Monday 30 December
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe regen of motregen, in het noordoosten ijzel.

03 januari 2016 door Jannes Wiersema

14Tussen hogedruk boven Noordoost-Europa en een opvullend lagedrukgebied langs de Engelse oostkust staat een oost- tot zuidoostelijke stroming waarmee in het noordoosten van het land koude lucht uit het noorden van Duitsland wordt aangevoerd. Een occlusie ligt om 06 UTC NW-ZO georiënteerd van Noord-Holland naar de Achterhoek. De occlusie beweegt noordoostwaarts en verlaat het noordoosten aan het begin van de middag. Het front schuift over een koude plaklaag waardoor het noordoosten grotendeels in de koude lucht blijft. Wel wordt de koude lucht door een iets meer geruimde wind vanmiddag tijdelijk wat teruggedrongen tot het uiterste noordoosten van het land. Een volgend lagedrukgebied bereikt vannacht Ierland en blijft maandag vervolgens vrijwel stationair. Een bijbehorende occlusie bereikt komende nacht 00 UTC het uiterste zuidwesten en passeert het noordoosten op hoogte in de tweede helft van de ochtend en eerste helft van de middag. Aangezien er vanuit het laag boven Ierland een vore over het midden van ons land ontwikkelt krimpt de wind in het noorden van het land weer meer naar een oostelijke richting waardoor in de loop van de nacht naar zondag de koude lucht in het noordoosten weer een klein beetje terrein wint over de noordoostelijke provincies.

Vanochtend komt er in het noordoosten ijzel voor, waardoor het daar op veel plaatsen verraderlijk glad is. Elders valt er af en toe wat regen of motregen. In de middag verlaat de neerslag het noordoosten, maar later in de middag en vanavond breidt een volgend regengebied zich vanuit het zuidwesten over een groot deel van het land uit. De maximumtemperatuur loopt uiteen van -2 graden in het uiterste noordoosten tot 9 graden in het zuidwesten. De wind is oost tot zuidoost en is matig, in het noorden vrij krachtig, in het Waddengebied krachtig tot hard. In het zuiden van het land is de wind zuidelijk.

Belangrijkste aandachtspunt is de neerslagsoort in het noordoosten van het land, in het noordoosten kunnen alle neerslagvormen deze verwachtingsperiode voorkomen. Hirlam en Harmonie laten nu v.w.b. de omvang van het gebied waarin de temperaturen onder nul komen en de dikte van de smeltlaag boven de koude lucht tot en met morgenochtend nog amper verschillen zien. Wel zijn er enkele verschillen in de berekening van de neerslag. Morgenmiddag laat Hirlam het gebied met vorst nu weer veel verder uitbreiden, nu zelfs tot de Noordoost-Polden en een groot deel van Overijssel. Het is wel duidelijk dat EC voor het noordoosten momenteel ruim een graad te warm is en ook voor overdag amper vorst in de grenslaag laat zien. In EC loopt de temperatuur in de loop van maandag zelfs weer verder op omdat de genoemde vore boven het noorden van ons land komt te liggen. We houden voor de verwachtingen het midden tussen Hirlam en Harmonie.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar maandag is het bewolkt en breidt het neerslaggebied zich ook naar het uiterste noordoosten uit. Doordat het in het noordoosten nog steeds vriest, gaat de regen daar over in (natte) sneeuw met aanvankelijk nog een kleine kans op ijzel. De wind komt uit zuidoostelijke richtingen.

Maandag overdag is er veel bewolking en valt er van tijd tot tijd regen in het hele land met uitzondering van het noordoosten, waar nog steeds winterse neerslag valt. De maxima lopen opnieuw uiteen van -1 in het noordoosten tot een graad of 9 in het zuidwesten. In de noordelijke helft van het land is de wind oost tot zuidoost en is matig tot vrij krachtig. In de zuidelijke helft van het land is de wind zuidelijk en is overwegend matig

Het hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa neemt geleidelijk in betekenis af. Een lagedrukgebied ligt dinsdag boven de Britse Eilanden en vult woensdag op. Bijbehorend frontaal systeem en frontale vore liggen tot en met woensdag nog wel over onze omgeving. Deze frontale zone vormt de scheiding tussen ten noordoosten ervan en zachte lucht ten zuidwesten ervan. Op donderdag trekt een sterk uitdiepend lagedrukgebied via de Britse Eilanden naar de Noordzee en trekt vrijdag via Denemarken naar de Oostzee. Gedurende de rest van de periode hebben we te maken met een krachtige zuidwestelijke stroming waarin van tijd tot tijd frontale systemen ons land passeren.

 

Vooruitzichten

Wisselvallig en vrij zacht met af en toe veel wind.

.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 10 januari tot en met zondag 17 januari

Grote kans op een wisselvallig en vrij zacht weertype met af en toe veel wind.

De koude lucht ligt op dinsdag en woensdag dichtbij, hierdoor laat een aantal EPS-leden de kou op woensdag nog even terrein winnen alvorens vanaf donderdag de kou definitief naar het noordoosten verdreven wordt. Een belangrijk aandachtspunt vanaf donderdag wordt de kans op het ontwikkelen van een actieve randstoring a.g.v. snelle cyclogenese. In de staafdiagrammen zien we vanaf donderdag behoorlijke kansen op zware windstoten, ook de kans op zeer zware windstoten zijn in de diagrammen terug te vinden. Een en ander hangt uiteraard af van de precieze koers van het laag en de mate van uitdieping. De neerslagkansen blijven met 70-90% onverminderd hoog, vooral de donderdag lijkt een natte dag te worden. Aan het einde van de verwachtingsperiode gaan de oplossingen zoals te doen gebruikelijk uiteenlopen hetgeen zich ook uit in een grote spreiding in de temperatuurpluim. Echt winterse oplossingen zitten er niet tussen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn