Een sturend laag om 00 UTC ten noorden van Schotland zorgt voor een zuidwestelijke stroming aanvoer van polaire lucht. Rond dit laag zijn diverse barokliene banden terug te vinden waarbij één een geoccludeerd front is, die bij aanvang vanaf het laag via Schotland en Ierland richting Atlantische Oceaan zich bevindt. Dit front verplaatst zich oostwaarts en bereikt vrijdag op zaterdagnacht het westen van ons land en trekt gedurende zaterdag overdag naar Duitsland. Ondertussen is het laag verplaatst naar de Duitse Bocht met als gevolg dat een ander deel van de occlusie rond het laag het zuidwesten van ons land aandoet. Om het weerbeeld nog complexer te maken moet melding gemaakt worden van het feit dat voor het eerste occlusie front uit een soort Warm Conveyor Belt (met barokliniciteit) vanaf de Golf van Biskaje via Het Kanaal warmteadvectie over ons land laat plaats vinden en die zorgt vandaag voor enige tijd buiige neerslag, hetgeen eerder is dan de de frontale occlusie neerslag. Achter het eerste deel van de occlusie zijn in de polaire lucht buien mogelijk.
Vrij veel bewolking en vooral in de kustprovincies valt er af en toe buiige regen. In het zuidoosten kan ook de zon nog af en toe tevoorschijn komen. In de loop van de middag wordt de bewolking van het zuidwesten uit dikker en in de avond gaat het ook elders in het land regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind is zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.
Komende nacht is er veel bewolking en valt er van tijd tot tijd regen. Aan het einde van de nacht klaart het van het westen uit op en kunnen er lokaal mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. Er staat een matige zuidelijke wind. Aan het einde van de nacht draait de wind in het westen van het land naar west tot noordwest.
Zaterdag ochtend trekken er enkele buien vanaf de Noordzee de kustprovincies binnen, in de middag komen er ook elders enkele buien voor. De maximumtemperatuur bedraagt ca. 10°C. De wind draait in de loopt van de ochtend overal naar zuidwest tot west en is matig. In de middag wordt de wind matig tot vrij krachtig, langs de zuidwestkust later in de middag en avond krachtig tot hard.
Een afgesnoerd hoogtelaag noord van Schotland verplaatst zich de komende 24 uur richting Duitse Bocht om vervolgens opgenomen te worden door een sterk uitgezakte hoogtetrog afkomstig vanaf Scandinavië. Ten westen hiervan een sterke rug boven de Atlantische Oceaan die via IJsland naar Spitsbergen loopt. Begin volgende week vormt de hoogtetrog geleidelijk een nieuwe afsnoering boven Duitsland. Het betekent dat begin volgende week de aanvoer continentaal wordt en er tijdelijk tamelijk koude lucht wordt aangevoerd. Een minderheid van EPS-leden waaronder de “oper” en de “control”) handhaaft deze aanvoer. Een meerderheid van EPS-leden laten de hoogtetrog verdwijnen en berekenen een zonale stroming waarbij ons land zich meestentijds in de polaire lucht bevindt.
In het algemeen veel bewolking en vooral de eerste dagen enkele regenbuien. Het is tamelijk koud met na het weekeinde in de nacht en vroege ochtend op veel plaatsen kans op lichte vorst.
vrijdag 11 november tot en met vrijdag 18 november
Grote kans (70 %) op het aanhouden van het wisselvallige weertype met de eerste helft van de periode temperaturen aanvankelijk onder de normale waarden, maar vanaf volgend weekeinde minima richting de normaal.
Tot en met halverwege volgende week (woensdag 9 november) is de spreiding in de berekeningen klein. Hierna lijkt de overgang naar de (licht meanderende) zonale de grootste kans te maken met neerslagkansen die groter dan 60 % worden.