Een hoog boven Zuidoost-Europa en boven Zuid-Noorwegen maken een verbinding en vervormen geleidelijk naar een centrum boven Polen met een uitloper naar Zuid-Zweden. Onder een subsidentie-inversie wordt met een zuid- tot zuidwestelijke stroming zeer vochtige lucht aangevoerd. Geleidelijk wordt de stroming zuid tot zuidoostelijk en krachtiger.
Belangrijkste aandachtspunten zijn het zicht en de wolkenbasis. De neerslag wordt grotendeels veroorzaakt door de mist en laaghangende bewolking. De diverse modellen geven over het geheel gezien een duidelijk signaal voor zowel lage stratus als lichte neerslag (motregen). Daarin zien we vandaag van het zuiden uit een langzame verbetering in de condities. De snelheid waarmee dit gebeurt, verschilt echter behoorlijk. In de nacht naar donderdag kunnen in opklaringen wederom nevel, mist en laaghangende bewolking ontstaan.
De ochtend begint bewolkt, met in het noorden en oosten nog wat (mot)regen. In de noordwestelijke en NO helft komt er de eerste uren nog (lokaal dichte) mist voor. Van het zuiden uit wordt de bewolking langzaam dunner en ontstaan er enkele opklaringen, met name in het zuiden en zuidwesten. In het noordoosten blijft het bewolkt en nevelig. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind draait in de loop van de dag van het zuidwesten naar het zuidoosten en is zwak tot matig.
In de nacht van woensdag op donderdag zijn er brede opklaringen, maar in het noordoosten blijft waarschijnlijk laaghangende bewolking aanwezig. In de opklaringsgebieden kunnen nevel, mist en/of laaghangende bewolking ontstaan. De minima lopen uiteen van een graad of 6 onder de bewolking tot lokaal 2°C in het zuiden. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig.
Donderdagochtend lossen mist en laaghangende bewolking vrijwel overal op, maar in het noorden blijft de bewolking mogelijk hardnekkig. Het is droog en met name in de zuidelijke helft kan de zon doorbreken. De maxima liggen rond 8°C. Er staat een meest matige zuidoostelijke wind. Aan zee neemt de wind toe naar vrij krachtig.
Tussen een hogedrukgebied ten westen van Portugal en boven Oekraïne bevindt zich een aantal frontale systemen boven West-Europa, behorende bij een lagedrukgebied boven IJsland. De twee centra van hogedruk maken geleidelijk verbinding met elkaar. De fronten met vochtige lucht blijven hierdoor in de buurt liggen, maar worden minder actief. Aan de noordflank trekt vanaf komend weekeinde een volgend frontaal systeem oostwaarts. Vooral het noorden van het aandachtsgebied zou langdurig te maken kunnen krijgen met de bijbehorende bewolking van dit zwakke front. Met name doordat de vochtige opnieuw “gevangen” raakt boven onze omgeving, wegens de voortdurende aanwezigheid van hoge druk.
Droog en geleidelijk temperaturen die dalen naar waardes onder het langjarig gemiddelde.
woensdag 21 december tot en met woensdag 28 december
Oplopende temperaturen naar waardes boven normaal en toenemende neerslagkansen.
De situatie met hogedrukgebieden boven het Europese continent houdt nog tot in volgende week aan. De neerslagkansen zijn tot en met volgende week dinsdag vrijwel nihil en het zwakke front van komend weekend levert op zondag vooral bewolking op. Bij opklaringen is er sprake van stralingsvorst in de nachten en vroege ochtenden. Op de langere termijn zien we dat in de helft van het ensemble de hoge druk blijft domineren. De exacte ligging ervan is echter dusdanig dat er van winterweer geen sprake is.