomen. In de avond kunnen de buien in het noordoosten van het land een wat winters karakter krijgen met hagel of mogelijk wat natte sneeuw. De maximumtemperatuur van een graad of 9 wordt in de ochtend al bereikt, In de middag stroomt vanuit het noordwesten koelere lucht het land binnen. De wind is zuidwest en boven land vrij krachtig tot krachtig, aan zee hard tot stormachtig met in het noordwestelijk kustgebied zware windstoten van 80-90 km/uur. In de loop van de ochtend draait de wind vanuit het noordwesten naar west en neemt daarbij af naar matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig, In de avond neemt de wind aan de kust opnieuw toe naar hard, in het noorden mogelijk stormachtig.

Neerslag:

In de warme sector voorafgaand aan het koufronten (mot)regen. Op het koufront vanochtend regen in het noordwesten, in de loop van de ochtend verder het land opkomend en activerend. Cumulatief vandaag op veel plaatsen 15-20 mm. Achter het laatste koufront vanmiddag al enkele buien, in de avond en nacht vooral boven het noorden en de Noordzee. Deze buien kunnen dan mogelijk zelfs een wat winters karakter krijgen (korrelhagel, kleine kans op natte sneeuw) en ook een klap onweer is niet uit te sluiten met de koude bovenlucht. Zondag in de loop van de dag van het zuidwesten uit de eerste regen op het eerste warmtefront.

Wind:

Een 8 Bft in de kustdistricten, 9 Bft op de noordelijke Noordzee, voorlopig tot ochtend weinig wijzigingen. Vanochtend achter het koufront neemt de wind af. In het noordwestelijk kustgebied zware windstoten; rond 80 km/uur in NH en Friesland, tot rond 90 km/uur. Hierin zijn de modellen al een aantal runs consistent in. Vanavond en zondagnacht neemt met name in het noordwesten de luchtdrukgradiƫnt weer toe en komt er opnieuw een 8 Bft aan de NW-kust met mogelijk opnieuw zware windstoten

Vannacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar. In het noordoosten kan nog een bui voorkomen, elders is het droog. Er staat een west- tot zuidwestenwind, die in de loop van de nacht afneemt naar (vrij) krachtig, De minimumtemperaturen liggen rond de 4 graden.

Zondag overdag neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe. In de middag gaat het van het zuidwesten uit van tijd tot tijd regenen. De wind neemt verder af, wordt matig tot vrij krachtig en draait naar een zuidwestelijke richting. De middagtemperaturen liggen rond de 7 graden.

Tot ca. h + 312 blijven sturende/overtrekkende lagedrukgebieden in alle EPS-clusters het weer bepalen in onze omgeving. Vanzelfsprekend zijn de fases en de amplitudes van de hoogtetroggen niet altijd gelijk hetgeen tot uitdrukking komt in een tamelijk grote spreiding in de diverse pluimen. Echter tot woensdag zijn de pluimen tamelijk strak, hetgeen betekent dat de atmosfeer tot halverwege volgende week goed voorspelbaar lijkt te zijn. Drukverdeling is in die periode samen te vatten als laag ten noorden of pal boven ons land en hoge druk zuid van ons land in de buurt van de Azoren. Na het overtrekken van fronten met vrij veel neerslag dit weekeinde zien we een paar dagen met iets minder neerslag om tegen het volgende weekeinde weer een verhoogde neerslaghoeveelheid te berekenen. De bovenstroming lijkt vanaf halverwege volgende week meer op een lopende golf i.p.v. een stationaire golf waarbij de amplitude per cluster enigszins varieert.

Vooruitzichten
Wisselvallig weer met vrij veel wind en geleidelijk iets lagere temperaturen

mosimage

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 06 februari tot en met zaterdag 13 februari
Grote kans (70 %) op het aanhouden van het wisselvallig weertype met maximumtemperaturen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar

Tot en met woensdag zijn de onzekerheden klein en krijgt ons land te maken met een meest zuidwestelijke aanvoer van maritiem zachte lucht soms kortstondig afgewisseld door polaire lucht. Gemiddeld zijn de nachten zacht en ook overdag vallen de maxima vrij hoog uit. Vanaf donderdag lijkt de stroming bepaald door de lopende golven en als gevolg van de afhankelijkheid van de timing en de amplitudes van de golven de spreiding van maxima en minima groot is. Een kans op een blokkade zien we niet terug in de clusters waardoor wisselvalligheid de klok zal blijven slaan.

chart temp

chart neerslag

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn