Het hogedrukgebied boven centraal Europa trekt langzaam zuidwaarts en neemt in betekenis af. Een koufront boven de noordelijke Noordzee verplaatst geleidelijk zuidwaarts. De stroming is zuidwest en neemt geleidelijk verder in kracht toe. Er ligt een slepend zwak warmtefront tegen de kust. De wolkenband glijdt boven land tegen de koude plaklaag in de onderste niveaus op. Dit proces zal zaterdag en zondagnacht nog doorgaan. Wel wordt het conditioneel wat beter onder invloed van de toenemende wind. Vanaf de Noordzee trekt het koufront langzaam zuidwaarts en passeert nieuwjaarsdag gedurende de middag en avond ons land passeert.
Het is vandaag bewolkt en nevelig. Zeker vanochtend komt er op veel plaatsen nog mist voor. Hier en daar kan er wat motregen vallen. In het zuiden van Limburg kan de zon nog even schijnen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +8°C in het noordwesten tot rond het vriespunt in het oosten en zuidoosten. De wind is overwegend matig uit zuid tot zuidwest, aan de kust soms (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft.
De jaarwisseling verloopt bewolkt met landinwaarts kans op nevel of mist. De temperatuurverschillen zijn groot en lopen uiteen van +7°C in het noordwesten tot rond het vriespunt in het oosten. Er staat een zwakke tot matige zuid- tot zuidwestenwind, aan de kust is de wind (vrij) krachtig 5 à 6 Bft.
Nieuwjaarsdag is er opnieuw vrij veel bewolking. In de middag bereikt een neerslaggebied het noordwesten, het verplaatst zich geleidelijk zuidoostwaarts over het land. Op de meeste plaatsen valt er nu en dan regen. In het zuidoosten kan er in de loop van de avond mogelijk wat (natte) sneeuw vallen. De maxima lopen uiteen van 7°C in het noordwesten tot 2°C in het oosten. De zuid- tot zuidwestelijke wind is matig, aan de kust (vrij) krachtig en draait in de middag en avond naar west tot noordwest.
Een hoog boven centraal Europa verliest de grip op het weer in ons aandachtsgebied. Een eerste frontaal systeem trekt in de loop van de Nieuwjaarsdag van het noordwesten uit over ons land. passeert. Erachter komen we in de nieuwe week in een noordwestelijke stroming tussen een krachtig hoog ten westen van Ierland en lagedruk boven Scandinavie. In de noordwestelijke stroming trekt dinsdag en woensdag 3 en 4 januari een uitdiepende depressie over het zuiden van Scandinavie naar de Baltische Staten. Boven de Noordzee daarop tijdelijk flink veel wind. Erachter trekt een trekrug over onze omgeving. Opnieuw gevolgd door actieve lagedruk boven Scandinavie en na het volgende weekeinde een volgende passerende trekrug.
Licht wisselvallig met soms wat regen of een bui. Gedurende de nachten landinwaarts kans op een graadje vorst. Overdag wordt het geleidelijk wat zachter.
zaterdag 07 januari tot en met zaterdag 14 januari
Waarschijnlijk houdt het enigszins wisselvallige weer aan. De temperatuurontwikkeling is wat onzeker, maar er is een reële kans op koudere nachten met matige vorst.
Het grootste deel van de MD-periode ziet er in de diverse clusters eenduidig uit. De storing die in de loop van Nieuwjaarsdag overtrekt levert zo’n 5 mm regen op. Wat opvalt is in dat de windrichting een consistente ZW tot NW component heeft. Vanaf zondag 8 januari is er geen eenduidige windrichting in de 50 oplossingen terug te vinden. Het geeft de onzekerheid aan over de positie van de hogedruk boven de Uk of het het continent, Duidelijker is het bovenluchtpatroon dat de hogedruk vooral ten westen van ons land houdt De kans op lichte tot matige vorst lijkt ook in deze run gedurende de EPS-periode duidelijk toe te nemen. De staafjesdiagrammen geven de EPS periode een 40-50 % kans op neerslag. De kans op winterse neerslag is maar klein, maximaal 20%.