Rond een laag met centrum boven Noord-Tjechië draaien diverse barocliene banden die voor veel neerslag boven Duitsland zorgen. Een zwakke trog boven ons land beweegt van noord naar zuid over ons land. Het laag beweegt vandaag naar het zuidoosten van Duitsland. De bijbehorende actieve occlusie draait morgen over Duitsland zuidwestwaarts richting het oosten van Frankrijk en het Alpengebied. De invloed van dit systeem zal waarschijnlijk net ten zuidoosten van ons land blijven. Het grootste deel van ons land krijgt te maken met een rug boven de Britse Eilanden. Op de Noordzee bevinden zich nog wel vochtige gebieden met mist en stratus die vanavond en komende nacht ons kustgebied kunnen beïnvloeden.
Het is wisselend bewolkt en plaatselijk is een mistbank mogelijk. De mistbanken verdwijnen spoedig. In de loop van de ochtend is de zon geregeld te zien, maar in het zuidoosten is er meer bewolking. Het blijft vrijwel overal droog, alleen in Limburg kan er vanochtend een enkele bui vallen. De temperatuur loopt uiteen van 14 graden vlak aan zee tot lokaal 21 graden landinwaarts. De noord- tot noordwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, later vandaag is er in het noordelijk kustgebied kans op een krachtig wind
Komende nacht hebben we opnieuw te maken met veel bewolking en mogelijk opnieuw een enkele mistbank, maar het blijft droog. De minima liggen rond 9 graden. De wind is noordwestelijk, matig tot vrij krachtig, rond kracht 4, in het waddengebied af en toe krachtig, 6.
Zaterdag begint op veel plaatsen grijs, maar vooral in de middag breekt af en toe de zon door. Het blijft droog. Met een matige tot vrij krachtige noordelijke wind wordt het niet veel warmer dan 15 graden.(Bron: KNMI)
Het sturende hoogtelaag (500 hPa) boven het midden van Europa verplaatst zich gedurende de meerdaagse periode langzaam naar het oosten. In dezelfde periode laten vrijwel alle clusters zien dat er ten zuidwesten van IJsland een nieuwe 500 hPa trog ontwikkelt en uitdiept en daar in eerste instantie blijft liggen. Tussen deze twee systemen ontstaat er volgens de meerderheid der clusters tot in het weekeinde een 500 hPa rug waarvan de as boven de Britse Eilanden komt te liggen. Het stabiliseert de atmosfeer in onze omgeving, maar de aanvoer wordt noordwestelijk, hetgeen betekent dat er koude polaire lucht wordt aangevoerd. Deze situatie lijkt tot en met dinsdag te blijven bestaan. Vanaf as woensdag zien we dat het hoog tanende is en dat in veel oplossingen lagedrukinvloed weer mogelijk is. De exacte positie van de lagedruk is bepalend voor de aanvoerrichting, hetgeen te zien in de breedte van de temperatuurpluim. Aan het eind van de periode zijn alle fases van de Rossby golven mogelijk en zelfs een straffe westelijke zonale stroming behoort tot de mogelijkheden.
Vrij koel en droog weer met perioden met zon
Kans van ongeveer 50 % op een wisselvalliger weertype met temperaturen oplopend naar waarden die normaal zijn voor deze tijd van het jaar. Daarnaast is er een kleine kans (ongeveer 30 %) op een overgang naar een weertype met beduidend hogere temperaturen.
Bron: KNMI.