Friday 3 January
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe (mot)regen of een bui, morgen meer zon en meest droog.

05 juli 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een uitdiepende randstoring boven de Noordzee, voor de Engelse oostkust, trekt de komende 12-18 uur verder oostwaarts en bereikt Denemarken tegen vanavond. Het grondlaag lijkt uit te diepen door de interactie met de linkeruitgang van een jet-streak en ook op 500 hPa zien we al een hoogtetrog meelopen waarop momenteel ook buien te zien zijn. Het warmtefront van deze randstoring is het zuidwesten van het aandachtsgebied al gepasseerd en verlaat het noordoosten in de tweede helft van deze ochtend. Het koufront bereikt de westkust halverwege de ochtend en verlaat het oosten in de eerste helft van vanmiddag. Het occlusiepunt passeert waarschijnlijk net noord van de Wadden. De backbent-occlusie van de randstoring passeert van noordwest naar zuidoost deze namiddag en avond over de noordelijke helft van het land. Voor de backbent-occlusie uit lijkt er ook nog een zwakke grondtrog te passeren. In de bovenlucht zien we vanavond en in de nacht naar woensdag een bovenluchttrog van WNW naar OZO over vooral de noord(oost)elijke helft van het aandachtsgebied trekken (T500 -25 à -26°C). In de loop van woensdag neemt in de polaire lucht de drukgradiënt geleidelijk af als een rug van hoge druk zich opbouw boven het Kanaal en het zuiden van de Noordzee.

De onzekerheid in de mate van uitdieping van het laag boven de Noordzee is al wat afgenomen, maar we zien nog steeds signficante verschillen in het windveld. Een 7 Bft is voor de Duitse Bocht en de Vissersbank inmiddels wel waarschijnlijk te noemen. Hirlam wijkt met een wat venijniger windveld west van het grondlaag nog steeds af ten opzichte van de andere vier modellen (EC en de drie Harmonieversies), die meer op dezelfde lijn zitten.

Vanochtend is het bewolkt en trekt er een gebied met lichte motregen of regen van west naar oost over het land. In het oosten schijnt eerst nog af en toe de zon. Vanmiddag breekt de zon af en toe door maar ontstaan er ook enkele buien. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18 graden in het noordwesten tot lokaal 21 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een matige, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind. In de loop van de middag wordt de wind west tot noordwest.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Neerslag:

Op de Noordzee aan de oostflank van het laag nu convectieve neerslag (ingebedde buien), het onweer is eruit. Verder bij de frontale zones regen en meer naar het zuiden toe vooral ook motregen. Op het koufront en de backbent-occlusie vooral in het noorden enkele ingebedde TCU’s. Bij de bovenluchttrog van vanavond en de nacht naar woensdag maximaal 400-700 J/kg MUCAPE in de Duitse Bocht en 25-30 kn effectieve windschering boven het noorden van Nederland en boven zee. Multicel (clusters) met een kleine kans op onweer. INDECS en Harm36 onweer geven geen duidelijk signaal: de progtemps in de nieuwe berekeningen hellen ook net iets meer naar “voren”, waardoor de onweerskans wat lijkt te zijn afgenomen.

Komende nacht trekken wolkenvelden over en lokaal kan nog een bui voorkomen. In het zuidwesten neemt de wind sterk af en wordt veranderlijk, in het noordoosten staat een matige westelijke wind, die langs de Wadden nog enige tijd vrij krachtig is. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 10 graden landinwaarts tot 13 graden aan de kust.

Morgen overdag wisselen wolken en zon elkaar af en het blijft op de meeste plaatsen droog. Vooral in het zuidwesten en westen lost de bewolking in de middag en avond goeddeels op en wordt het vrij zonnig. Er staat een noordwestelijke wind die in het zuidwesten zwak, in het midden matig en langs de oostelijke Wadden eerst nog vrij krachtig is. De middagtemperaturen lopen uiteen van 17 of 18 graden aan de kust tot 21 graden plaatselijk in het zuidoosten.

De gehele verwachtingsperiode hebben we te maken met een meanderende westcirculatie. Bovenluchttroggen/fronten passeren op of rond: vrijdag 8 juli (soort afloper), zondag op maandag 10/11 juli (mogelijk Spaanse pluim) en halverwege de volgende week (uitslaande golf i.c.m. hoogtetrog). Later in de volgende week, richting het weekend van 17/18 juli, lijkt de kans op wat meer hogedruk-invloed toe te nemen.

Vooruitzichten

Perioden met zon, maar op vrijdag meer bewolking en vooral in het noorden enige tijd regen. In het weekend warmer en zaterdag nog droog, zondag zomers warm met in de loop van de dag kans op onweer. Maandag koeler.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 12 juli tot en met dinsdag 19 juli

Aanvankelijk koel en wisselvallig. Later in de periode waarschijnlijk meer zon, een afnemende neerslagkans en temperaturen dichter bij de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Vrijdag 8 juli bij de afloper een grote kans op regen van betekenis: van 55% in Vlissingen tot bijna 100% in Eelde (daar > 50% kans op > 3 mm neerslag). De Oper houdt de zuidelijke helft van het land overwegend droog. Daarna de opbouw van een hoogterug boven onze omgeving en zaterdag orde 20-25 graden, zondag vooral landinwaarts zomerse temperaturen en dauwpunten rond 18°C. Mogelijk zondag een setting die doet denken aan een Spaanse pluim en kans op dynamisch onweer (interactie hoogtetrog) later op de dag of in de nacht naar maandag. Maandag hebben sommige ensembleleden ons land nog in de warme, vochtige lucht, wat te zien is in de dauwpuntenpluim. Vanaf dinsdag 12 juli dan koel en waarschijnlijk ook buiig, pas later in de week droger en weer wat warmer.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn