Het centrum van een sturend hoogtelaag verplaatst zich de komende 24 uur van NO-Frankrijk naar NO-Italiƫ. De volgende 24 uur verplaatst het centrum zich naar Oostenrijk. De aangevoerde lucht op hoogte komt steeds meer van Midden en Zuid- Europa. Op dit moment heeft ons land aan de grond te maken met vlak lagedrukgebied waarin een ZW-NO georiƫnteerde vore van Woensdrecht naar Hoogeveen ligt. Ten noorden van de vore is de stroming noord tot noordoost, ten zuiden van de vore is de stroming west tot zuidwest. Over het Zuid-Limburg ligt een occlusie, waarin van tijd tot tijd wat regen voorkomt. In de loop van donderdag trekt de noord- tot noordoostelijke stroming aan dankzij een iets opbouwende rug west van Ierland en een uitdiepend laagje boven Polen,.
In het noordoosten zijn er mistbanken die snel zullen verdwijnen.Verder begint de ochtend grijs en nevelig. In het zuidoosten regent het eerst nog en ook elders is een enkele bui mogelijk. In de loop van de dag zal de bewolking gaan breken en komt de zon af en toe tevoorschijn. In de middag kan er nog steeds een bui tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur ligt tussen de 16 en 19 graden. De wind is zwak uit noordelijke richtingen, in het zuidoosten variabel. Langs de kust neemt de wind in de loop van de dag toe naar matig.
Actueel af en toe regen of motregen over het zuiden en zuidoosten van het land. Verder inzakkende buienactiviteit bij de vore. Dit laten alle modellen zien, wel verschillen in tempo van inzakken. Boven het zuidoosten vannacht van tijd tot tijd regen of motregen. Donderdag op dagelijkse gang enkele buien, dit laten ook alle modellen zien, hoewel hier ook verschillen in locatie en hoeveelheid. In Hirlam vanaf donderdag 16 UTC de neerslag op het systeem vanuit het noordoosten, EC en Harmonie zijn hier later mee. Trekt in de nacht naar het zuiden, verschillen in beschrijving van activiteit hiervan. Dan ook weer toenemende onweerskansen volgens Harmonie, Index geeft al eerder hogere kansen.
Vanavond en komende nacht is er vrij veel bewolking en trekken er enkele buien van noord naar zuid over het land. De minimumtemperatuur ligt rond de 11 graden. De wind komt uit het noordwesten en is matig, aan de kust vrij krachtig.
Vrijdag overdag is er vrij veel hoge bewolking, maar daar zal de zon wel doorheen te zien zijn. In het oosten is er nog kans op een bui, elders blijft het droog. De temperatuur loopt uiteen van 14 graden aan de kust tot lokaal 20 graden in het oosten van het land. De noord- tot noordwestelijke wind is matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)
Vrij koel met perioden met zon en af en toe wat regen of een enkel bui
Het sturende hoogtelaag (500 hPa) boven het midden van Europa verplaatst zich gedurende de meerdaagse periode langzaam naar het oosten. In dezelfde periode laten vrijwel alle clusters zien dat er ten zuidwesten van IJsland een nieuwe 500 hPa trog ontwikkelt en uitdiept en daar vooralsnog blijft liggen. Tussen deze twee systemen ontstaat er volgens de meerderheid der clusters tot in het weekeinde een zwakke 500 hPa rug waarvan de as boven de Britse Eilanden komt te liggen. Het stabiliseert de atmosfeer in onze omgeving, maar de aanvoer wordt noordwestelijk, hetgeen betekent dat er koude polaire lucht wordt aangevoerd. Na het weekeinde zien we dat de meeste oplossingen opnieuw lagedruk invloeden berekenen. De aanvoerrichting laat meestentijds de noordwestelijke aanvoer verdwijnen, hetgeen terug te vinden in de stijging van de temperatuurpluim. Toch zien we na midden volgen de week dat vrijwel alle fases van de Rossby-golf mogelijk is. Het betekent grote kans op aanhoudend onstandvastig weer.
Grote kans (circa 60 %) op het aanhouden van het onstandvastig weertype, maar met temperaturen oplopend naar waarden die normaal zijn voor deze tijd van het jaar.